Geniet van de mooiste, de gekste en de meest bijzondere baby- en kinderkamers. Mama’s en mama’s to be delen hier informatie en foto’s van de kamertjes waar ze trots op zijn. Hier kun je inspiratie en ideeën opdoen en informatie over accessoires en webshops terugvinden. 

babykamer kinderkamer styling design interieurstyling roomtour

Even voorstellen

Jolien woont samen met haar vriend Jannis en hun inmiddels vijf maanden oude dochter Robin in een twee-onder-een-kapwoning aan de rand van het bos. Wonen op deze plek biedt ze een prachtig groen uitzicht en daar geniet het gezin enorm van. Maar ook binnen; de styling van het huis en de sfeer zijn dingen waar Jolien zich graag mee bezighoudt. Ze kon dan ook niet wachten om aan de slag te gaan met het kamertje van hun meisje en ze deelt met trots het eindresultaat met jullie. 

Waar heb je inspiratie voor het kamertje opgedaan?

Ik wilde graag een uniek kamertje. Een plekje door mij ontworpen met de ideeën die ik in mijn hoofd had. Om deze ideeën vorm te kunnen geven ben ik voor inspiratie op zoek gegaan op Pinterest. Ik houd enorm van vintage en wilde absoluut retro spulletjes in het kamertje gaan gebruiken. Een kamer waarin spullen staan die een eigen verhaal hebben, vind ik erg mooi.  Als basiskleur koos ik voor ‘early dew’ van Flexa.

De overige kleuren die ik gebruikt heb in het kamertje heb ik daar later bij uitgekozen zodat alles in balans was. Het moest niet te druk worden qua kleur. Maar passen bij de mooie houten vloer die al in het kamertje lag én de houten commode van mijn moeder. Met het kleurenpalet oud groen, grijs en okergeel ben ik aan de slag gegaan. Wat stond dat prachtig bij elkaar, vooral de okergele kleur ben ik helemaal verliefd op geworden. Deze kleur is het uitgangspunt voor alle accessoires geworden. Supermooi!

babykamer kinderkamer styling design interieurstyling roomtour

Heb je alles voor het kamertje nieuw gekocht of staan er ook spullen in die tweedehands of vintage zijn?

De meeste dingen die wij in het kamertje hebben staan zijn tweedehands gekocht, zelfgemaakt of hadden wij al voor de zwangerschap. Zo is de commode die ik eerder noemde al 62 jaar oud! Deze is toentertijd zelfgemaakt en mijn moeder heeft er als baby op gelegen. Zo bijzonder om hem nu in het kamertje van Robin te hebben staan. Hij past perfect in het retrokamertje! Het wiegje is echt zo’n familiestuk. Zowel mijn moeder als ik en mijn drie zussen hebben er in gelegen. En nu is het tijd voor de volgende generatie en volgt ons meisje de nichtjes op die er eerder in hebben gelegen.

De bekleding van het wiegje heeft mijn moeder van haar bruidsjurk gemaakt, meer vintage kan bijna niet! : ) Het ledikantje waar ons meisje hierna in zal slapen evenals de schommelstoel hebben we tweedehands aangeschaft. Sanne van Blueberrylane interior hebben we deze twee meubelstukken laten schilderen in de frisse krijtlak ‘soft silk pure white’ van Abbondanza. We zijn heel blij met het eindresultaat.

Maar er staan ook wat nieuwe spullen in het kamertje. Waaronder het jute ronde vloerkleed, de leren plankendragers en de okergele accessoires.

babykamer kinderkamer styling design interieurstyling roomtour

Zijn er dingen in het kamertje die je zelf hebt gemaakt?

Commode

Omdat we de 62 jaar oude commode heel graag wilden gebruiken moest deze ergonomisch bruikbaar gemaakt worden. Tegenwoordig zijn de meeste commodes namelijk veel hoger als je ze nieuw koopt en voor mijn vriend — één meter negentig — was de ‘hoogte’ van dit familiestuk echt geen optie. Ik heb uiteindelijk mooie passende poten gevonden die ik eronder heb gezet. Hoewel ik er heel blij mee ben, voelde het ook wel enigszins ‘slecht’ om in iets wat met liefde en plezier is gemaakt te zagen. Aan de andere kant blijft het op deze manier in de familie en dat is natuurlijk erg mooi! De commode is heel functioneel doordat hij door zijn diepte veel ruimte in de lades heeft. Met het uitschuifbare plankje aan de zijkant creëer je eenvoudig extra ruimte waarop je bijvoorbeeld alvast kleertjes kunt klaarleggen. Heel handig!

babykamer kinderkamer styling design interieurstyling roomtour

Kapstok

De kapstok is gemaakt van een tak die ik in het bos heb gevonden. Toen we hier net woonden heb ik deze meegenomen uit het bos waaraan we wonen en op Pinterest vond ik het idee voor een kapstok. Het boren van de gaten in de plank waaraan de tak met touw is opgehangen, heb ik aan mijn vriend overgelaten. Het steigerhouten plankje waar de tak aan hangt, hadden we over van een dvd-kast die ik heb gemaakt. Dit plankje hebben we in dezelfde kleur geverfd als de schommelstoel en het ledikant. Mocht je nu ook aan de slag willen gaan met het maken van zo’n kapstok dan heb ik nog een handige tip voor je! Sla na het uitmeten met een spijker gaatjes op de plekken waar de haakjes moeten komen, dit maakt het — als de tak erg hard is — eenvoudiger om het schroefdraad erin te draaien.

Krijtbord

Het kamertje had oorspronkelijk een schuine wand en daardoor een super onhandig driehoekig raam. Ik heb lang gezocht naar mooie raamdecoratie voor dit raam — maar dat bleek tevergeefs. Ik moest iets anders verzinnen en uiteindelijk kwam ik op het idee om een krijtbord te maken van een mdf plaat. Deze zetten we met klittenband vast tegen het kozijn. Het staat niet alleen leuk, ik verheug mij nu al op alle mooie tekeningen die Robin hier later op zal tekenen!

Het okergele ledikantdekentje heb ik ook zelf gemaakt.

babykamer kinderkamer styling design interieurstyling roomtour

Is er iets in het kamertje wat emotionele waarde heeft of een bijzondere betekenis?

Ook hier noem ik weer de commode. Voor ons heeft deze zoveel emotionele waarde. Maar ook het wiegje welke hopelijk nog lange tijd in de familie rond mag gaan. Toch bijzonder dat er zoveel verhalen achter een meubelstuk schuil gaan. Het legerkistje met okergele letters dat je op de foto ziet, is ook bijzonder voor ons. Jannis heeft deze van zijn opa gekregen die helaas een paar jaar geleden overleden is.

babykamer kinderkamer styling design interieurstyling roomtour

De poppetjes van Studio Ghibli hebben voor ons een hele speciale betekenis. We hebben samen een hele bijzondere en fantastische reis naar Japan gemaakt waar wij deze poppetjes gekocht hebben. Een mooie herinnering aan een land waar we echt verliefd op zijn geworden. Nu staan ze te pronken op Robins kamertje maar we hopen haar snel een keer dit prachtige land te kunnen laten zien.

babykamer kinderkamer styling design interieurstyling roomtour

Zijn er dingen die tijdens het maken en inrichten van het kamertje tegenvielen?

De gordijnen! Je ziet ze ook niet op de foto’s want ze hangen nog steeds niet. Doordat we een dakkapel over de gehele breedte van het kamertje hebben laten plaatsen, is het nu onzeker of de gordijnen wel kunnen hangen. De grof geweven gordijnen tot op de grond die ik besteld heb, zijn wellicht te zwaar om aan het stucwerk op te hangen. Hier moeten we binnenkort iemand een oordeel over laten vellen want ik vind gordijnen wel echt een must en ook fijn voor de sfeer van het kamertje.

En het krijtbord heb ik ook verkeerd ingeschat, het op maat maken viel enigszins tegen. Doordat het raam niet alleen groot maar ook schots en scheef is, heb ik heel vaak alles opnieuw moeten meten en bijschuren. Toen het kamertje uiteindelijk helemaal schoon en klaar was voor de komst van ons meisje wilde ik daar niet meer gaan schuren. Dus heb ik met 36 weken zwangerschap — twee dagen voordat ze geboren werd — nog heel wat keren de trap op en neer gelopen met het krijtbord om het passend te maken. Toen we de avond voor de bevalling opnieuw gingen meten in het raam, bleek de plaat door de verf toch iets meer uitgezet te zijn waardoor deze op enkele plaatsen klemt. Balen! De volgende ochtend werd Robin geboren en hierdoor is het krijtbord eigenlijk niet meer verder afgemaakt. Gelukkig duurt het nog even voordat ze zal gaan krijten!

babykamer kinderkamer styling design interieurstyling roomtour

Wat heeft het kamertje ongeveer bij elkaar gekost?

Het populaire ledikantje heb ik voor 100 euro gekocht en de schommelstoel voor 30 euro. Na aanschaf hebben we deze laten restylen en opknappen wat bij elkaar 150 euro kostte. Gelukkig heb ik de verf die we voor de muren hebben gebruikt in de aanbieding kunnen kopen, dit was een meevaller voor 30 euro. Het ronde vloerkleed van 150 cm kostte 88 euro en voor het behang — waarmee we de look van een stenen muurtje hebben gecreëerd — hebben we 30 euro betaald. De poten die we onder de commode hebben gezet om deze te verhogen waren samen 40 euro en de leren plankdragers 24 euro.  Het krijtbord heeft bij elkaar 33 euro gekost. De accessoires die we nieuw hebben aangeschaft waren zo’n 70 euro bij elkaar. Al met al heeft het kamertje ongeveer 595 euro gekost.

babykamer kinderkamer styling design interieurstyling roomtour

Waar heb je de meubels en accessoires gekocht?

Ik heb een aantal dingen op Marktplaats gevonden zoals het ledikant en de schommelstoel. Bij vtwonen vond ik het gave vloerkleed en het behang komt van de webshop kleurmijninterieur.nl. De plankdragers heb ik bij Loftdeur.nl gekocht en de metalen hairpin poten komen bij Bol.com vandaan. Een leuke budgettip voor als je een Nijntje lamp wilt aanschaffen: bij aliexpress vind je dezelfde lampen voor veel minder geld! En nu we toch bezig zijn; een geboorteposter is onwijs leuk om als kraamcadeau te geven. Ik bestelde na de geboorte van Robin een hele mooie bij Printcandy. Ik ben er nog steeds onwijs blij mee! De okergele Noodoll knuffel muis die je op de foto ziet staan, heb ik gevonden bij Grasonderjevoeten en het plankje en de kleine cactussen boven de commode zijn van Ikea.

babykamer kinderkamer styling design interieurstyling roomtour

Zijn er dingen die je een volgende keer anders zou doen?

Nee, ik ben heel trots op het resultaat van al het stylen en klussen, het is een fijn en mooi kamertje geworden. Neutraal en toch ook stoer. Misschien dat ik de volgende keer het maken van de spullen en meubels anders zou aanpakken maar voor een eerste keer ben ik erg tevreden. Ik had het namelijk ook nog nooit gedaan dus ik dacht dat ik het wel kon. ; )