Ja, Reijn is 1 jaar! En ik moet eerlijk zeggen, dat is het eerste cliché dat ik echt moet ontkrachten: ik heb het eerste jaar helemaal niet als megazwaar ervaren. Nou hebben wij natuurlijk ook wel geluk met een doorslapertje (meestal) en een heel lief, zoet kind (over het algemeen en steeds minder vaak) die goed luisterde (die tijd is voorbij).

Zoals ik in mijn eerste blog voor mamaisthuis heb beloofd, heb ik ook wat tips and tricks die mij erg geholpen hebben een ontspannen moeder te zijn in het eerste jaar (I wish!). Er komen genoeg blogs voorbij met ‘wat wel/niet aan te schaffen’, ‘wat wel/niet te doen met betrekking tot krampjes/doorslapen etc’, maar ik ben er zelf weinig tegengekomen met simpele handigheidjes. Verwacht geen wereldoplossingen en zeker geen wereldvrede in huis maar dit waren de kleine dingen die mijn dag net iets makkelijker maakten:

Tips & trics

  1. Ik begin bij het begin, de voorbereidingen op de bevalling en de daarbij horende ‘vluchttas’. Heerlijk woord toch? Maak een tweede. Want mocht je onverhoopt langer in het ziekenhuis moeten blijven — waar we natuurlijk allemaal niet van uitgaan en sowieso die voorspoedige bevalling zonder hechtingen voor ogen hebben — dan is niks fijner dan dat er een extra tas klaar staat met aanvullende spulletjes. Zodat je niet aan de kersverse vader hoeft uit te leggen welke trui/broek/hemdje of oma-onderbroek waar ligt en welke je nu eigenlijk precies bedoelde. En natuurlijk weet jij precies welk pakje je perfecte baby’tje op dag twee, drie en vier aan moet krijgen. Ook handig als je wel lekker snel naar huis mag, dan hoef je aan de kraamzorg alleen maar die tas te vragen.
  2. Gebruik gewoon warm kraanwater voor de flesjes. Doe jezelf hier een voordeel mee en wees niet koppig. Zelfs in de ziekenhuisfolder staat dat de kwaliteit van het water in Nederland zo goed is dat je gewoon warm water uit de kraan kunt pakken. Hebben wij altijd gedaan, zo fijn als je ’s nachts niet naar beneden hoeft voor de flessenwarmer/magnetron maar gewoon water uit de badkamer kunt pakken. Daarnaast kun je zelfs warm water bij de toiletten van HEMA krijgen dus dat maakt je ook een stuk minder panisch als je de stad in gaat.
  3. Dat brengt mij bij het volgende punt: voedingspoeder. Zet de voeding alvast voor de hele dag klaar. Koop 3 extra torentjes bij HEMA en maak ’s ochtends de voeding voor de hele dag! Hoef je niet na te denken want ook tellen wordt op een bepaald moment lastig als je ondertussen een gezellig gesprek probeert te hebben met het kraambezoek. Is sowieso lastig als je net bevallen bent — wat zeg ik — als je moeder bent. Heel fijn als je hongerige, schreeuwende baby net die paar seconde eerder zijn fles krijgt (hiep hoi!). Het maakt ook dat je een stuk sneller de deur uit kunt met je kleintje.

  1. De Maxi-Cosi. Wereldding! Wist je dat de Maxi-Cosi nog een extra opbergruimte heeft aan de achterkant? Stop daar een reserve-luier en extra voeding in voor je-weet-maar-nooit. Is bij ons al een aantal keer van pas gekomen als je onverwachts ergens langer blijft en je luiertas hoef je net iets minder vol te stoppen met je-weet-maar-nooit-dingen. Zorg alleen wel dat je af en toe checkt of de maat luier nog wel klopt.
  2. De 2de hack wat betreft de Maxicosi: leg er een hydrofieldoek in. Het is bij mij begonnen omdat ik die verschrikkelijk lelijke gele stickers weg wilde hebben uit mijn vizier maar het is altijd handig om een extra hydrofieldoek bij je te hebben. Ook dat maakt die mega luiertas een klein stukje minder vol.

  1. En natuurlijk de alom geprezen hydrofieldoeken. En ze hebben gelijk, ze zijn super handig en dat blijven ze. Maar, koop ook een paar donkere doeken want de hydrofieldoeken fungeren ook heel goed als slabbetjes en die wortelvlekken gaan toch een stukje minder makkelijk uit de witte variant. Daarover gesproken, mocht je ze ooit tegenkomen koop er gelijk een aantal; donkere slabbertjes! Ik kan de helft weggooien puur vanwege bovenstaande reden maar om de een of andere reden hebben die dingen altijd lichte kleuren. Niet handig.
  2. Doe je kind geen mêlée grijze kleding aan als hij in de kwijlfase zit. Is niet handig.
  3. Koop een speenkoord. Wij hebben er vooral op vakantie veel plezier van gehad maar ook na de ‘speenfase’ (Reijn wilde na 3 maanden al geen speen meer) is hij heel handig om een speelgoedje aan te hangen in de kinderwagen.

  1. Oké toch een kleine ‘must-buy’: de rompers van Zeeman van de Sweet and Soft lijn — nee geen aandelen en ook niet gesponsord — maar wat zijn dat fijne zachte rompertjes. Voor de kleinste kindjes hebben ze een overslag, wel zo fijn voor de papa’s! En vanaf maat 68 ben ik voor de rompertjes gegaan met knoopjes op de schouder. Ze sluiten goed aan dus geen iele open nekjes en ze zijn mooi smal van pasvorm. En natuurlijk lekker goedkoop!

Nou dat waren mijn praktische tips, doe er je voordeel mee maar ga vooral op je eigen gevoel af. Wat voor de ene moeder en baby werkt, werkt voor de andere niet. Heb jij nog tips die je graag wilt delen met andere moeders (to be)? Want hoe meer we elkaar kunnen helpen hoe fijner toch?

Liefs,
Sarah