Een maand geleden zag ons leven er compleet anders uit. Nagenoeg iedere doordeweekse dag werd ik door jou geëntertaind. Mocht ik voor je zorgen en genoot ik van jouw aanwezigheid.

Voorzichtig mijn hand loslaten

Jij, mijn kleine lieve mannetje die ik iedere dag na het ontwaken dicht tegen mij aan mocht houden. Samen brachten wij vier jaar door in onze wereld. Een wereld waarin we geleerd hadden het beste te maken van wat er was en wat kon. We genoten intens van de tijd samen en hadden ons eigen ritme. Het was vooral ‘easy going’ en leef zoals het komt. Jij ontwikkelde je binnen die kaders als een heerlijk enthousiast, lief en sociaal kind. Na vier jaar helemaal klaar om mijn handje voorzichtig los te laten.

basisschool 1e keer kleuter loslaten moederschap

Een nieuwe wereld

En wat deed je dat ongelooflijk stoer. Niet jij maar mama moest wennen aan de nieuwe situatie. Stil! Het was ongezellig stil in huis de eerste dagen. Nadat ik de eerste week iedere dag een blije kleuter had achtergelaten in de klas, wist ik dat het nu mijn beurt was. Nu was het aan mij om mijn draai te vinden in jouw nieuwe wereld. Een wereld die — ook al wordt deze voor mij voor een groot gedeelte gedomineerd door afwezigheid — voornamelijk om jou draait.

Hoewel ik echt wel een beetje huiverig was in het begin, is het mij erg meegevallen. Jouw plezier, jouw ontwikkeling, jouw avontuur en jouw nieuwe vriendschappen staan voorop. Dat is zo ontzettend bepalend voor mijn gevoel. Soms voelt het best een beetje vaag dat ik je niet per se de hele tijd mis maar dat ik ook niet per se enorm blij ben met de tijd die ik nu voor mijzelf heb. Ik weet gewoon nog niet zo goed wat ik ervan moet vinden.

Een leven naast mij

Wel geniet ik enorm van alle verhalen die je nu al hebt. Ik kan er soms maar moeilijk een samenhangend geheel van maken maar het enthousiasme waarmee je vertelt is goud waard. We zijn op onze manier bezig nieuwe herinneringen te maken, te ontwikkelen en te groeien. Meer dan ooit los van elkaar maar gelukkig nog altijd intens in contact met elkaar. Ook dit doen wij samen, deze nieuwe fase, jouw nieuwe wereld. Zo mooi om te ervaren hoe gelijkwaardig en gezond het is dat niet alleen ik maar ook jij een leven naast mij hebt.

Vertrouwen op een ander

Ook zijn er lastige momenten, momenten waar ik mij van te voren druk over heb gemaakt. Na twee weken school, moest ik er al aan geloven. Ik werd gebeld dat je op je hoofd was gevallen en twee dagen later een telefoontje dat je had gespuugd. Mijn kleine mannetje werd liefdevol opgevangen maar moest het wel zelf doorstaan en het doen zonder een troostende knuffel van zijn moeder. We worden er allebei ‘groter’ van. Jij die na de val het zag zitten om die dag toch op school te blijven en ik door te vertrouwen op een ander.

Iets goeds gedaan

Ik verheug mij nu alweer op aankomende week, dan mag ik je weer ophalen na een dag spelen en ontdekken in jouw nieuwe wereld. Dat koppie als je de deur uitkomt en mij ziet staan. Ik ben zo dankbaar dat ik dat gevoel mag ervaren. Dat jij al zo groot en stoer bent dat je iedere dag voor een aantal uren mijn hand durft los te laten. Dan weet ik dat ik iets goed heb gedaan en dat niet alleen ik maar ook jij daarop durft te vertrouwen!