Indoorspeelhallen zijn zeer geliefd bij kinderen en vaak ook bij ouders. Dé ideale plek om een regenachtige dag door te brengen of voor een gezellig en actief kinderfeestje. Kinderen kunnen zich hier vaak uren vermaken en ouders hebben hun handen vrij. 

Maar hoe veilig is zo’n plek eigenlijk om te spelen? Is het wel zo verstandig om je als ouder terug te trekken in de leeshoek of wat te werken op je laptop terwijl de kinderen spelen? Hoewel je er waarschijnlijk klakkeloos vanuit gaat dat deze plek voor kinderen een veilige speelomgeving is, kun je dat beter niet zomaar doen. Begin dit jaar is een vierjarige jongen overleden na een noodlottige val van een speeltoestel. Achteraf bleek dat deze opblaasbare glijbaan van een paar meter hoog geen veiligheidscertificaat had. Naar aanleiding van deze dodelijke val verscherpte de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit het toezicht en startte zij een onderzoek naar de veiligheid binnen de speelparadijzen. Er is nog een hoop werk te doen; bij 90 procent van de onderzochte indoor speelhallen troffen de inspecteurs gebreken en mogelijk onveilige toestellen aan.

Onderstaand de ‘Indoor speelhallen inspectieresultaten lijst januari 2017’! Misschien verstandig om te raadplegen voordat je een bezoek aan een locatie gaat brengen. Bij de actuele score van 90 procent onder de maat, misschien geen slecht idee om van een speelhal waar nog geen gegevens over beschikbaar zijn, niet blind aan te nemen dat deze locatie garant staat voor een veilige plek waar gespeeld kan worden.

header-05 - kopie

 

‘De NVWA deed onderzoek bij 37 van de 150 overdekte speeltuinen. Op 33 locaties werden bij de eerste inspectie mankementen geconstateerd, zoals bijvoorbeeld kapotte vangnetten of vloeren met te weinig demping.

Bij de meeste speeltuinen waren de gebreken bij een tweede inspectie verholpen. Op tien locaties was dat niet het geval, maar ook daar zijn inmiddels alle fouten hersteld.

De inspectiedienst zegt geschrokken te zijn van de onderzoeksresultaten. Volgens de NVWA zijn de speeltoestellen populair bij jonge kinderen en kan het niet naleven van de veiligheidsregels grote gevolgen hebben.’

Benieuwd of jouw favoriete locatie al onderzocht is en wat de onderzoeksresultaten waren? Check via deze link de voorlopige ‘Indoor inspectieresultaten lijst 2017’.

https://www.nvwa.nl/documenten/communicatie/inspectieresultaten/consument/2017m/indoor-speelhallen-inspectieresultaten-lijst-januari-2017