Bijna twee jaar geleden werd — onder begeleiding van de verloskundige en natuurlijke pijnbestrijding via de GeboorteTENS — onze knapperd Jip geboren. Na een fijne en goede zwangerschap waarvan ik heel erg genoten heb, beviel ik met 40 weken en 2 dagen van een kerngezonde zoon.

De keuze voor een groter gezin

In juli 2014 kwamen we er achter dat onze wens om een tweede kindje te krijgen in vervulling leek te gaan, vlak voor Bloems 5e verjaardag had ik een positieve test in handen. Dit tweede kindje maakte ons gezin compleet! De zwangerschap maakte ik vanaf week 5 heel bewust mee en aangezien ik al een keer zwanger was geweest, wist ik ook precies wat er zou gaan komen. De fases en de perikelen van de verschillende trimesters waren geen verrassing meer. Net als bij Bloem was ik de eerste 12 weken wat misselijk en moe maar daarna brak er een trimester aan van vooral bewust genieten van het kleine wonder dat in mijn buik groeide. Mijn droom was altijd om mama te mogen zijn van een jongen en een meisje en toen we hoorden dat er inderdaad een klein ventje in mijn buik groeide, voelde ik mij de rijkste vrouw op aarde. Wat een enorme bofkont was ik!

Alle wensen vastgelegd in het bevallingsplan

De 20 weken echo was helemaal goed en we konden verder genieten van het getrappel in mijn buik. Deze zwangerschap hadden we weer voor De Lekbrug, dezelfde verloskundigenpraktijk als bij Bloem, gekozen. Het leek ons namelijk heel gaaf als beide kindjes door dezelfde verloskundige gehaald zouden worden. Ook hadden we hier met de zwangerschap van Bloem fijne begeleiding gehad. Toen het laatste trimester aangebroken was, bespraken wij onze wensen met betrekking tot de bevalling en namen wij ons bevallingsplan door met de verloskundige. Bij Bloem braken mijn vliezen net voor de 37 weken en moesten de weeën opgewekt worden omdat ze niet binnen 24 uur op gang kwamen. Daarom wilden wij in deze zwangerschap alles vroegtijdig doorgesproken en vastgelegd hebben. Niet alleen omdat Bloem eerder kwam dan verwacht maar ook omdat we ons tijdens haar zwangerschap vooral hadden beziggehouden met allerlei praktische zaken omtrent de zwangerschap en de periode ná de bevalling. Een bevallingsplan bestond toen nog niet en naar de mogelijkheden met betrekking tot pijnbestrijding tijdens de bevalling hadden wij niet geïnformeerd.

natuurlijke pijnbestrijding

High van de Remifentanil

De bevalling van Bloem was door het opwekken van de weeën best pittig en toen ik enigszins uitgeput raakte door de heftige rugweeën besloot het medisch personeel dat ik ondersteuning van pijnbestrijding nodig had. Ik vond op dat moment, toen het voelde alsof er een vrachtwagen over mij heen reed, alles goed zolang ik mijn kleine meid maar zelf zonder medisch ingrijpen op de wereld kon zetten. De oerkracht nam wel af door het pompje wat ik had gekregen, het personeel had een infuus aangesloten met de pijnstiller remifentanil. Via een infuus kreeg ik continu een lage dosis pijnstillers en indien nodig kon ik mijzelf met één druk op de knop een extra dosis geven. Ik had zoveel pijn dat ik de hele tijd de knop ingedrukt hield en daardoor vergat om goed adem te halen. Ik lag er werkelijk bij alsof ik high was, had het benauwd en ik was voor mijn gevoel volledig van de wereld.

Een paar weken geleden heb ik de bevallingsfilm teruggekeken en hoewel ik echt niet de illusie had dat ik er toen energiek en beeldig bij lag, was het beeld dat ik zag wel confronterend. De film gaf exact weer hoe ik mij gevoeld had. Begrijp mij niet verkeerd, ik ben apetrots dat ik Bloem zelf op de wereld heb gezet en ik ben dankbaar voor de goede begeleiding. De keuze voor remifentanil als pijnbestrijding was op dat moment de juiste keuze maar ik wilde dit niet nog eens meemaken. Ik wilde dit keer goed geïnformeerd de bevalling tegemoet gaan en naast de ruggenprik waar ik echt bang voor ben, werd door deze ervaring ook het middel remifentanil op mijn zwartelijst gezet. Mijn wens was, zolang ik niet onder het mes zou hoeven en mijn gezondheid en die van mijn kleine jongen niet in gevaar zou zijn, alles op eigen kracht te doen zonder chemische middelen. De verloskundige die mij ook tijdens de bevalling van Bloem heeft begeleidt, begreep dit als geen ander en kwam met een fantastisch hulpmiddel: DE GEBOORTETENS! Govi, ik ben je nog altijd dankbaar voor deze gouden bevallingstip.

Geboortetens 3

GeboorteTENS

 

GeboorteTENS, de natuurlijke pijnbestrijding

Ik had er nog nooit van gehoord en kende ook niemand die hier ervaring mee had, dus ging ik mij inlezen op internet. Ik was meteen enthousiast, met name omdat het een natuurlijk hulpmiddel is en uitstekend werkt bij rugweeën. Ook een groot voordeel was dat we deze vorm van pijnbestrijding zelf konden aanschaffen en ruim voor de bevalling in huis konden halen. Zo was het mogelijk om alvast met de GeboorteTENS te ‘oefenen’ en er op die manier vertrouwd mee te raken. Ver voor het grote moment waarop ik de natuurlijke pijnbestrijding waarschijnlijk hard nodig zou hebben.

De GeboorteTENS verlicht de weeënpijn die je ervaart tijdens de bevalling middels lichte elektronische prikkels. TENS staat voor Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie oftewel het door de huid heen stimuleren van de zenuwbanen. De GeboorteTENS heeft geen invloed op de hartslag, bloeddruk en ademhaling en heeft dus geen schadelijke gevolgen voor moeder en kind. De GeboorteTENS is een klein apparaatje dat lijkt op een afstandbediening, deze houd je in de hand en hiermee zijn de elektroden verbonden die je op de plek van de weeën plakt, in mijn geval de onderrug. Er zitten een aantal standen op de TENS, afhankelijk van de sterkte van de wee en de behoefte aan extra stimulatie kun je de intensiteit verhogen. Met het gebruik van de GeboorteTENS stimuleer je de aanmaak van endorfine, de lichaamseigen pijnstiller. Met de TENS gaat echt niet alle pijn weg maar het wordt wel veel minder, het scherpe randje gaat er af. Doordat ik minder pijn ervoer, voelde ik mij na de bevalling van Jip ook sneller weer wat energieker.

Eigenlijk is het jammer dat de GeboorteTENS nog relatief weinig bekend is en gebruik wordt, er kunnen zoveel meer mama’s to be baat bij hebben. Ik had het geluk dat mijn verloskundige op de hoogte was van dit product en er ook goede ervaring mee had want anders had ik waarschijnlijk een heel ander bevallingsverhaal gehad. Een aantal weken voordat ik zou gaan bevallen begon ik met ‘oefenen’. In de avond plakten we de elektroden op mijn onderrug en ging ik spelen met de intensiteit. Ik probeerde verschillende standen uit en ervoer dit eigenlijk als heel prettig. De hogere standen op de TENS waren nog iets te ambitieus tijdens de oefensessies maar dat komt waarschijnlijk ook doordat er geen echte pijnprikkel was.

Toen de bevalling begon, hebben wij direct de GeboorteTENS opgeplakt en begon ik met de stimulatie. Bij deze bevalling was er sprake van een totale uiteenzetting van weeën oftewel een weeënstorm. Er was geen houden meer aan en toen mijn vliezen eenmaal braken, verliep de ontsluiting heel snel. Ik had veel pijn, veel meer nog dan bij de bevalling van Bloem. De TENS voelde voor mij echt als een bevallingsmaatje, hij hielp mij door de bevalling heen en als ik dit apparaat niet in mijn hand had gehad, had ik echt geen wee meer weg kunnen puffen. Wat was ik blij dat ik zelf de pijnstilling kon reguleren, ik had enigszins controle over mijn pijn en lijf en dat voelde prettig. Ik gebruikte de GeboorteTENS maximaal, de hoogste stand was soms nog niet hoog genoeg maar het hielp mij om door te zetten. Zelfs toen het erop leek dat er toch een knip gezet moest worden — Jip zat namelijk met zijn schouder klem achter mijn schaambeen — lukte het mij om te focussen op het persen en niet op de pijn, waardoor ik niet veel later zijn heerlijke eerste huiltje hoorde.

Jip net geboren

Jip net geboren

 

Na deze bevalling was ik sneller op de been dan na de bevalling waarbij ik remifentanil toegediend kreeg en ook was ik mij bewuster van alles wat er om mij heen gebeurde. Ik kan het echt iedereen aanraden, dit middel helpt je op een natuurlijke manier met de pijn om te gaan waardoor je energieker en alerter blijft. Mocht je de GeboorteTENS gaan aanschaffen, vergeet dan niet om bij je ziekenfonds na te vragen of deze vergoed wordt, wij kregen namelijk het gehele bedrag terug. De TENS hebben wij nog en bij normale rugpijn gebruik ik hem nog wel eens voor pijnverlichting. Misschien nog leuk om te melden: bij Jips bevalling hadden we dezelfde fijne verloskundige als bij Bloem, heel bijzonder dat Govi beide kindjes op de wereld heeft gezet.

Wil je meer informatie over de GeboorteTENS klik dan hier voor de website.

Heb jij ervaring met de GeboorteTENS of heb jij een andere vorm van pijnbestrijding gehad tijdens de bevalling waar je tevreden over bent?

Lees ook: Isa over haar Gentle Sectio ervaring.