We zijn van start gegaan hoor, compleet met de aanschaf van een heuse agenda en de instructie ‘dat naar de klas brengen toch echt niet iedere dag meer hoeft’. ; ) Slik!! Ik heb gewoon een kind in de bovenbouw zitten. 

Twee belangrijkste jaren

Die stevige hand had ze al langer losgelaten maar met een vinger had ik haar nog vast … tot het dit schooljaar uit mijn handen gleed. Klaar om een van de oudsten op school te zijn. Ze is nu officieel begonnen aan de laatste twee belangrijke jaren van de basisschool en hopelijk zal ze zich die tijd als meest dierbaar en mooi herinneren. Dat gun ik haar en de klas. Ik herinner mij die laatste periode van de basisschool namelijk ook als heel leuk. Vriendschappen werden hechter en we hadden een goede band onderling in de klas.

Tegenwoordig is het lesprogramma totaal anders, basisschoolkinderen moeten veel meer weten dan wij vroeger, lijkt het soms. Een sneller tempo, meer voorbereiding op het voortgezet onderwijs, want ook die overgang zal uiteindelijk nog een flinke stap zijn.

Een hele andere tijd

Groeide ik op in de tijd van gelinieerde schriftjes, afgekauwde vulpennen, lekkende vullingen in je schooltas en terugkerend commentaar op mijn slordige handschrift (en terecht want oei …), de nieuwe generatie daarentegen leeft in een hele andere tijd. Huiswerk en opdrachten worden digitaal aangeleverd en zelfs een papieren agenda blijkt in veel gevallen overbodig. Het goed kunnen omgaan met een computer en toetsenbord is een must. Daar tijdig mee beginnen kan een kind voorsprong opleveren op de middelbare school.

LOIKidzz blindtypen typecursus kind

Blind typen zelf aangeleerd

In de meeste gezinnen maken kinderen al scrollend op een tablet kennis met de digitale wereld. Typen op een toetsenbord wordt minder gedaan. Nu stond er in mijn tijd altijd een computer ter beschikking waar ik graag op typte. Ik schreef daarop brieven en vond het fantastisch om mijzelf uit te dagen dat steeds sneller en zelfs blind te kunnen doen. Later in mijn werk zat ik vrijwel iedere dag achter de pc en later de laptop; een onmisbaar device om mijn werk goed te kunnen doen. Snel typen en zelfs blind typen heb ik mijzelf gaandeweg de jaren aangeleerd. Het verdient geen schoonheidsprijs — de manier waarop — maar het werkt wel. Ik kan zonder naar het toetsenbord te kijken alle letters vinden wat mij ontzettend veel tijd scheelt tijdens het schrijven of uitwerken van iets. Daarnaast zorgt het ervoor dat ik met mijn hoofd enkel en alleen bij mijn tekst ben en niet op het toetsenbord blijf hangen. Een betere concentratie dus.

LOI Kidzz Typecursus

Toen LOI ons vroeg of wij de LOI Kidzz Typecursus wilden uitproberen, was ik meteen enthousiast. En mijn leergierige dochter ook. Ze had namelijk al eens laten vallen dat zij ook wel graag blind wilde leren typen. Ze keek altijd geïnteresseerd mee wanneer ik iets aan het uitwerken was. Maar maakte ook vaak de opmerking ‘Dat — als ik iets minder snel zou typen— ik ook niet zo vaak de backspace hoef in te drukken’. Good point! Juist dat is waarom ik haar deze ‘Typecursus kind’ gun; blindtypen werkt alleen goed wanneer je het op de juiste manier leert. En niet zoals ik met maar een paar vingers. Helemaal nu mijn toetsenbord afgeplakt is — want bij LOI Kidzz is blind ook echt blind — en ik soms de weg kwijt ben op het toetsenbord kijk ik verwonderd mee met hoe gaaf zij het op de juiste manier aangeleerd krijgt.

Mijn dochter de Super Spy

De laatste weken zit mijn dochter op een heuse spionnenschool, namelijk de ‘Super Spy School’. Op deze school krijgt ze les van onder andere Miss J, ook wel Jessica genaamd, die al 4 jaar spion is en beginnende spionnen begeleidt bij hun missie om de school te redden. Er is namelijk ontdekt dat deze mogelijk in gevaar is. Miss J is een strenge doch goede juf die mijn dochter ondersteunt bij het behalen van het typediploma. Aan de hand van rapportages krijg ik als ouder inzicht in haar vorderingen en Jessica zorgt ervoor dat de lesstof aangepast wordt aan haar tempo en niveau. Alles wordt in het werk gesteld om mijn dochter op te leiden tot een ware Super Spy. Maar dat kan alleen wanneer zij razend snel de geheime codes kan verzenden, blind typen is dus een noodzakelijke vaardigheid.

Een hele andere onderwijswereld

Nu hebben wij thuis geen games maar de hele opzet van deze typecursus vindt ze echt fantastisch. Superstoer natuurlijk dat je na school naar de Super Spy school kan gaan om daar allerlei spannende en leerzame opdrachten uit te voeren. Een hele andere wereld dan waar je vijf dagen in de week lessen volgt, want de lesstof in 3D aangeboden krijgen, zie ik niet zo snel gebeuren in het basisonderwijs. Het spel is heel mooi opgezet met virtuele leerkrachten, spannende games in 3D en om de zoveel tijd geheime opdrachten. Ze heeft haar eigen SpyPad en kan — wanneer ze genoeg punten heeft verdiend — virtueel kleding uitzoeken in de online shop. Soort van kleedgeld dus; wie wil dat nu niet als tienjarige.

LOIKidzz blindtypen typecursus kind

Afwisseling zorgt voor plezier en avontuur

Op de spionnenschool komt Professor Qwerty geregeld ‘inbreken’ met een of andere nieuwe uitvinding. Hij moet alleen nog een beetje oefenen; er ontploft nogal eens wat 😉 Ook Mr. I meldt zich zo nu en dan. Iedere keer weer heeft hij een spannend bericht; cryptisch maar belangrijk om de school te kunnen helpen. De codes kraak je door te typen. In het begin maak je de type-opdrachten nog zonder afgeplakte letters maar hoe verder de game vordert des te meer letters er afgeplakt zijn. Ook tijd is hierbij belangrijk want op basis van snelheid en gemaakte fouten krijg je voor de hele opdracht punten. De afwisseling van codes kraken via serieuze typelessen en het avontuur waar je je steeds dieper in bevindt, zorgt voor plezier en nieuwsgierigheid naar hoe het afloopt.

Toetsenbord vol gekleurde stickers

Mijn dochter is goed op weg om een topper van een spion te worden. Gisteren wist ze zelfs een kluis te kraken : ) … maar we zijn er nog niet. Om uiteindelijk de titel ‘Super Spy’ te mogen gebruiken ben je zo’n vijf maanden bezig. Met het tempo en enthousiasme waarin ze nu de school bezoekt, verwacht ik dat zij haar afstudeerhoedje binnen nu en drie maanden wel in de lucht mag gooien. Zal het volkslied maar eens oefenen! Aangezien mijn toetsenbord inmiddels gevuld is met gekleurde Spy stickers en mijn typesnelheid daarmee gehalveerd, hebben we met haar cursusdeelname ook gebruik gemaakt van de mogelijkheid om een los toetsenbord aan te schaffen. Het moet natuurlijk wel leuk blijven, een spion in huis met geheime missies. : )