Een zwangerschap is het grootste cadeau wat er bestaat en dat vier je negen maanden lang zonder alcohol. Tenminste dat is hoe ik het twee keer heb gedaan en nu weer zou doen. Maar er zijn ook moeders die zichzelf blijven overtuigen dat dat ene glaasje geen kwaad kan.

Ik voelde mij juist enorm verantwoordelijk en wilde alles doen om zelf gezond te blijven en mijn kindje de meest gezonde omstandigheden te bieden om te groeien in mijn buik.

FAS zwangerschap alcohol negen maanden alcoholvrij

Aanspreken op gedrag

Toen ik net 30 jaar was, was ik een keer op een feestje bij vrienden van mijn ex. Daar was ook een vriendin uit het dorp die zwanger was en die dronk die avond rustig een paar biertjes. Ik heb mij daar enorm over verbaasd en aan geërgerd! Uiteindelijk heb ik er ook met andere aanwezigen over gesproken of het niet ook onze verantwoordelijkheid was om haar daar op aan te spreken. Iemand die met te veel alcohol achter het stuur wil gaan zitten spreek je toch ook aan? Of als diegene helemaal geen grenzen meer kent, neem je toch ook de autosleutel af? Ik heb het nooit meegemaakt gelukkig maar ik zou dat doen. Misschien niet eens zozeer voor de lamzak maar vooral voor de mensen op straat die een gevaar lopen als iemand dronken achter het stuur gaat zitten.

In dit licht bekeken is het raar dat je iemand die drinkt tijdens de zwangerschap niet aanspreekt. Want in beide gevallen gaat het over het nemen van verantwoordelijkheid voor eigen en andermans leven en heb je altijd een keuze hierin! Uiteindelijk hebben we die vriendin niet aangesproken maar ik heb de hele avond met een vervelend gevoel in mijn maag rond gelopen en nee, ik was niet zwanger.  Wel had ik toen al een kinderwens en ook de angst dat ik misschien niet vruchtbaar zou zijn. Ik kon niet geloven dat iemand die het geluk van moeder de natuur krijgt om zwanger te mogen worden zo met haar foetus om gaat. En dat in een tijd waarbij er zoveel relaties kampen met een niet vervulde kinderwens.

Baby drinkt mee

Elk glaasje alcohol tijdens de zwangerschap kan blijvende hersenbeschadiging veroorzaken.  Als een zwangere vrouw drinkt, drinkt de baby mee. De alcohol komt in de bloedsomloop van de moeder en wordt via de placenta doorgegeven aan de bloedsomloop van de baby. De moeder kan alcohol afbreken door enzymen in de lever, maar de baby kan de alcohol niet afbreken. Doordat de hersenen en het centrale zenuwstelsel volop in ontwikkeling zijn, zijn ze extra gevoelig voor de giftige effecten van alcohol.

Een vreselijke en nog redelijk onbekende hersenaandoening veroorzaakt door alcohol in de zwangerschap is FAS: Foetaal Alcohol Syndroom.

Wat is FAS en waaraan kun je kindjes met deze aandoening herkennen:

De kindjes hebben vaak een lager geboortegewicht en een kleinere hoofdomtrek doordat de hersenen kleiner zijn. Hierdoor hebben ze vaak leerproblemen. Kinderen met FAS hebben moeite met het verwerken van informatie, moeite met rekenen en ze hebben vaak hun emoties niet onder controle.  Ook blijft hun sociale en emotionele ontwikkeling achter, wat kan leiden tot gedragsproblemen.

FAS

Men schat op basis van studies die gedaan zijn dat er per duizend geboortes één tot drie kinderen met FAS ter wereld komen. En hierin hebben we dus een keuze en verantwoordelijkheid in te nemen.

Onderstaand filmpje raakt mij als mama van 2 gezonde kinderen: het gezicht van FAS!

Alcohol en zwangerschap, wat is jouw mening hierover? We lezen het graag …