Mijn moeder had vroeger een tweede verjaardag. Ze was niet één maar twee keer per jaar jarig, tenminste zo voelde het voor mij. Hoewel zij steevast riep geen waarde te hechten aan Moederdag, vond ik het als klein kind een feestelijke dag.

Al weken van tevoren was ik op school bezig met ‘Het geheime project’. Alsof het thuisfront niets in de gaten had, werd er geknutseld alsof mijn leven er van af hing. En de juffen en meesters speelden het spelletje mee zonder blikken of blozen.

Moederdag foto op hout kaart Hallmark

Onze onmisbare rol

Tegenwoordig mag ik mijzelf mama noemen en is mama ook mijn tweede naam. Alhoewel; ik hoor vaker ‘maaaamaaaa’ dan Esther dus misschien moet ik mijn roepnaam maar eens gaan veranderen. Oké mama dus! Wij mama’s worden niet een maar twee keer per jaar verwend met kusjes, knuffels, een pannenlap met daarop een kunstwerk van vingerverf en een eigengemaakte afwasborstelhouder. Dat dit genoeg zegt over onze tweede onmisbare rol in het gezin mag duidelijk zijn. ; )

Het geheime project

Natuurlijk weet ik precies hoe laat het is wanneer de klas op een dag is afgezet met rood lint en er ‘alleen papa’s welkom’ staat. Het is zover; het geheime project bevindt zich in een afrondende fase en moeders zijn niet meer welkom in de klas. Alles werd met uiterste zorg voorbereid en uitgevoerd. Het project mag onder toeziend oog van papa naar huis vervoerd worden. Spannend!

Dat thuis het totaal tegenovergestelde gebeurt en de kinderen al weken van de voren raadspelletjes doen omtrent het grote moederdaggeheim, dat weet de juf natuurlijk ook wel. Soms lijkt het alsof het hele ‘toneelstukje’ meer voor de kleintjes op wordt gezet dan voor de moeders zelf. Maar misschien is dat ook nog wel het allerleukste. Het topje van de onbevangenheid-ijsberg die je deze periode zo mooi voorgeschoteld krijgt. Ik vind het genieten!

Moederdag en haar tweede betekenis

Nu ik zelf moeder ben zijn de rollen dus iets anders verdeeld in de familie. Moederdag heeft niet alleen een betekenis in het ouderlijk huis maar ook hier staan kindjes te popelen om te verrassen. Zodoende heeft deze dag een tweede betekenis gekregen. Gelukkig krijgen wij alle vrijheid om deze dag zelf in te vullen en zorgen wij er ieder jaar weer voor dat ook de ‘andere moeder’ niet vergeten wordt.

Ook zij verdient het om in het zonnetje gezet te worden, helemaal nu ze ook nog de rol van oma mag vervullen. Een bijzondere en onmisbare rol die — wanneer zij niet moeder was geworden en wanneer ik geen moeder was geworden — geen betekenis had gekregen. We vieren dus eigenlijk een beetje oma-moeder-dag op deze dag.

Een nieuwe ‘kiek’ per post

Meestal gaan we die dag iets met ons gezin doen en zorgen ervoor dat bij mijn moeder iets leuks wordt bezorgd. Een kaart met lieve woorden, een bosje bloemen of iets lekkers. Gelukkig is tegenwoordig de afstand per post geen belemmering meer om iemand te laten weten dat ze gewaardeerd wordt.

Wij sturen dit jaar sowieso een nieuwe ‘kiek’ van de kids. Een recente foto afgedrukt op hout met daarbij een standaard waar hij in kan staan. Tijdloos en stijlvol van Hallmark. En ik weet zeker dat deze verrassing in de smaak valt want zo heeft ze haar kleinkinderen op die dag toch weer even dichtbij. En uiteindelijk maak je een moeder toch het meest blij met dat waardoor ze zichzelf (groot)moeder mag noemen.

Wat zijn jouw plannen met Moederdag? Stuur jij ook iets per post naar je eigen moeder op deze dag? (Maak dan nu gebruik van de speciale mamaisthuiskorting. Met code ‘MAMAISTHUIS’ ontvang je van 7 – 9 mei 1 euro korting op je Hallmark-kaart)

 

-Artikel tot stand gekomen in samenwerking met Hallmark-