Een tijdje geleden kwam ik op internet een foto tegen waarop de mogelijke symptomen van borstkanker heel duidelijk afgebeeld en beschreven zijn. Bij het zien van deze afbeelding realiseerde ik mij dat ik niet op de hoogte was van alle symptomen.

Op een mama/lifestyleblog is mijns inziens informatie over de mogelijke symptomen en hoe je een zelfonderzoek uitvoert, onmisbaar. Met name omdat de meeste gevallen van borstkanker vóór het 45e levensjaar ontdekt worden tijdens de zwangerschap. Dit is een periode in ons leven waarin wij ons extra bewust zijn van ons lichaam en borsten maar eigenlijk zouden wij dat bewustzijn altijd moeten hebben.

Pink Ribbon

Knobbeltje

Twee jaar geleden werden mijn borsten geplet onder de mammograaf om — na ontdekking van een knobbeltje in mijn borst — uitgebreid onderzoek te kunnen doen. Gelukkig werd al snel duidelijk dat er geen reden was tot paniek maar de angst zat er, de weken voorafgaand aan het onderzoek, goed in. Iets waarmee ik bijna 41 jaar geleden geboren ben en waar ik altijd zo van gehouden heb, voelde in die periode als iets vijandigs, als een indringer die zijn ware identiteit ging onthullen. Sindsdien check ik mijn borsten regelmatig en zit het zelfonderzoek in mijn systeem.

Hoewel borstkanker toen voor mij niet speelde, weet ik zeker dat mocht ooit de situatie zich voordoen dat mijn borsten menen te moeten beslissen over leven en dood, ik afstand doe van mijn borsten.  Ik besef mij heel goed hoe vreselijk moeilijk en verdrietig dat moet zijn maar mijn ‘vrouw-zijn’ is iets wat vooral in mijn hoofd en hart zit!

Gelukkig zit ik niet in deze oneerlijke situatie maar veel andere vrouwen wel. Vaak nog veel jonger dan dat ik ben. In Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen borstkanker. De overlevingskansen zijn goed maar toch overlijden er jaarlijks 3.200 mensen aan de gevolgen van borstkanker. Overlijden aan borstkanker hoeft niet, mits je er op tijd bij bent. Door jezelf zo frequent mogelijk te controleren, het liefste een week ná je menstruatie, kun je de veranderingen in je borsten goed opmerken.

Waar let je op bij borstzelfonderzoek?

  • Ongewoon knobbeltje in de borst
  • Deukjes of kuiltjes in de huid
  • Veranderingen van de tepel met verschijnselen als roodheid, schilfertjes of eczeem
  • Ingetrokken tepel
  • Verdikt strengetje naar de tepel
  • Vocht uit de tepel (bruin of bloederig)
  • Borst voelt warm aan en is rood gekleurd
  • De huid van de borst ziet er afwijkend uit, als een soort sinaasappelhuid
  • Pijn in de borst op een plek waar ook het klierweefsel anders aanvoelt
  • Huidzweertje dat niet goed geneest

Borstzelfonderzoek – Hoe doe je dat?

STAP 1 – visuele check
Ga voor de spiegel staan of zitten met je armen ontspannen langs je lichaam en bekijk je borsten nauwkeurig. Zijn er veranderingen te zien: in grootte of vorm, aan de huid, aan de tepel. Leg vervolgens je handen achter je hoofd en kijk opnieuw of één van de genoemde veranderingen te zien is.

STAP 2 – tepel check
Controleer zowel bij staand als liggend borstzelfonderzoek de tepel en het gebied eromheen.
Als je de tepel rustig een beetje naar voren trekt, moet deze soepel meegeven.

STAP 3 – circulaire bewegingen
Leg je rechterarm achter je hoofd en leg je linkerhand op je rechterborst. Let erop dat de borstpier ontspannen is. Deel in gedachten je rechterborst in vieren. Onderzoek achtereenvolgens de vier gedeelten van je borst. Begin rechtsboven, ga vervolgens naar rechtsonder, dan linksonder en eindig linksboven.
Maak met de 4 gesloten en gestrekte vingers van je rechterhand kleine ronddraaiende bewegingen van de rand van je borst naar de tepel toe. Beweeg rustig met wat lichte druk. Controleer ook de tepel en het gebied eromheen.

STAP 4 – bewegingen van boven naar beneden
Leg je rechterarm achter je hoofd en leg je linkerhand op je rechterborst. Let erop dat de borstpier ontspannen is. Onderzoek je borst met bewegingen van boven naar beneden.
Maak met de 4 gesloten en gestrekte vingers van je rechterhand kleine ronddraaiende bewegingen van de rand van de onderrand borst naar de bovenrand van je borst. Deze bewegingen herhaal je 3 keer waarbij je verschillende punten van druk uitoefent: licht, gemiddeld en zwaar.

STAP 5 – wigvormige bewegingen
Leg je rechterarm achter je hoofd en leg je linkerhand op je rechterborst. Let erop dat de borstspier ontspannen is. Onderzoek je borst met bewegingen vanaf de tepel naar buiten.
Maak met de 4 gesloten en gestrekte vingers van je rechterhand kleine ronddraaiende bewegingen van de rand van je tepel naar de buitenranden van je borst. Deze wigvormige bewegingen herhaal je 3 keer waarbij je verschillende punten van druk uitoefent: licht, gemiddeld en zwaar.

Voor meer informatie verwijs ik je graag naar de website van Pink Ribbon.

Foto credits: William Moss

Doe jij wel eens een zelfonderzoek?

Lees ook: Met mijn benen in de beugels…