De kerstdagen zijn al bijna daar. Heerlijk gezelligheid in huis halen met allerlei frutsels en fröbels en dan op Instagram lekker elkaar de ogen uitsteken ; ) Maar help! We moeten ook nog iets met de kinderen gaan doen. Of, nog beter, zónder! No stress, lees gauw verder voor mijn kersttips.

In oktober heb ik voor de herfstvakantie een uitagenda in elkaar geknutseld en dat doe ik nu met plezier nog een keer voor de kerstvakantie (24 december tot en met 8 januari). Wie weet help ik je uit de brand met één van deze leuke uitjes.

Bij december denk ik al gauw aan glühwein, mooie winterse outfits met warme wanten (ja, vooral handschoenen zonder vingers!), warme chocolademelk mét slagroom, véél liefde, kerstmarkten, kerststallen, kerstgedachten, kerst, kerst, kerst! Oh ja, en aan ijsbanen en het circus, desnoods een combinatie hiervan, whatever. Het kan niet gek genoeg. Ook denk ik altijd even met een kleine traan terug aan de lieve mensen die niet meer in ons midden zijn, het meest pittige in deze bijzondere periode. Maar dat mag en dat hoort erbij. Voor nu ga ik jullie vervelen met mijn kerstgekte! Overal zijn de lichten gedempt en we kijken allemaal uit naar de meest sfeervolle periode van het jaar. Jingle all the way!

Friesland

blok-huis-poort-hdr_0

Kerstmarkt – Blokhuispoort (de oude gevangenis) in Leeuwarden
De titel zegt het al. Een fijne kerstmarkt met alles erop en eraan, maar dan wel in de oude gevangenis van Leeuwarden, die vaker voor dit soort leuke events wordt gebruikt. Dit jaar staat er een heuse wensboom klaar waarin je al je wensen voor anderen, of gewoon lekker voor jezelf kunt delen. Hier helaas dit jaar geen ijsbaan in verband met een verbouwing, maar wel gezellige kerstkramen die letterlijk in de steigers staan. Alles wordt uit de kast gehaald om er weer een succes van te maken dit jaar.
17/18 december, de Blokhuispoort is gelegen aan het Blokhuisplein in Leeuwarden. GRATIS toegang. www.blokhuispoort.frl

Thialf_ZJA_Marco_Lubbers_1

Winterpret in Thialf – Schaatsen in Heerenveen
Thialf zullen jullie wel kennen van de schaatswedstrijden! Wanneer er geen wedstrijden worden gereden en je zin hebt om te schaatsen, bind dan de ijzers onder en ga ervoor. Erg leuk om te doen met je kleintjes, die zijn gek op schaatsen. Helemaal als je ze vertelt wie hier allemaal records hebben verbroken.
www.thialf.nl

Dickens Lemmer

Dickens festijn in Lemmer
Na Haarlem, Drunen en Deventer, is ook Lemmer op de kop gezet voor een Dickens Festijn vlak voor de feestdagen. Al wandelend kom je langs straattheaters, korpsen, koren en andere verrassende acts. En wat dacht je van Piet Paulusma als echte verhalenverteller! En Foppe de Haan, oud trainer van SC Heerenveen, als de Rattenvanger van Lemmer. Zelfs Maik de Boer is ingezet als stylingexpert bij kapsalon Harriton.
17/18 december, binnenstad Lemmer (centrum). Kijk voor meer info op www.dickensfestijnlemmer.nl

Groningen

santa-run-opent-inschrijving

Santa Run, Binnenstad Groningen
Op de avond van 17 december komen ruim 2000 kerstmannen naar de binnenstad van Groningen. Alleen deze versie is in shape, want er wordt een hardloopwedstrijd gelopen in een kerstmanpak! De kerstmannen rennen vijf kilometer door het centrum, nadat iedereen is opgewarmd door een groep cheerleaders. Na afloop van de run is er een gezellige kerstparty met muziek en verlichting.
www.santarun-groningen.nl

gvr

Roald Dahl festival Winschoten – mijn persoonlijke FAVORIET!
Op 28, 29 en 30 december wordt het 100ste geboortejaar van Roald Dahl — zo oud zou hij dit jaar zijn geworden — gevierd met een speciaal festival. Zelf ben ik groot fan van de boeken van Roald Dahl, dus dit móét wel een succes zijn! Drie dagen lang word je vermaakt met installaties, goochelshows, verkleedpartijen en vertellingen. Maar ook de leukste films naar de verhalen van Roald Dahl worden gedraaid. En wat dacht je van het fantasielab: hier kun je de wereld van Roald Dahl nog dieper verkennen. Zo kun je flitsfilmpjes en toverfoto’s maken, verdwalen in het doolhof van de Fantastische Meneer Vos of je uitleven in het Mini-app-lab. De activiteiten op dit festival zijn meestal gratis. Succes gegarandeerd lijkt mij! In gedachten ga ik al flitspoppend door de slaperige straten van Sneek, neem een hap uit mijn Snorskommer en blaas de mooiste dromen door de open ramen naar binnen bij schone slapers en slaapsters, vanaf de schouder van mijn GVR.
https://www.groningerforum.nl/events/roald_dahl_festival

Drenthe

Midwinterhoornblazen-Dwingelderveld-3

Midwinterhoorn blazen in Oldendiever
In Oldendiever wordt volgens traditie de gehele maand december op de Midwinterhoorn geblazen. Ja, ze nemen heus wel eens pauze hoor ; ) Op zaterdag 7 januari wordt het seizoen afgesloten met meer dan 30 hoornblazers bij de Nederlandse Hervormde Kerk in Diever. Hoe stoer is dat! Een hele groep van die grote blaasdingen bij elkaar, daarna een stevige wandeling voor jong en oud met vuren, glühwein (ha! daar was ‘ie weer), chocolademelk en een spannend verhaal. Daarna lekker thuis opwarmen voor de warme kachel of de haard.
Iedere dag en de afsluiting is op 7 januari 2017, http://www.primitievehoorns.nl/agenda.html

landlopersdag

Landlopersdag, Gevangenismuseum Veenhuizen
Het museum in Veenhuizen staat in het teken van de landlopers, bedelaars en wezen die ooit de oorspronkelijke bewoners waren van het armengesticht waarin nu het museum gevestigd is. Zodra je aankomt in Veenhuizen word je meegenomen in het verhaal. Overal lopen landlopers rond, bedelaars vragen een aalmoes en kinderen rennen en spelen er tussendoor. De Landlopersdag is grotendeels overdekt en er is van alles te zien en te beleven: theater- en muziekvoorstellingen, gezellige marktkraampjes, straatartiesten, oude kinderspelen en nog veel meer! Er is een speciale tentoonstelling te zien over de weeskinderen in Veenhuizen, bezoekers kunnen met een gids naar het voormalige hospitaalcomplex van Veenhuizen wandelen, een rondrit maken in de boevenbus of een draaidemonstratie meemaken in de elektriciteitscentrale van Veenhuizen.
woendag 28 december 10-17 uur, http://www.gevangenismuseum.nl/66-hoofdpaginas/786-landlopersdag-2016.html

Overijssel

dickens deventer

Dickens Festijn Deventer
Charles Dickens komt tot leven in Deventer! De 19e eeuwse Engelse stad van Charles Dickens herleeft in volle glorie in het historische Bergkwartier van Deventer. Meer dan 950 personages uit de beroemde boeken van deze Engelse schrijver komen tot leven. Sta oog in oog met Scrooge en Oliver Twist of de Christmas Carol Singers. Maar er struinen ook weeskinderen, kantoorklerken en deftige heren rond. Oehlala! Dit jaar is de 26e editie van het Dickens Festival. Het is enorm druk, hier komen 135.000 mensen op af! Dat is niet zomaar, want de geur van Punch hangt in de straten en er staan huizenhoge kerstbomen en beide dagen worden afgesloten met een gezellige Sing Along in de Bergkerk om 17:30 uur. Een ENORME TIP: wees op tijd! Wij zijn hier eens op ons gemak ergens in de ochtend komen aanwandelen … Wachttijd: TWEE UUR!!!
17/18 december http://www.dickensfestijn.nl/ 

kerst oud kampen

Kerst in Oud Kampen
Kampen heeft sowieso al een erg gezellige historische binnenstad. Tel daar bij op een groot openluchttheater tijdens de feestdagen: dat belooft wat! De 17e editie van Kerst in Oud Kampen staat voor de deur. Het duurt twee dagen en trekt jaarlijks 90.000 bezoekers. Bijna net zo druk als het Dickens Festijn in Deventer. Doen ze toch goed, daar in Overijssel. Ook hier in Kampen vind je personages uit de verhalen van Dickens. Gluur via historische doorkijkjes naar een ver verleden of schud een levend standbeeld de hand. Niet schrikken, die houden van een geintje!
17/18 december http://www.kerstinoudkampen.nl/welkom-bij-kerst-in-oud-kampen.html 

NOTE VAN DE REDACTIE:
Nu heb ik voor jullie al vier provincies genoemd met leuke tips. Wat me opvalt is dat eigenlijk overal vooral kerstmarkten en Dickens gerelateerde evenementen plaatsvinden. Daarom hieronder nog een paar fantastische uitjes met een iets andere invulling die ook zeker de moeite waard zijn , gericht op mama en kind (en papa niet te vergeten!)

kerst

Kerstcircus
Deze vind je onder meer in Ahoy Rotterdam en in Den Haag. Een spetterend spektakel en gegarandeerd succes voor de kleine en de grote mens. Dit zijn prachtige shows voor het hele gezin, die 2½ uur duren. Wat er op je netvlies komt? Acrobaten, goochelaars, clowns, een live orkest en andere top acts uit heel Europa. Persoonlijk vind ik een circus nog altijd mateloos fascinerend, dus het liefst ga ik naar allemaal. Maar ja, die agenda … Dat moet dus even wachten tot de kleintjes eraan toe zijn.
www.kerstcircus.nl

light festival

spelende kinderen lightfestival

Amsterdam Light Festival
De vierde editie dit jaar. Er gaat een vaarroute van 75 minuten, met de naam ‘Watercolors’ (28 nov tm 17 jan), dwars door Amsterdam langs meer dan twintig kunstwerken. Ook kun je 1½ uur wandelen, de wandeltocht heeft de passende naam ‘Illuminade’ (10 dec tm 3 jan). Je komt langs de mooiste installaties en sculpturen. Hierboven zie je het ‘Noorderlicht’ en daaronder spelende kindjes boven de gracht. Een vriendin van me heeft de vaartocht gedaan, het is echt een belevenis!
www.amsterdamlightfestival.com

nederlands_ijsbeelden_festival_bij_arenapoort-657x360

IJsbeeldenfestival
Het zogezegd grootste winterevenement van Nederland dat plaatsvindt van 10 dec tot 5 feb aan de Arena Boulevard in Amsterdam Zuidoost. Op ruim 3000 vierkante meter is uitgepakt in een grote vrieshal. Kijk je ogen uit in themawerelden en bekijk de meer dan 100 ijssculpturen. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is er, van popsterren tot muzieksteden, instrumenten en vreemde culturen. Met kettingzagen en beitels hebben de ijskunstenaars zich voor je uitgeleefd. Ga dat zien! Betoverend voor kleine ogen!
www.ijsbeelden.nl

Stijl-Smaak-Glutenvrije-Kerstmarkt-bij-Woonmall-Villa-ArenA-657x360

Glutenvrije kerstmarkt! Bij Woonmall Villa Arena
En dan kom ik als klap op de vuurpijl nog met een tip voor diegenen die al dan niet gedwongen glutenvrij eten. Mocht dat laatste het geval zijn, vervelend … Er zijn echter ook steeds meer mensen die uit gezondheidsoogpunt glutenvrij gaan eten, zonder dat hier direct een serieuze aanleiding voor is. Hier speelt de Glutenvrije Kerstmarkt heel goed op in. Wist je dat in de VS bijna 11% van de inwoners glutenvrij eet? Dat zijn hele aantallen, toch? Middenin het Atrium van Villa Arena presenteren ruim 40 leveranciers hun producten en kun je zelf ervaren hoe glutenvrij eten ook prima samengaat met de feestdagen. Er is van alles te doen, zoals een heerlijke wijnproeverij en een Woon Wonder Letterspel. Kun je meteen die nieuwe eethoek scoren als goed voornemen voor 2017 … ; )

Ik wens je tot slot fijne feestdagen en een ontzettend liefdevol en gezond 2017, samen met de mensen die je liefhebt.

Alle goeds!

Sanne