Vandaag in ‘Mama is ondernemer’: Marloes, trotse mama van dochter Guusje en oprichtster van Lucky Leaf. Na de geboorte van haar meisje begon de grote zoektocht naar hippe en stoere meidenkleding.

Voor Marloes was het toen Guusje nog maar klein was al belangrijk dat ze — naast er enig uitzien — ook vrij kon bewegen in de kleding. Het bleek een lastige combi binnen de kindermode. Voor stoere kleding eindigde ze al snel op de boys-afdeling, helemaal niet erg natuurlijk maar ze vond niet die fijne en comfortabele items die ze zocht. Er zat maar één ding op: zelf achter de naaimachine kruipen! En dat blijkt een succes want niet alleen Guusje loopt er hipperdepip bij, ook andere mama’s weten de toffe Lucky Leaf items te waarderen. Tijd om eens nader kennis te maken met het gezicht achter dit mooie merk!

Met deze rubriek willen we toffe webshops, inspirerende bedrijven en mooie merken in de spotlight zetten. Tevens laten we het ‘het gezicht erachter’ aan het woord. Hiermee hopen we een beeld te schetsen van hoe het is om als mama zelfstandig ondernemer te zijn en hoe dit te combineren met de zorg voor een gezin. 

Wanneer heb je de stap gezet om een eigen bedrijf op te richten?

Toen ik bedacht had dat ik een webshop wilde beginnen in unieke en hippe kinderkleding, heb ik het hele proces zorgvuldig aangepakt. Ik heb alles eerst van a tot z op papier gezet, een bedrijfsplan waarmee we de opstartfase van Lucky Leaf konden gaan inzetten. Ik heb er echt de tijd voor genomen om dit zo goed mogelijk voor te bereiden en 27 juli 2017 was het eindelijk zo ver. Lucky Leaf werd gelanceerd en de webshop was een feit!

Waarom ben je begonnen met Lucky Leaf?

Na de geboorte van Guusje kwam ik in een zware depressie terecht. Eerst werd er gedacht aan een postnatale depressie maar het bleek een verwaarloosde depressie te zijn die al veel eerder speelde. Het was een heftige tijd. Ineens zat ik langer thuis dan ‘slechts’ de bevallingsverlofperiode en ben ik begonnen met therapie. Ik wilde stappen zetten naar genezing en ging naast therapie ook naailessen volgen. Toen ik na het volgen van een aantal naailessen bij Mode met een Missie terecht kwam, was ik meteen enthousiast. Dit is wat ik wilde doen, hier word ik gelukkig van: mooie dingen maken met mijn handen, dingen creëren. Omdat het best lastig was om na bijna een jaar ziek thuis te zijn geweest weer terug te keren op de arbeidsmarkt, ging ik twee dagen per week naar het naaiatelier van Mode met een Missie. Deze instelling is er speciaal voor mensen die tijdelijk zijn uitgevallen. Na deze periode kon ik een half jaar later stage lopen bij Miranda van Liefs Lila. Superleuk want daar heb ik echt onwijs veel geleerd. En daarnaast was het ook een fijne plek om naartoe te gaan en langzaamaan te wennen aan het arbeidsproces. Ik durfde weer plannen te maken, op mijzelf te vertrouwen en stappen te zetten. Inmiddels had ik voldoende materiaal en machines dus niets hield mij tegen. Ik keek er naar uit om weer aan het werk te gaan. Hoeveel ik ook van mijn lieve Guusje houd, ik ben geen thuisblijfmoeder, ik wil iets hebben voor mijzelf en dromen omzetten naar doelen. Ik ben onwijs trots op mijzelf dat ik deze stap heb gezet en uit een periode van bezinning en ontdekken zoiets moois als Lucky Leaf is ontstaan!

Hoe is de naam van je bedrijf ontstaan?

Ons meisje Guusje is een echt cadeautje. We hadden niet verwacht nog ouders te worden en toen bleek ik zwanger. Dat haar naam verweven moest worden in de naam van de webshop stond voor mij vast, haar komst heeft ook alles te maken met de plannen die ik had na de zwangerschap. Van Guusje Geluk naar Lucky Leaf en het klavertje vier in het logo.

Wat is je bij het opzetten van de webshop mee- of tegengevallen?

Doordat ik ruim de tijd heb genomen is de opstart van Lucky Leaf mij eigenlijk meegevallen. Ik heb mij goed voorbereid en veel informatie tot mij genomen over ‘Hoe een webshop op te zetten en te runnen’, hierdoor zijn er eigenlijk weinig verrassingen op mijn pad gekomen. Wel leer ik nog altijd bij. De meeste dingen ontdek je pas wanneer je een tijdje online bent. Zo wist ik van te voren niet dat een webshop aan zoveel voorwaarden moest voldoen en dat je — voordat je daadwerkelijk online mag verkopen — een hele hoop zaken goed geregeld moet hebben. Waar ik veel tijd in heb gestoken is de look and feel van Lucky Leaf; wil een webshop aanspreken en uiteindelijk wat opleveren dan is dat absoluut één van de belangrijkste aandachtspunten voor een online ondernemer.

Werk je alleen of met een team mensen?

De items maak ik allemaal zelf. Ik bedenk de patronen en de prints en werk het verder uit. Wanneer het druk is helpt mijn man met het bedrukken van de stoffen, hij is er zeker bij betrokken. Daarnaast krijg ik twee dagen in de week hulp van lieve opa’s en oma’s.

Hoe combineer je het moederschap met een eigen bedrijf?

Heel eerlijk? Ik doe eigenlijk maar wat. Nu klinkt dat wat negatief maar zo bedoel ik het niet. Wat ik ermee wil zeggen is dat ik het combineren van een gezin en webshop echt op gevoel doe. Ik heb geen vaste planning en werk vooral wanneer de bestellingen daarom vragen en het thuisfront daarvoor de ruimte biedt. Uiteraard is het een voordeel dat ik vanuit huis werk, daardoor kan ik altijd in de avonduren werken. Gezien mijn verleden probeer ik wel rekening te houden met een gezonde balans tussen werk en privé maar dat blijft een uitdaging met een jonge dame in huis en een webshop die altijd open is. Hopelijk lukt het mij steeds beter, een goede planning maken is daarvoor nodig maar dat vind ik nog lastig.

Wat maakt Lucky Leaf zo bijzonder?

Er komen in Nederland steeds meer kinderkledingmerken en webshops bij, we worden letterlijk overspoeld op dat gebied. Superleuk natuurlijk en de meeste merken zijn ook echt heel cool maar mijn ervaring is dat de items niet altijd even comfortabel zijn. Zeker niet voor de kleinere kindjes die toch makkelijk moeten kunnen bewegen. Ik zag het dus als mijn taak — en dat vond ik helemaal niet erg : ) — om een goede en betaalbare combi te maken van toffe kleding die tevens heerlijk zacht en draagbaar is. Zowel voor stoere jongens als meiden!

Werk je vanuit huis of heb je ergens een kantoor of magazijn?

Ik werk vanuit huis, heerlijk vind ik dat. We hebben een hele ruime slaapkamer waar voldoende plek was om een atelier te bouwen. Het doel is wel om uiteindelijk ergens anders een atelier te hebben maar voor nu is dit ideaal en het scheelt enorm in de kosten. Eerst van Lucky Leaf een nog groter succes maken en dan de volgende stappen zetten.

Wat zijn je dromen, wat hoop je over vijf jaar bereikt te hebben als ondernemer?

Ik zit echt vol met mooie ideeën en plannen! Ik ben goed in groots denken en durven dromen. Voor mij voelt Lucky Leaf ook echt als het begin, de start van een droom die nog veel verder uitgebreid gaat worden. Met uiteindelijk over vijf jaar een eigen kidslifestylebrand. Een tof merk waar niet alleen kleding onder valt maar alles op het gebied van lifestyle van speelgoed tot aan mooie dekens. Let op: You ain’t seen nothing yet! : )

Photocredits: Lens B Fotografie

 

-Artikel tot stand gekomen in samenwerking met Lucky Leaf-