Zes weken vakantie, je hebt werkelijk geen benul wat dat precies inhoudt. Zo klein als je bent, en eigenlijk toch ook alweer zo groot. We tellen de dagen af tot vrijdag, voor de vorm want wat wat daarna komt en hoe dat gaat zijn, je hebt geen idee.

Vakantie volgens de kleuter

Wat dat betreft ben je gelukkig nog mijn kleine lieve mannetje. Geen besef van tijd, van planning, laat staan waarom je eigenlijk vakantie mag gaan vieren. Nou ja, je hebt natuurlijk wel je eigen ideeën hierover. : ) Logeren bij familie, lekker buitenspelen, zolang als je wilt in pyjama lopen en vooral heul veul ijsjes eten. Dat is op en top vakantie volgens mijn kleuter!

zomervakantie kleuter vakantie

Liefde voor school

Nog maar drie maanden geleden begon je aan een bijzonder avontuur. De eerste schooldag verscheen er meteen een lach op je gezicht en kon je je zonder moeite van mij losweken. Na vier jaar samen was het tijd om je los te laten. Jij was er aan toe, ik iets minder maar nu na een paar maanden deel ik helemaal mee in jouw gevoel.

Lees ook: Een nieuwe wereld gedomineerd door jouw afwezigheid

Jouw liefde voor alles wat je op school mag doen, je klasgenootjes en je juf werkt enorm aanstekelijk. Ik waan me af en toe letterlijk weer even terug in mijn eigen kleutertijd. Een mooie tijd! Een periode met een gouden randje. Na lastige periodes die ik daarna nog heb gekend van nóg meer waarde geworden dan het al was. Het doet mij beseffen hoe mooi het zou zijn als jij dit ook als herinnering mag opslaan om later met warme gevoelens aan terug te denken. We zijn goed op weg!

Ik geniet van het enthousiasme waarmee je naar school gaat en van hetzelfde enthousiasme waarmee je thuis komt. Je hebt balans gevonden wat betreft emoties en dat is zo waardevol om te zien.

Alle indrukken kosten energie

Je bent niet de allerstoerste durfal die er bestaat maar je staat je mannetje en dat geeft mij veel vertrouwen.  In die drie maanden heb jij je in snel tempo ontwikkeld. Zo ieniemienie als je eerst nog was voor mijn gevoel, zo groot ben je nu. Letterlijk! Al die keren groeipijn hebben zijn vruchten afgeworpen lieverd, ze waren niet voor niets. Voor mij staat een dapper en sociaal mannetje dat volop geniet van zijn eigen leventje op school.

We sluiten dit drukke schooljaar waarin iedereen een eigen agenda had, zelfs ons kleinste lid, bijna af. Hoewel je je goed staande houdt, zie ik na deze eerste drie maanden ook heel goed waar de vakantie voor bedoeld is. School en alle indrukken kosten enorm veel energie.

Even niet meer

Jij rent en doet wel; een playdate hier een playdate daar. Maar soms — wanneer je dwars bent aan het einde van de dag — zie ik ook de link met het avontuur waar je nu juist zo happy van wordt. Houd jij je maar bezig met welke ijsjes je allemaal gaat eten, mama ziet dat het tijd is voor die magische zes weken.

Even niet meer opstaan omdat de wekker zegt dat het moet. Even niet meer die laatste hap naar binnen proppen omdat je anders te laat komt. Even niet meer balen omdat je voor jouw gevoel nu wel heel vaak een banaan of alweer blauwe bessen mee krijgt. Even niet meer …