Een van de leukste dingen van het moederschap vind ik toch wel de kleine en grote ontdekkingen die je steeds weer doet. Met name op het gebied van uitjes met kinderen verrast ons eigen land mij steeds weer.

Er is zo veel te doen en steeds meer uitjes staan in het teken van de natuur. De leukste en meest bijzondere plekken die wij bezocht hebben, delen wij dan ook graag.

Als er iets is wat wij de kinderen willen bijbrengen dan is het wel een stukje educatie over onze mooie aarde. De planeet die we door willen geven en zo schoon mogelijk als het kan. Tegenwoordig zijn er steeds meer plekken in Nederland waar op een speelse manier kinderen wordt geleerd hoe ze met flora en fauna moeten omgaan om zo goed mogelijk voor de aarde te zorgen. En dat dat helemaal niet suf is, bewijst ‘Avonturenboerderij Molenwaard’.

Avonturenboerderij Molenwaard uittip familie-uitje

Spelen en ontdekken in een veilige omgeving

Op deze plek gaat het om genieten en ontdekken met de juiste dosis rust, ruimte en natuur. Wat een bizar mooi gebied is de Alblasserwaard. Ik had al het een en ander over de Avonturenboerderij gelezen maar heb toch altijd zoiets van ‘eerst zien en dan geloven’. Ik vrees dan toch een beetje voor het massale en een te hoog gehalte merchandise. Maar … dat bleek geheel onterecht. Uiteraard is wel te zien en ervaren dat het onderdeel is van een entertainmentbureau. Zo heb je meteen bij binnenkomst een winkeltje met de leukste Fien en Teun producten maar dat is het enige. Verder hangt er een ongedwongen sfeer en gaat het vooral om plezier maken. Spelen in een veilige omgeving middenin de natuur waar het vooral om ontdekken gaat.

Dit gebied is ooit opgezet om de populatie van de ooievaar op orde te houden en sinds 1999 zat hier het Streekcentrum. Met het ineenslaan van de handen zijn het streekcentrum en Van Hoorne een unieke samenwerking aangegaan. Samen gaan ze het bestaande park verder thematiseren en aankleden om zo meer bezoekers te trekken en de educatiedoelstellingen beter te kunnen bereiken.

Avonturenboerderij Molenwaard uittip familie-uitje

Op avontuur met Fien en Teun

De TV-karakters Fien en Teun zijn het gezicht van deze unieke plek. Zij nemen je mee door het park en leren je zo alles over de natuur op een begrijpelijke en leuke manier. Op iedere hoek ontdek je weer wat nieuws over bijen, kippen, koeien, varkens, konijnen, pony’s, molens en kaas. We hadden het getroffen want die ochtend was er net een veulen geboren. Zo klein hadden wij nog nooit gezien, zo lief!

Avonturenboerderij Molenwaard uittip familie-uitje

Niet alleen leer je er veel handige en grappige weetjes over, je kunt de dieren ook zien en knuffelen. Een grote kinderboerderij heel ruim en mooi opgezet. Waar je ook nog eens zelf traktor kan rijden en een echte molen kunt bezichtigen. Langs het centrale wandelpad kun je genieten van gezellige muziekjes. De aankleding is prachtig, mooie planten en bloemen en het park is heel schoon. Er wordt met veel liefde gewerkt door zowel natuurliefhebbers als entertainers, dat zie je!

Avonturenboerderij Molenwaard uittip familie-uitje

Een plek waar met plezier wordt gewerkt

Aan het begin van het park zit een leuke speeltuin die iets langer open blijft dan de rest van het park. Fijn om na een middag ontdekken nog even lekker alle energie eruit te gooien en lekker uitgeraasd huiswaarts te keren. In het eerste gedeelte van het park vind je een leuk terras waar je ijsjes en lekkernijen kunt kopen. Ook zit er een gezellige restaurant waar je zelfs een aantal glutenvrije producten kunt krijgen. Wil je toch liever zelf iets mee nemen om te eten of drinken, dat kan! Door het hele park staan picknicktafels waar je eigen meegebrachte etenswaren mag nuttigen. Ideaal als je op dieet bent ; ) of een beetje op de kosten wilt letten.

Avonturenboerderij Molenwaard uittip familie-uitje

Wat mij vooral ook opviel aan het park was dat de mensen er met zoveel plezier en enthousiasme werken. Wanneer we een vraag stelden over het gebied of de dieren dan werd dat uitvoerig beantwoord. Ook het entertainment is absoluut van een goed niveau. Zo zijn er doorlopend drie boerentheatervoorstellingen. Wij hebben die van de kaasboer gezien. Superleuk! Er werd al zingend allerlei weetjes over kaas en kaas maken verteld.

Een magische ontmoeting

Fien en Teun hebben een eigen theater op het park waar ze in het hoogseizoen dagelijks meerdere shows geven. Je ziet aan alles dat entertainment hoog in het vaandel staat want de interactie — ondanks dat er niet gepraat wordt — wordt perfect ondersteund door handgebaren en de leukste danspasjes. Ook voor ouders leuk om naar te kijken. Fien en Teun lopen ook door het park rond en je kunt met ze op de foto. Hier sliep een klein kleutermannetje heerlijk die avond na het fotomoment. Blijft toch magisch. Hij bleef maar vragen: ‘Zijn dit de echte Fien en Teun mama?’ : )

Avonturenboerderij Molenwaard uittip familie-uitje

Avonturenboerderij Molenwaard is een bezoek waard

Het mooie weer komt er aan en dit is wat ons betreft een absolute aanrader. Lekker bezig zijn in de natuur, geen lange wachtrijen en heel leerzaam. Wij waren er een middag maar hebben nog niet alles gezien en kunnen doen. De kids waren druk met het oplossen van de speurtocht wat hen een echte boerderijdiploma opleverde. De volgende keer zullen we wat ‘vrijer’ rondkijken en een eigen picknickmand meenemen. Het gebied leent zich er fantastisch voor en waarschijnlijk beleven we alles dan net weer anders.

Avonturenboerderij Molenwaard uittip familie-uitje

Op de website van Avonturenboerderij Molenwaard vind je alle informatie terug. Ook kun je hier lezen welke thema er die maand centraal staat. Mocht je in de buurt wonen en binnenkort een jarige hebben, je kunt er ook een kinderfeestje vieren.

Bedankt Fien en Teun, wij komen zeker nog een keer terug!