Vandaag in ‘Mama is ondernemer’: Kim, moeder van twee zoontjes — Sylvain en Julien — en vrouw van Wycher. Kim is eigenaresse van webshop Naamelijk: de plek voor unieke inspiratie voor speciale, kleine én grote momenten. 

Kim is een enthousiaste en gedreven onderneemster die haar creativiteit en inspiratie volledig kwijt kan in haar bedrijf. Naamelijk begon klein maar is inmiddels enorm gegroeid en ook voor de aankomende tijd heeft Kim nog genoeg plannen die ze gaat uitwerken. Haar creatieve brein staat geen moment stil!

Naamelijk 1 (3)

Met deze rubriek willen we toffe webshops, inspirerende bedrijven en mooie merken in de spotlight zetten. Tevens laten we het ‘het gezicht erachter’ aan het woord. Hiermee hopen we een beeld te schetsen van hoe het is om als mama zelfstandig ondernemer te zijn en hoe dit te combineren met de zorg voor een gezin. 

Wanneer heb je de stap gezet om een eigen bedrijf op te richten?

Naamelijk bestaat nu ruim drie jaar. Begin 2014 heb ik de stap gezet en mijn bedrijf opgericht. Toen bleek dat er een markt voor was en Naamelijk ontzettend hard groeide, heb ik 1 januari 2017 mijn parttime baan opgezegd zodat ik fulltime aan de slag kon. Sindsdien werk ik dagelijks met heel veel plezier en liefde aan al die leuke opdrachten die ik krijg en vind ik het iedere keer weer dankbaar werk om iets persoonlijks voor klanten te maken.

Waarom ben je begonnen met Naamelijk?

Eigenlijk heeft wat Naamelijk nu is altijd al in mij gezeten. Net even dat beetje extra doen voor een ander. Wanneer er een speciale gelegenheid is, iets met aandacht maken, inpakken of uitzoeken. Iets bijzonders doen en betekenen voor iemand die dat verdient. Een babyshower, geboorte of bruiloft. Het kan van alles zijn maar het zijn allemaal momenten die we niet zomaar onopgemerkt voorbij moeten laten gaan. Nu ik zelf moeder ben, merk ik dat ik door de drukte vaak te weinig stilsta bij bijzondere momenten. Zonde! Met Naamelijk wil ik mensen inspireren om speciale momenten — groot of klein — extra bijzonder te maken met bijvoorbeeld gepersonaliseerde stickers en persoonlijke DIY-pakketjes.

Naamelijk 3 (3)

Hoe kom je aan de naam van je bedrijf?

Naamelijk staat voor gepersonaliseerd of ‘helemaal aangepast aan persoonlijke wensen en smaak’. Hierdoor passen producten perfect bij je huis, een feestje of een andere gelegenheid. Producten zoals jij ze mooi vindt en waar jij het juiste gevoel bij krijgt. In de bedrijfsnaam wilde ik iets met ‘naam’ hebben staan, vanwege het persoonlijke tintje. ‘Op naam’. Tijdens het brainstormen kwamen er een paar woordspelingen naar voren, waarna mijn partner en ik ineens tegelijk zeiden: ‘Naamelijk, met dubbel aa’. Net als bij het bedenken van de namen van onze kinderen, voelde ik ook nu: ‘Dit is hem!’ En we zijn nog altijd helemaal happy met onze keuze!

Wat is je bij het opzetten van Naamelijk mee- of tegengevallen?

Ik had van te voren niet kunnen bedenken hoeveel werk het opzetten van een webshop zou zijn. Omdat ik het met enorm veel passie en liefde doe is het geen belasting maar veel tijd kost het wel. Zeker in het begin tijdens de opstart is het hard werken voor weinig en als je het niet met de juiste motivatie en passie doet ga je het ook zeker niet redden. Nu — drie jaar later — ben ik enorm trots op waar ik sta met Naamelijk en vind ik een webshop runnen met alles wat er bij komt kijken echt het tofste wat er is!

Naamelijk 4 (3)

Werk je alleen of met een team mensen?

Ik werk alleen maar vaak overleg ik dingen met mijn partner. Soms is het gewoon prettig om even met iemand te sparren, handig en ook gezellig! Wanneer ik nieuwe ideeën en plannen heb, bespreek ik het geregeld met familie en vriendinnen. Leuk om te horen wat zij van mijn inspiratie vinden. Aangezien ik geen collega’s heb, geniet ik van de contacten die ik heb met mede-onderneemsters, zij weten vaak precies waar ik tegenaan loop en met hen kan ik — als gelijkgestemden — over het vak ‘ondernemen’ praten. Ook besteed ik sommige werkzaamheden uit want inmiddels is het vaak zo druk dat ik niet alles meer alleen kan doen. Superfijn natuurlijk want dat betekent dat het goed gaat met Naamelijk.

Hoe combineer je het moederschap met een eigen bedrijf?

Het voordeel van een eigen bedrijf is dat je zelf je werktijden kunt inplannen. Ondanks dat het hard werken is, biedt het mij als ondernemende moeder de mogelijkheid om onder schooltijd te werken. Zeker nu onze beide kinderen naar school gaan, kan ik veel werk verzetten tijdens die uren. Maar dan nog houdt het werk niet op na 17 uur ’s middags. Na school ben ik er voor ze en hebben we quality-time samen maar zodra de kids op bed liggen, gaat mijn aandacht weer naar Naamelijk. Ideaal vind ik werken op deze manier, ondanks dat ik veel meer uren en dagen werk dan voorheen!

Naamelijk 2 (3)

Wat maakt Naamelijk zo bijzonder?

Vooral dat je bij Naamelijk geen standaard producten zult vinden. Door het personaliseren van items zijn bijna alle producten uniek. Naamelijk staat voor fijne items en inspiratie om persoonlijke aandacht te schenken aan jouw speciale momenten. De finishing-touch bij een 1e verjaardag met gepersonaliseerde verjaardagsstickers tot een persoonlijk DIY-pakket om een naamvlaggetje te maken voor in een grote-jongenskamer. Alles wordt helemaal aangepast zodat het perfect past bij jouw speciale moment. Want hoe leuk is het om echt even stil te staan bij deze momenten en nieuwe herinneringen te maken?

Werk je vanuit huis of heb je ergens een kantoor of magazijn?

Werken doe ik vanuit huis. Op zolder heb ik een eigen kantoor mét opslagruimte, een heerlijke plek om te zijn. Voor mij is het hebben van opslagruimte thuis ideaal want zo heb ik alles bij de hand en kan ik snel schakelen en aan de slag.

Naamelijk 5 (3)

Wat zijn je dromen, wat hoop je over vijf jaar bereikt te hebben als ondernemer?

Ik hoop dat Naamelijk over vijf jaar nog verder is gegroeid. Dat veel meer mensen weten van het bestaan van Naamelijk en nieuwe gave ideeën zijn uitgewerkt. Inspiratie waarmee ik hoop mensen geïnspireerd te hebben om meer stil te staan bij speciale momenten, op welke manier dan ook! Daarbij hoop ik dat ik deze fijne balans heb weten vast te houden. Een toffe baan gecombineerd met tijd voor de kinderen, partner, familie en vrienden.

naamelijk-logo-1485513622

-Artikel tot stand gekomen in samenwerking met Naamelijk-