Vandaag in ‘Mama is ondernemer’: Karien, mama van twee jongens en woonachtig net over de grens in Duitsland. Karien heeft altijd met veel passie getekend en sinds kort heeft ze hiervan haar werk gemaakt. Lieverdeliefste is haar derde kindje.

Haar ontwerpen ontstaan in haar hoofd en krijgen direct een plekje op papier. Karien werkt nooit vanuit schetsen. Ze werkt intuïtief en maakt de meest prachtige dingen. Met haar illustraties probeert Karien je te raken, een beweging in gang te zetten. Een lach, een traan, de beleving en emotie is waar ze met heel haar hart voor tekent.

Lieverdeliefste illustraties

Met deze rubriek willen we toffe webshops, inspirerende bedrijven en mooie merken in de spotlight zetten. Tevens laten we het ‘het gezicht erachter’ aan het woord. Hiermee hopen we een beeld te schetsen van hoe het is om als mama zelfstandig ondernemer te zijn en hoe dit te combineren met de zorg voor een gezin. 

Hoelang teken je al?

Tijdens de opleiding — docent teken- en kunstgeschiedenis — merkte ik al dat illustratief tekenen erg bij mij past. Ik heb toentertijd een prentenboekje gemaakt over een olifant die op de maan woont. De maan en de olifant zijn vrienden en ze helpen elkaar met alles. Het maken van dat boekje (wat ik overigens komend jaar opnieuw wil gaan tekenen maar dan digitaal) heeft ervoor gezorgd dat ik — 25 jaar geleden al — graag wilde dat mijn tekeningen gezien zouden worden. Op de een of andere manier heb ik nooit echt doorgezet.

Wel heb ik een flink aantal jaren geboortekaartjes in opdracht gemaakt en verkocht. Dat liep goed maar door de drukte van mijn werk in het onderwijs en het gemis van diepgang in deze manier van tekenen, ben ik daarmee gestopt. De zwangerschap van onze oudste was een echt cadeautje en inspireerde mij om weer te gaan tekenen. Ik ben mij toen gaan verdiepen in de betekenis van kleuren en dieren die ik in mijn afbeeldingen wilde plaatsen. Zo is er een serie kaartjes ontstaan die ik eigenlijk nog voor mezelf heb gehouden.

Lieverdeliefste illustraties

Toen ons tweede zoontje was geboren heb ik met mijn beste vriend van de pabo een prentenboek gemaakt van het kerstverhaal. We schreven het kerstverhaal op onze eigen wijze en ik maakte de illustraties. Uiteindelijk hebben we het boekje in eigen beheer uitgegeven en alle 250 stuks verkocht. Ik ben nog steeds erg trots op onze versie van het verhaal en hoop echt dat het boekje ooit nog eens ergens opgepikt wordt.

Wanneer heb je de stap gezet een eigen bedrijf op te richten?

Na dit boekje is mijn tekenwerk blijven liggen tot ik in februari 2017 overwerkt raakte. Ik was veel te lang doorgegaan wat erin resulteerde dat ik letterlijk misselijk werd als ik langs mijn werk kwam. Thuis voelde ik mij goed en wanneer ik tekende kwam ik tot rust. De eerste weken tekende ik aan een poster waarin ik neerzette hoe ik het basisonderwijs zag. Ik tekende op basis van een quote van de Dalai Lama: “When educating the minds of our youth, we must not forget to educate their hearts.” Door onder andere hieraan te werken kon ik weer langzaam terugkeren naar het basisonderwijs.

Deze periode resulteerde ook in een mindset wat betreft mijn passie voor tekenen. Het voelde echt als ‘nu of nooit’. Ik nam de beslissing om er voor te gaan, begon een Facebookpagina en legde een domeinnaam vast. Dit waren de eerste stappen richting Lieverdeliefste en mijn werk als illustrator. Hoewel ik niet heel zeker ben van mijn eigen werk, kom ik door alle positieve reacties op mijn illustraties steeds meer in mijn kracht te staan. Het werken als illustrator geeft mij ontzettend veel voldoening en energie. Ik ben een trotse onderneemster sinds 1 januari 2018 en heb nog veel mooie en grootse plannen.

Lieverdeliefste illustraties

Hoe is de naam van je bedrijf ontstaan?

Eigenlijk was de naam er ineens. Ik heb niet gezocht of gebrainstormd, hij kwam in mij op en gelukkig was de domeinnaam nog niet bezet. Uiteindelijk heb ik de naam van mijn bedrijf wel veranderd in Karien Kupers – Lieverdeliefste. Ik ben zelf het creatieve brein en maak alle illustraties zelf, dat mag natuurlijk ook wel uit de naam blijken. Mijn missie is met mijn tekeningen positiviteit uitstralen, een bepaald gevoel oproepen bij degene die er naar kijkt. Lieverdeliefste past als naam perfect bij deze missie.

Wat is je bij het opzetten van Lieverdeliefste mee- of tegengevallen?

Ik heb geleerd dat het echt een proces is. Een eigen bedrijf opzetten vergt een lange adem en veel vertrouwen hebben. Vooral ook in jezelf en je eigen creativiteit. Toen het op een gegeven moment 5 stappen voor en 10 stappen achteruit was, werd ik wel onzeker. Hoe kan het dat de verkopen zo achterwege blijven? Ben ik dan niet goed genoeg als illustrator? Op een gegeven moment ging de knop om, leerde ik vertrouwen te hebben in mijn eigen werk en ging het stromen. Langzaam, maar er zat beweging in. Voor mij draait het bij de verkopen niet direct om het geld maar met name om een stukje waardering. Het geld dat ik nu verdien, investeer ik in het bedrijf.

Het bouwen van de website viel me tegen, maar dat kwam ook deels doordat ik niet het juiste pakket had gekozen. Inmiddels staat mijn nieuwe website online en ben ik er helemaal happy mee. De website is mooi overzichtelijk geworden, er is veel ruimte om mijn werk te tonen en ook kunnen mensen met iDEAL betalen.

Het netwerken via Facebookgroepen en social media is mij erg meegevallen. Wat is dat ontzettend leuk en inspirerend. In het echte leven ben ik een stuk onzichtbaarder maar ik heb gemerkt dat het zichtbaar zijn op social media enorm positief kan uitpakken voor je bedrijf. Mensen complimenteren mij met mijn Lieverdeliefste Facebookpagina en dat is natuurlijk ontzettend leuk om te horen. Zoveel mooie ondernemende vrouwen online. Die tref ik onder andere bij de ‘Stoute Schoenen Club’. In deze groep helpen vrouwelijke ondernemers elkaar, inspireren we elkaar en en stellen we doelen.

Lieverdeliefste illustraties

Werk je alleen of met een team mensen?

De illustraties en ideeën zijn allemaal van mijn hand, zodoende werk ik ook alleen. Werken doe ik vanuit huis. Meestal aan mijn bureau achter de Mac maar het gebeurt ook wel eens dat ik — terwijl de kinderen aan het spelen zijn — tussen al het speelgoed aan de eettafel zit te werken. Dat is toch een beetje het thuiswerken; je beweegt mee met hoe de dag loopt.

Hoe combineer je het moederschap met het runnen van een eigen bedrijf?

Eigenlijk gaat dat momenteel heel goed. Ik werk minder uren in loondienst en mijn uren zijn handig verdeeld over de week. Hierdoor kan ik veel thuis zijn bij de jongens. Liam en Lennon zitten namelijk beiden nog op de basisschool. Mijn man werkt wisselende diensten en doordat ik nu ook meer thuis ben hoeven de jongens maar een dag naar de bso. Het scheelt dat ze ook wat ouder en zelfstandiger zijn. Wanneer ik echt even iets moet doen dan kunnen ze zich prima zelf vermaken.

Ik kan door iedere week ook wat in het weekend te doen, voor Lieverdeliefste gemiddeld zeker 20 tot 25 uur werken. Heel fijn want daarnaast houd ik genoeg tijd over voor de kinderen en kan ik er ook echt helemaal voor ze zijn als ik niet werk. Mijn jongens zijn mijn grootste fans, ze zijn altijd erg geïnteresseerd in mijn werk en zelf ook veel aan het tekenen en knutselen. Dit juich ik alleen maar toe want op de basisschool ontbreekt het erg aan creativiteit, zonde!

Wat maakt Lieverdeliefste zo bijzonder?

Mijn bedrijf is vooral bijzonder doordat het echt allemaal eigengemaakt werk is. Alle illustraties worden door mijzelf bedacht en uitgewerkt. Ik teken niet zomaar, ik wil echt iets met mijn werk oproepen. Het gaat bij mijn illustraties om een diepere laag, een diepere emotie. Ik wil met Lieverdeliefste iets voor een ander kunnen betekenen.

rots en water Lieverdeliefste illustraties

Er staan ook een aantal bijzondere missies op de planning. Zo wil ik dit jaar een serie afbeeldingen maken voor kinderen die hen kunnen helpen om weer terug in hun kracht te komen of in hun kracht te blijven. Hierbij komen tekst en afbeelding samen. Twee kaarten uit deze serie zijn er al — mijn vriendjes vos en muis — en de derde is in de maak. Met deze ‘In je Kracht-Kaarten’ hoop ik basisscholen en kindercoaches te bereiken. Zo’n kaartje kan zoveel in beweging zetten en zegt meer dan een gewoon kaartje. Een afbeelding en tekst waarmee we met het kind in gesprek kunnen gaan en het kind zichzelf kan leren kennen.

Lieverdeliefste illustraties

Een andere idee dat ik uit wil werken, is een serie afbeeldingen die mensen kunnen helpen bij het verlies van een dierbare. Kaarten die tot steun kunnen zijn in een periode van rouw en verdriet. De illustraties wil ik zowel voor volwassenen als kinderen maken. Illustraties kunnen troostend werken en tot steun zijn wanneer iemand weet dat hij of zij afscheid moet nemen van iemand. In mijn droom zie ik zo’n illustratie van mij dan samen met een speciaal daarvan gemaakte knuffel. Dat lijkt me heel erg waardevol.

Wat zijn je dromen, wat hoop je over vijf jaar bereikt te hebben met je bedrijf?

Over vijf jaar is mij gelukt om mijn twee missies uit te werken. Mijn bedrijf staat en ben ik verder aan het uitbouwen. Ik heb een aantal series met wenskaarten en posters op mijn naam staan die goed verkopen in mijn webshop. En ik ben over vijf jaar zover dat ik geregeld opdrachten krijg voor illustratief werk, waaronder ook geboorte- en aankomstkaartjes. O, nog zoveel plannen en dromen! : ) Heel veel kinderen genieten over een aantal jaar van de twee prentenboeken die ik heb gemaakt en uitgebracht. In de ideale situatie kan ik nog meer vanuit huis werken en word ik vooral gevraagd om illustraties te maken waar die diepere laag in zit, dat gevoel. Over 5 jaar durf ik mij écht illustrator te noemen en herkennen mensen tekeningen van mijn hand ook als mijn naam er niet bij staat.

Lieverdeliefste illustraties prentenboeken

 

-Artikel tot stand gekomen in samenwerking met Lieverdeliefste-