“Nee joh, lieverd, zoiets zal hier niet snel gebeuren. Het kan maar we worden hier goed beschermd en hoeven niet bang te zijn”,  zei ik als er weer een aanslag elders in Europa was. 

zinloos geweld aanslag terrorisme

In gedachten zonk ik dan een moment weg in angst. Hoe kon ik ook anders; met aanslagen in Brussel, Londen en Parijs kwam het ineens heel dichtbij. Europa, het continent waar het verre kwaad steeds iets dichterbij kwam.

Iets goeds te brengen

Iedere keer lukte het mij om mijn angst weg te stoppen, realistisch te blijven en mij niet te laten meesleuren door de paniek die voelbaar was in de wereld. Ik eindigde steevast de gesprekken over terrorisme met dat we er alleen maar van kunnen leren dat geweld altijd zinloos is en haat oneindig kwaad en verdriet doet. Dat de wereld mensen met een liefdevol hart en respect voor anderen zo hard nodig heeft. Dat juist zij en al die andere kinderen met een puur hart de wereld iets goeds te brengen hebben. Dat zij zich daarin nooit geremd moet voelen en dat ze dat nooit mag vergeten.

Mijn kleine grote meid had — ondanks dat ze het op haar leeftijdsniveau meekrijgt — altijd heel goed door dat er iets aan de hand was. In begrijpelijke taal probeerde ik dan zo goed en kwaad als ik kon uit te leggen dat de wereld niet altijd mooi en lief is. Dat terrorisme overal kan zijn. Dat er mensen zijn bij wie het brein kapot is waardoor er kortsluiting ontstaat. Dat die mensen soms uit geloofsovertuiging handelen maar soms ook niet.

Aanslag Utrecht

Vandaag lukte het mij moeilijk mijn angst en boosheid weg te drukken. De haat, de paniek en de zinloosheid waren dichterbij dan ooit. Toen de melding kwam dat de school tot nader bericht op slot bleef, had de dader voor een moment grip op mijn kwetsbare moederhart. Mijn veel gebruikte ‘Nee joh lieverd, dat gebeurt hier niet’, werden letterlijk overhoopgeschoten.

Een jong meisje, klaar om de wereld iets goeds te brengen totdat haar pad dat van de dader kruist. Een vader … en een jongeman. Willekeurig gekozen. We hadden het allemaal kunnen zijn. De wereld is geen veilige onbezorgde plek meer. Er zijn geen garanties in het leven. De enige garantie die je hebt is die jezelf creëert; een puur en liefdevol hart waarin haat en geweld geen plek vinden.

Vandaag reed de Utrechtse tram op klaarlichte dag de gitzwarte donkerte in waarna het voor een aantal mensen nooit meer licht werd.