Nu de grote klussen en projecten achter de rug zijn, is ons huis steeds meer af. Hoewel er altijd iets te wensen overblijft, zijn we al zo enorm blij met alle keuzes die we gemaakt hebben en het resultaat ervan. 

traprenovatie Carpet Right PVC

Binnenkort gaat onze tuin op de schop. Iets waar we enorm naar uitkijken. Het voelt een beetje als de kers op de taart nu binnen alles zo goed als klaar is. Het aanpakken van de tuin is — naast dat we onze eigen smaak vertaald willen zien worden — ook een noodzakelijk kwaad; alle tegels zijn verzakt, iets wat typerend lijkt voor tuinen in een vinexwijk.

Laatste grote uitdaging

Wat betreft ‘binnen’ hebben we nog maar enkele styling-klussen te doen. Onder andere in de kinderkamers. Zo willen we leuke hangplanten ophangen, schuiven met de meubelen en overwegen we om ook in de kamer van de oudste een leuk behang te plaatsen. Daarnaast hebben we nog een laatste grotere uitdaging die we moeten gaan aanpakken: De beide trappen. Toen we hier kwamen wonen zaten de trappen nog redelijk in de verf waardoor we het even hebben laten liggen. Ook omdat een trap renoveren niet iets is wat je voor een verhuizing gaat aanpakken met alle risico’s op beschadigingen. Wel besloten we meteen al dat de houten trapleuningen vervangen moesten worden voor strakke matzwarte stalen. Hierdoor knapte het trapgat mooi op en konden we nog wel ‘even leven’ met de staat van de traptreden.

Plaatje is niet compleet

Nu we hier inmiddels een jaar wonen, en dagelijks meerdere keren over de trap lopen, begint de wens om van de treden ook iets moois te maken steeds meer te komen. Met name ook omdat we al een investering hebben gedaan in kwalitatieve trapleuningen. Het voelt nu gewoonweg niet af. Het plaatje is nog niet compleet. Maar vanwege het intensieve gebruik van de trap willen we wel een goede keuze maken. Ondanks dat we gewend zijn zonder schoenen in huis te lopen, wordt de trap veelvuldig gebruikt in een huis met kinderen. Een goede demping en duurzaamheid zijn heel belangrijk!

Beiden andere ideeën

De aankomende periode willen we ons gaan oriënteren voor de traprenovatie. We hebben samen al een lijst gemaakt van absolute no go’s. Hierop prijken onder andere vloerbedekking, en ‘de halve maantjes’. Beiden passen niet bij ons interieur. Ondanks dat we het hier unaniem over eens zijn, is wat we wel willen nog een punt van discussie. We hebben beiden namelijk andere ideeën over de materiaalsoort en de uitstraling.

Voorstander van verven

Zo is manlief voorstander van de treden opnieuw in de verf zetten. Iets wat ik ook mooi vind maar voor mij voelt dit niet als een duurzame oplossing. Een trap in de lak blijft kwetsbaar en zal op den duur een nieuwe laag moeten krijgen. In ons vorige huis heeft mijn moeder (verdeeld over meerdere dagen) onze trappen opnieuw in de lak gezet tijdens onze vakantie. Dat was de beste oplossing want een trap verven kost veel tijd en is onhandig wanneer er mensen in de woning zijn omdat je die dagelijks meerdere keren gebruikt.

Voordelen van PVC

Zelf voel ik meer voor het renoveren met trapelementen van PVC. Ondanks dat we bewust voor eiken houten vloeren hebben gekozen, vind ik PVC als renovatiemateriaal de beste optie. In alle woonprogramma’s die ik het laatste jaar heb gekeken, werd er steeds voor deze oplossing gekozen. Het aanbrengen van PVC maakt de trap veilig, slijtvast, onderhoudsarm en zorgt bovendien voor een strak uiterlijk. Omdat we na een jaar echt even klaar zijn met klussen klinkt onderhoudsarm mij als muziek in de oren. : ) Daarnaast is het tegenwoordig ook mogelijk om voor lichte PVC kleuren te kiezen waardoor de trap bijna de look & feel van een geverfde trap krijgt. Mijn voorkeur zou dan ook zijn om voor een witte of lichtgrijze kleur te kiezen zonder nerf. Zo komen we toch nog tot een compromis: de uitstraling van een trap in de lak met de voordelen van PVC. Bingo!

 

-Artikel tot stand gekomen via een samenwerking-