In september trouwde ik met mijn liefde. Onze daaropvolgende vakantie moest vooral veel van de volgende woorden bevatten: zon, zee, strand en rust. Bon bini Curaçao!

Dichtbij of ver weg

Toegegeven; ik ben niet zo’n avonturier en dus zie je mij niet snel buiten Europa. Aan mijn rug geen backpack en om mijn enkel geen bungee. Enge beestjes worden vriendelijk verzocht het loodje te leggen en schoon drinkwater is heilig. Verder ben ik niet zo veeleisend (haha) en vind ik Curaçao een heel goed plan!

Enig puntje van aandacht: de vliegreis. Want vliegen met een kleuter en een dreumes, dat is best een uitdaging. De verste reis die wij tot die tijd gemaakt hadden ging naar Portugal. En dat is nogal een eitje vergeleken met de afstand naar Curaçao. Anyway, we gaan ervoor en stappen halverwege september het vliegtuig in met onze twee uitgelaten guppy’s. Alles is nieuw en reuze interessant. Zo ook de trap naar de business class. Zeg maar het beste speeltoestel om oneindig veel vlieguurtjes te doden. Sorry belangrijke mensen …

Curaçao bon bini Willemstad tropisch dushi

Op Curaçao

Op Curaçao is de mens vrolijk, de zon warm, de cocktail hemels en het water blauw zoals blauw bedoeld is. Het eten is zoals men er met de tijd omgaat, want totaal relaxed. De tijd doet wat ‘ie wil en dwingt niet tot idioot rondrennen van hot naar her. Je bent er en je hebt het naar je zin, meer niet. En dat wordt ons in de taxi direct duidelijk gemaakt. We vragen de chauffeur hoe lang de rit naar ons huisje gaat duren en zij antwoordt: “Op Curaçao hebben we de tijd dushi, bon bini!” Dat is duidelijk, dus hebben we gelijk echt vakantie.

De temperatuur is wel even een dingetje. In september is het bloody hot, rond de 40 °C. Let hierop bij het uitkiezen van je verblijf. Vanwege de orkanen die over Sint Maarten razen, is er op Curaçao nauwelijks wind en dat is een pittige overgang. Maar we passen onze focus aan en dus dobberen we vooral in het zwembad of in zee, met af en toe een uitje op de koelere momenten van de dag. Jongens, het is zo ontzettend mooi! We logeren bij de Jan Thiel baai in een huisje op een fijn park. Ik heb nooit eerder zulk helder blauw water gezien en zulke heerlijke cocktails gedronken. Alles wordt mooier en lekkerder wanneer je met je poezelige voetjes in het zand uitkijkt op een live ansichtkaart.

Curaçao Willemstad

Voorbereiding / tips voor de reis

Ik besteed vooral veel aandacht aan zonbescherming, dus koop ik direct zonnecrèmes en -hoedjes. Koop ze vooral ook voor jezelf! De zon is genadeloos. Bij reisinformatie zie ik dat wordt aangeraden je goed te beschermen tegen muggen die in bepaalde maanden heel aanwezig zijn. Dit geldt vooral in het regenseizoen, van september t/m eind december. Wij denken bij aankomst dat het meevalt, maar dat is van korte duur. Smeer goed met ‘Deet’ en zoek voor de allerkleinsten een gezond alternatief. Gebruik van Deet wordt afgeraden voor kinderen.

We kiezen ervoor in principe geen auto te huren. Bij je vakantieverblijf kun je gemakkelijk een nette auto huren. Iets wat wij later ook besluiten te doen voor een trip naar Willemstad. Bedenk ook alvast hoe je het tijdverschil gaat tackelen. Houd kleintjes en jezelf zo lang mogelijk wakker, een tip die ik van meer mensen heb gekregen. En dat werkt als een tierelier! De jetlag na de terugreis is een ander verhaal, daar moet je echt even doorheen en dat duurt een paar dagen.

Nog een laatste fijne tip: Wij kiezen ervoor de nacht voor de vlucht te slapen in een hotel vlakbij Schiphol en stappen ’s ochtends heel vroeg in een shuttlebus die ons direct bij Departures afzet. De auto slaapt 2 weken lang voor het hotel, ideaal! Voor de kindjes zorg ik voor afleiding in de vorm van een leuke pop voor Novah en een kindertablet met spelletjes voor Hero. Daarnaast koop ik twee té leuke koffertjes voor ze, waarop ze kunnen zitten en rijden als ze even moe zijn van het reizen. Voor onszelf kies ik voor extra beenruimte in het vliegtuig, misschien de beste tip van alle voorgaande!

Curaçao Willemstad bon bini dushi

Vliegreis

De vliegreis vond ik nogal spannend, maar dat blijkt totaal niet nodig te zijn. Hero en Novah passen zich gemakkelijk aan tijdens de vliegreis die ongeveer tien uur duurt. Leve de tablet, leve de tv-schermpjes en leve de trap in het vliegtuig. Er is geen vuiltje aan de lucht en ik denk dat wij zelf meer last hebben van het lange zitten. We krijgen dekentjes, extra reisspelletjes voor onderweg en oortelefoontjes voor de tv en installeren ons lekker. Af en toe moet er even geravot worden. Dit kun je kinderen niet ontzeggen, want zo lang kunnen ze gewoon niet stilzitten. En dus laten we ze lekker, zonder dat ze daarbij echt andere mensen storen. Voor we het weten landen we op Curaçao en kan onze tropische vakantie beginnen!

Curaçao bon bini Willemstad dushi

Things to do op Curaçao

Ik vertelde al dat we in een van de warmste maanden op Curaçao zijn met twee jonge kindjes (3 en 1). Daar moeten we onze agenda echt op aanpassen en dus gaat de relaxmodus genadeloos aan. We liggen alleen maar in het zwembad en aan het strand van de Jan Thiel baai. Hier huren we dagelijks een ‘Palapa’, oftewel een strandbed met een groot dak van gedroogde palmbladeren. Hierdoor hebben de hele dag schaduw rond ons bedje en kunnen de kleintjes heerlijk spelen in het zand. Een flesje water in een koeler, emmertjes en schepjes mee en je hebt niets meer nodig.

Omdat we toch wel iets van het eiland willen zien, huren we een auto voor twee dagen. De trip gaat naar Willemstad. We bekijken de beroemde pontjesbrug, floatingmarket en de o zo bekende gekleurde huisjes. De souvenirs worden ingeslagen en we gaan spelen en eten bij ‘Brakke Put Mei Mei’. Dit is een fijn Caribisch restaurant met een tropische tuin, speeltuin en midgetgolfbaan. Er is live muziek en iedere maandag is er salsa-les na het diner.

Heb je de tijd, rijd dan vooral met de auto rond het eiland om al het moois goed te bekijken! Er zijn meerdere fijne stranden, Mambo Beach is een aanrader! Neem met kleintjes ook zeker een kijkje bij het ‘Royal Sea Aquarium Resort’. Wij werden al zwemmend in de Jan Thiel baai verrast door dolfijnen op enkele meters afstand. De trainers van het aquarium waren met een boot naar ons toe gevaren om een kleine show te geven in open water. Heel bijzonder!

Curaçao dushi bon bini

Pak gauw je koffer!

Afsluitend dan nog mijn absolute aanrader aan jou om — als het kan — vooral eens voor een tropische bestemming als Curaçao te kiezen. Geef je over aan het ritme van het eiland. Ga ’s middags samen met je kleintje(s) een dutje doen. Go with the flow. Geniet van zon, zee, strand. Eet met je voetjes in het zand, nip van zo’n heerlijke Mojito of een tropisch biertje. Bouw oneindig veel zandkastelen, geniet van een licht briesje en je blije kindjes onder je palapa. Geef je ogen de kost en krijg de slappe lach vanwege het feit dat je gewoon naar de lokale Appie kunt voor je boodschapjes.

En vooral: vergeet Nederland. Vergeet de kou, de wind, je (werk)stress, de grauwe zee en verwelkom juist je nieuwe huisdieren! Salamanders all over the place! Van schattige kleintjes, tot enorme leguanen aan de rand van het zwembad. Drink ook vooral liters ananassap, gewoon daarom. Ga naar Curaçao! Bon bini dushi!

Dan nog wat handige links