Als ik het koningshuis voorbij zie komen op televisie zie ik een prachtig paar met drie mooie dochters. Drie! beeldschone dochters. Alle drie uniek qua verschijning en gezegend met de prachtige uitstraling van hun moeder.

brief aan Amalia Koningsdag 2018 twitter haat

Hoe kan het toch dat er mensen zijn die totaal iets anders zien. Dat terwijl ze toch echt hetzelfde beeld te zien krijgen als ik? Mensen die niet alleen het beeld anders vertalen maar zelfs ook nog de behoefte hebben om hun mening hier over te geven. En dat niet alleen; néé ook nog eens ongezouten en totaal respectloos. Hard, niet rekeninghoudend met de gevoelens van een kwetsbare puber die een onvoorstelbaar lastige rol te vervullen heeft. En dat alleen maar omdat ze werd geboren … veertien jaar geleden.

Een poppetje om te zien. Nu een meisje met de looks en de klasse van haar moeder. Een meisje dat zich al veertien jaar met klasse staande weet te houden in deze rol. Dat doe ik haar niet na, sterker nog, ik zou niet eens willen, maar dat terzijde. Wel weet ik uit ervaring — omdat ik ook ooit veertien jaar ben geweest en kwetsbaar was — wat de mening van een ander met je kan doen. Mensen, denk na! Vanwaar voelen jullie de behoefte om deze mooie meid zo af te breken? Ik zie geen dik meisje! Ik zie een stralende jonge vrouw die straks onze koningin zal zijn. Een meisje op weg naar volwassenheid.

De kwetsende berichten op Twitter en andere social media zullen haar — ondanks goede begeleiding en liefdevolle woorden van haar ouders — schade kunnen toebrengen. Waarom? Indien je niets met het koningshuis hebt, zet je televisie uit en ga lekker tuinieren. Indien je er wel iets mee hebt maar de behoefte voelt om iemand af te branden, slik die smeulende afbrander in! Amalia heeft een belangrijke taak te volbrengen, haar hele leven is een aanloop naar …

Uit ervaring weet ik wat onzekerheid en een tekort aan positieve aandacht met je kan doen. Lieve mensen, dat verdient toch niemand. Een meisje dat er vooral voor het volk leert te zijn zal er alles aan willen doen om datzelfde volk tevreden te houden. Wanneer ze zo afgebrand wordt, zal de weg naar een eetstoornis niet heel onlogisch zal zijn. Een eetstoornis is een sluipmoordenaar onder pubers en jongvolwassenen. Ik ga er voor het gemak maar even vanuit dat deze kennis voor al die gevoelloze en aandacht zoekende Twitteraars, volledig nieuw is?!

Amalia, ik gun jou zoveel meer positiviteit. Lees echt met pijn in mijn hart de berichten gericht aan jou. Ik zou je willen beschermen voor het verleden dat ik heb gehad. Een verleden dat ik niemand toewens, mijn eigen opgroeiende dochter niet, mijn nichtje niet en ook ‘mijn’ toekomstige koningin niet. Voor haar heb ik alleen maar respect. Respect mensen, is dat nu zo moeilijk?

Waarom kunnen we niet wat aardiger zijn en respect hebben voor ‘gewoon’ een meisje van veertien jaar. Want wanneer het doek van de coulissen valt is zij niets meer of minder dan het meisje uit jouw straat dat op haar zwarte omafiets naar school gaat om op tijd te zijn voor de eerste les. Het is iemands dochter, onze toekomstige koningin maar bovenal een puber. Een meisje zoals misschien wel jouw dochter, nichtje of buurmeisje. Waarom?

Lieve Amalia, je bent prachtig, laat het je niet gebeuren …