Vandaag in ‘Mama is ondernemer’ doet Suzanne haar inspirerende verhaal over het ontstaan van haar bedrijf Educadora. Inmiddels werkt ze alweer 13 jaar als zelfstandig orthopedagoog en daarnaast verkoopt ze – vanuit haar eigen webshop – kwalitatieve sensorische hulpmiddelen. 

Educadora webshop ADD ADHD ASS

In de webshop vind je een breed assortiment aan verzwaarde knuffels, wiebelkussens, snoezelmaterialen, kauwsieraden en concentratie-schermen. Suzanne heeft als missie om ouders en kinderen zo breed mogelijk te begeleiden waarbij ze niet alleen in gesprek gaat maar ze ook daadwerkelijk praktische oplossingen wil kunnen aanbieden. Naast het runnen van haar goedlopende bedrijf is ze trotse moeder van drie dochters en een zoon. Samen met haar man woont het gezin in een klein dorp in het gezellige Brabant.

Educadora webshop ADD ADHD ASS

Wanneer heb je de stap gezet om Educadora webshop op te richten?

Educadora webshop ben ik begonnen in 2013 als aanvulling op mijn werk als orthopedagoog. Vanuit mijn eigen praktijk begeleid ik kinderen en ouders op het gebied van prikkel­verwerkings­problemen en dan met name kinderen met ADHD problematiek, autisme en HSP.

Waarom ben je begonnen met je eigen bedrijf?

In mijn werk als orthopedagoog – zowel in de jeugdhulpverlening als in mijn eigen praktijk – zag ik vaak kinderen ‘struggelen’ met het beheersen van emoties en het vinden van balans. Kinderen met bijvoorbeeld autisme of ADHD verwerken zintuiglijke informatie anders. Door mij te specialiseren in het omgaan met kinderen met prikkel­verwerkings­problemen, leerde ik diverse hulpmiddelen kennen en zag de positieve effecten hiervan in de praktijk. Mijn deskundigheid en ervaring wilde ik breder in gaan zetten om zodoende meer kinderen en ouders te kunnen helpen. Niet alleen via pedagogische ondersteuning maar ook met praktische tools en producten.

Educadora webshop ADD ADHD ASS

Heb je bij de opstart gebruik gemaakt van een marketingplan of ben je uit het niets begonnen?

Door mijn werk als orthopedagoog had ik een duidelijk beeld van de vraag naar en het aanbod van hulpmiddelen. Ik ben dan ook zonder marketingplan begonnen omdat ik vertrouwen had in mijn eigen visie en kunde.

Wat deed je voordat je als zelfstandige ging ondernemen?

Ik ben orthopedagoog (gedragswetenschapper) van beroep en heb voor mijn ondernemerschap jarenlang in de jeugdhulpverlening gewerkt. Sinds 2009 werk ik vanuit mijn eigen praktijk en dit doe ik nog steeds een aantal uur per week. Mijn passie ligt vooral op het gebied van het geven van lezingen en daarnaast het adviseren van gezinnen en hulpverleners. Met mijn kennis en ervaring een ander kunnen helpen is het mooiste dat er is.

Hoe is de naam van je bedrijf ontstaan?

De naam van mijn praktijk is niet zomaar ontstaan, ik heb er een tijd over na moeten denken. Een verwijzing naar mijn eigen naam of algemene beschrijving van mijn praktijk, sprak mij niet aan. De Spaanse benaming voor ‘opvoeder’ is Educadora. Daarnaast linkt het naar educatie en dat past helemaal bij mij. Ik wil mijn kennis graag vergroten en doorgeven. De naam van de webshop heb ik uitgebreid door ‘webshop’ achter Educadora te zetten zodat beide takken met elkaar verweven zijn binnen de naam Educadora.

Educadora webshop ADD ADHD ASS

Wat is je bij het opzetten van Educadora mee- of juist tegengevallen?

Ik heb ervaren dat het starten van een eigen bedrijf eenvoudig is. Je schrijft je in bij de Kamer van Koophandel en je onderneming is een feit.  Maar daarna komt het echte werk en pas dan merk je dat er behoorlijk wat uren gaan zitten in het onderhouden van de website en alle marketingactiviteiten. Dat doe je er niet even naast; het is een essentieel onderdeel van je bedrijfsvoering.

Werk je alleen of werk je met een team?

Inmiddels bestaat mijn bedrijf uit meerdere mensen en werk ik met een fijn team samen. Doordat ik taken kan uitbesteden, kan ik mij bezighouden met mijn passie: het deskundig en persoonlijk adviseren van ouders, leerkrachten en professionals. En daarnaast zorg ik voor een breed en kwalitatief goed aanbod aan sensorische hulpmiddelen in de webshop.

Hoe combineer je het moederschap met het runnen van je eigen bedrijf?

Toen ik begon met Educadora waren mijn kinderen een stuk jonger. Om de opstart van het bedrijf in goede banen te kunnen leiden maakte ik destijds gebruik van een gastouder. Inmiddels zijn de kinderen ouder en zelfstandiger, wat maakt dat ik flexibel mijn uren kan indelen onder schooltijd of in de avond.

Heeft de crisis van de laatste twee jaar invloed gehad op je ondernemerschap?

Deze crisis heeft geleid tot een flinke groei in de e-commerce wereld waar ik profijt van heb gehad. Aan de andere kant kent deze tijd ook negatieve gevolgen: zo zijn de grondstoffen en dus de inkoopprijzen gestegen. Iets wat de klanten van Educadora helaas gemerkt hebben want om de webshop rendabel te houden heb ik de stijging ook enigszins in de verkoopprijzen moeten doorvoeren.

Educadora webshop ADD ADHD ASS

Wat maakt Educadora nu zo bijzonder?

Wat Educadora webshop bijzonder maakt is dat de webshop zoveel meer is dan een online winkel. Als orthopedagoog en moeder heb ik veel ervaring in het begeleiden van gevoelige kinderen en hun omgeving (ouders en school). Deze ervaring zet ik in om klanten van een deskundig advies te voorzien, passend bij hun kind. Daarnaast ligt de focus binnen mijn bedrijf op het aanbieden van kwalitatief hoogwaardige producten, waarbij we de specialist op de Nederlandse markt zijn op het gebied van sensorische hulpmiddelen. En ook goed om te weten: al onze producten zijn voorzien van een CE keurmerk en voldoen aan de Europese veiligheidseisen.

Werk je volledig vanuit huis of heb je een kantoor elders?

De producten van de webshop zijn elders in een magazijn ondergebracht. Op deze locatie regelt mijn team dat de bestellingen verwerkt en netjes verpakt verzonden worden. Wanneer ik niet hoef bij te springen werk ik vanuit huis. Zowel voor de backoffice zaken voor de webshop als voor de praktijk.

Ben je persoonlijk als mens veranderd sinds je zelfstandig ondernemer bent?

Het zelfstandig ondernemen heeft mij als persoon niet veranderd. Het runnen van een eigen bedrijf voelt voor mij heel eigen, het past bij mij. Met name de veelzijdigheid en diversiteit aan taken geven mij enorm veel voldoening. Het maakt ook dat mijn werk uitdagend blijft, er is nog zoveel te leren en bereiken op dit gebied. Ook probeer ik efficiënt te werken door de werkzaamheden die mij minder goed liggen uit te besteden zodat ik mijn energie goed kan verdelen.

Wat is de volgende stap die je met je bedrijf gaat zetten?

De laatste 8 jaar heb ik mijn focus voornamelijk op de Nederlandse en Belgische markt gehouden maar nu is het tijd om de volgende stap te zetten. Ik wil mij gaan richten op het aanboren van een nieuwe afzetmarkt: Duitsland en Frankrijk. Ook gaan we met Educadora komende maand onze B2B portal lanceren waardoor ik mijn rol als distributeur van een aantal merken nog beter vorm kan geven.

Educadora webshop ADD ADHD ASS

Wat hoop je over 5 jaar bereikt te hebben als ondernemer?

Ik zou het fantastisch vinden als ik mijn afzetmarkt heb vergroot en tegen die tijd ook klanten heb ik Duitsland en Frankrijk. Daarnaast hoop ik over 5 jaar een start gemaakt te hebben met een eigen productlijn voor zowel particulieren als B2B.

Voordat je de stap zette om je bedrijf op te richten heb je vast vaak gedroomd over hoe het zou zijn. Wat van die droom is uitgekomen, en wat van die droom was bedrog?

Voordat ik de webshop startte dacht ik dat ik veel meer vrije tijd zou hebben. Dat bestellingen vanzelf zouden binnenstromen en ik enkel wat tijd zou moeten vrijmaken voor het inpakken van de orders. Maar dat bleek in de praktijk niet zo te werken. Vooral het aantrekken van klanten is iets waar je actief mee aan de slag moet gaan voordat er überhaupt sprake is van geplaatste orders. En dat aantrekken en genereren kost tijd en geld. Met name dat laatste is iets wat zich niet meteen terugverdient wat betekende dat ik zelf veel extra uren heb moeten besteden aan marketing, onderhoud website, blogs schrijven en de administratie.

Is er iets wat je de lezers van mamaisthuis – die ook dromen van het zelfstandig ondernemerschap – mee zou willen geven?

Ik zou jullie lezers willen meegeven dat je het zelfstandig ondernemerschap niet moet onderschatten; het is hard werken. In het begin komen er veel zaken en werkzaamheden op je af waar je geen kennis van hebt, echt pionieren dus! Dat moet je leuk vinden, evenals het jezelf motiveren om resultaat te boeken en iets moois neer te zetten. Als je het mij vraagt is het runnen van een eigen bedrijf niet weggelegd voor mensen met een negen tot vijf mentaliteit. Maar wel het leukste dat er is!

Educadora webshop ADD ADHD ASS

 

 

 -Artikel tot stand gekomen in samenwerking met Educadora webshop-