Toen ik net moeder was, heb ik altijd heel hard geroepen: ‘Echt niet dat mijn kinderen op de iPad mogen’. Ik begreep er niets van dat sommige ouders hun kinderen zo ogenschijnlijk makkelijk achter een schermpje zetten.

Nu ik al weer ruim 8 jaar mag moederen weet ik inmiddels dat ik wel heel vlot was met mijn uitspraak. Nu zijn er bij ons in het gezin momenten waarbij een tablet of ander scherm een absolute no-go is maar er zijn ook zeker momenten waarop we uitzonderingen maken. Alleen wanneer we gaan eten zal er nooit een scherm meetafelen. We proberen de tijd die we samen aan de keukentafel hebben te benutten om de dag door te nemen, een ontspannen gesprek te voeren — wat echt niet altijd lukt met twee kinderen die ongeduldig zijn en hun eigen zegje het allerbelangrijkst vinden — en te genieten van het eten. Ook als er spruitjes of rode kool op het menu staan. Nou ja, in elk geval net alsof dan! ; ) Natuurlijk maken we tijdens een etentje thuis of buiten de deur ook wel eens een leuke foto met onze smartphone of moet er af en toe een mailtje beantwoord worden, uitzonderingen daargelaten, maar de regel blijft: family first!

Oneindig en ondoorzichtig

In het gezinsleven zijn er ook absoluut momenten dat je het gebruik van een tablet niet kunt of wilt ; ) vermijden. Zo worden kleine kinderen groter en zullen ze op een gegeven moment de leeftijd hebben dat ze voor school informatie moeten opzoeken voor een spreekbeurt of kring-activiteit. Er bestaat geen handiger medium dan internet. Het is een oneindige informatiebron en juist daarom trekt het zowel volwassenen als kinderen aan. Prima, niets mis mee, zolang je de mogelijke gevaren er maar uitfiltert. Want die zijn er en daar moet je je zeker met opgroeiende kinderen bewust van zijn. Wij volwassenen hebben met onze levenservaring en kennis voldoende inzicht in hoe onveilig internetgebruik kan zijn, kinderen hebben dat niet maar ze zijn wel uiterst kwetsbaar én beïnvloedbaar! Ik denk dat het sowieso belangrijk is om voorafgaand aan het internetgebruik als ouders te bedenken wat voor soort websites en youtube-filmpjes je kind wel en niet mag zien. Onze jongste zit zo nu en dan ook op de tablet, even een rustmomentje in zijn drukke peuterpuberperiode. Rust voor hem maar ook voor mama; I confess! : ) Hij is dol op filmpjes over klei en kijkt graag naar het Zandkasteel, Blaze en alle honderdmiljoenmiljard uitvoeringen van de ‘Daddy Finger Song’. Niets mis mee zou je denken maar inmiddels ben ik erachter hoe ondoorzichtig het hele internet werkt.

Veilige omgeving

Wanneer je kindje een filmpje gekeken heeft, kan het daarna zelf doorklikken en vanaf dat moment kun je ervan uitgaan dat het niet per definitie ‘veilig internet’ is. Ik schrok mij rot toen ik een vloekende koning Koos en een Christine-achtige’ Blaze voorbij zag racen. Over de ‘Daddy Finger’ seniore man in roze rubberen pak in een leeg bad met allemaal badeendjes nog maar te zwijgen. Dit was absoluut niet de bedoeling! Voor zowel onze scholier als peuter in huis moest er een veilige situatie rondom het internetgebruik gecreëerd worden. Zodat ze het als positieve ontspannings- en informatiebron kunnen inzetten en wij als ouders ons geen zorgen hoeven te maken. Gelukkig zijn er steeds meer aanbieders op de markt die begrijpen dat je deze wens als ouders hebt. Zo biedt KPN een ‘Veilig’ pakket aan waarbij je standaard een veiligheidspakket krijgt voor 2 apparaten bij je internetabonnement. Dit pakket is uit te breiden tot 5 apparaten. Dat onze kinderen opgroeien met internet daar kunnen we niet omheen, wel is het prettig om ze een veilige omgeving te bieden zodat ook zij — net als wij volwassenen — internet op een positieve manier kunnen inzetten die bijdraagt aan hun ontspanning en kennis.

Maakt jouw kindje wel eens gebruik van een tablet of smartphone en heb jij gezorgd voor een veilige internetomgeving met ouderlijk toezicht? 

-Artikel tot stand gekomen in samenwerking met KPN-