Soms als ik naar je kijk dan raak ik ontroerd van jouw onbevangenheid, van de ‘droomwereld’ waarin jij leeft. Onze werelden zijn zo verschillend. Ik ken beiden maar jij hebt geen idee van de mijne …

Soms zou ik even terug willen gaan naar jouw wereld, de wereld waarin alles lief, roze, zacht en mooi is. De wereld waarin geen oorlog, machtsstrijd, afkeur om geloof, ras, uiterlijk of gender bestaat. De wereld waarin je je elke dag alleen maar druk hoeft te maken over of je wel een snoepje zult mogen, met wie je nu weer eens zult spelen en of de juf wel ziet dat je hard je best doet op school.

Die wereld was lang geleden ook van mij, maar ik ben haar langzaamaan kwijtgeraakt. Ik heb geprobeerd haar terug te vinden maar met alle kennis die ik had verworven begreep ik haar niet meer. Ik noemde haar een droomwereld. Wat verlang ik soms nog naar die wereld; jarenlang beschermde zij mij tegen de grote boze mensenwereld en jarenlang hield zij mij puur. Door haar kende ik weinig zorgen, wist ik niet wat jaloezie was en kende ik geen angsten. Het is lastig om de wereld nog zo te bekijken nu ik weet wat ik weet. Als kind wilde ik graag groot zijn, alles begrijpen en stelde ik heel veel vragen. Nooit geweten dat het antwoord op al die vragen het verlies van mijn ‘droomwereld’ zou betekenen.

baby-539968_960_720

Nee lief kind van mij, onze werelden zijn zo ontzettend anders maar juist daarom hebben we elkaar nodig. Jij mij omdat ik heel goed begrijp welke fases je doorloopt, hoe jouw wereld eruitziet en omdat ik je daarin kan begeleiden en ondersteunen. En natuurlijk voor de gezelligheid want jouw wereld is vaak zo veel leuker en mooier om over te vertellen dan de mijne.

En ik jou want mijn wereld is af en toe ontzettend hard, verdrietig en moeilijk te begrijpen. Wanneer ik op internet lees dat mensen elkaar pijn doen in de oorlog in Syrië, wanneer ik lees dat er in ‘onze tijd’ geen ruimte is voor homo’s om elkaar publiekelijk lief te hebben dan ben ik blij dat ik heel even bij jou kan wegkruipen. Dat jij mij af en toe nog even laat dromen en genieten van hoe mooi het leven ook kan zijn … hoe mooi het leven eigenlijk bedoeld is. Lief kind van mij, blijf maar even in je eigen wereld. Je hebt nog alle tijd om wijs te worden en afscheid te nemen van een wereld die je op latere leeftijd zult gaan missen.

Mama