De gele ballon is een prachtig boek gemaakt door Charlotte Dematons.
Het boek bestaat uit hele mooie kleurrijke illustraties, er staat geen tekst in en een verhaal lijkt te ontbreken. Maar de goede kijker ontdekt al snel dat de verschillende platen van de stad, de woestijn, het oerwoud en de zee iets met elkaar te maken hebben.

Er duikt namelijk telkens opnieuw een aantal vaste gasten op: een blauw autootje, een fakir op een vliegend tapijtje, een boef in gevangenistenue en een gele ballon. Jong en oud zal met plezier op zoek gaan naar deze terugkerende elementen en zo zelf het verhaal reconstrueren.

De prenten nemen je mee op een wereldreis en laten je als kijker vanuit de lucht, naast de wereld, ook een stuk van zijn geschiedenis zien. Van indianen tot ridders in een burcht, van een Afrikaans landschap tot piraten en een vliegdekschip naast elkaar op een grote oceaan.  Daarnaast is het een heel gezoek om steeds de vaste gasten te vinden; dit zoeken zorgt voor nog preciezer kijken en speuren en dus voor het nog meer zien van al het moois! Het prentenboek is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 4 jaar.

kinderboekenweek

De schrijfster heeft in dit boek talloze kleine grapjes verwerkt. Niels Holgersson, de Baron von Münchhausen, Pippi Langkous, Toetanchamon, de kerstman, Repelsteeltje en vele andere bekende figuren uit de (kinder)literatuur wandelen vrolijk over de pagina’s en maken dit prentenboek een feest van herkenning. Om eindeloos te bekijken!

Klik hier voor meer info over het boek.