Op een gegeven moment voelde het niet meer helemaal lekker. Ik kreeg steeds vaker een rotgevoel bij de gewoonte en vroeg mij soms serieus af of ik überhaupt wel zonder kon.

Kon ik er wel mee stoppen? Wilde ik mijn kinderen dit voorbeeld geven? Ik genoot er echt van en het hoorde bij mijn leven. Helemaal nu ik door mijn ziekte steeds minder vaak leuke dingen kon ondernemen, was dit een van de geneugten in mijn leven geworden. Een lekker wijntje om van te genieten, even me-time. Het extraatje thuis in plaats van in de kroeg of het restaurant.

Nooit meer rete-gezellig

Nooit meer drinken zou alleen maar saai zijn. Hoe kon ik dan ooit nog echt onthaasten en waarom zou ik mijzelf dit niet gunnen? Ik zorgde verder toch goed voor mijzelf en iedereen om mij heen? Ik had zelfs momenten dat ik dacht dat ik zo gehecht was aan de gewoonte dat er mee stoppen zou betekenen dat ik met iemand zou moeten gaan praten. Best heftig om toe te geven maar gewoon was zo gewoon geworden. Ook een beetje een dingetje van onze generatie. Wordt roken steeds asocialer gevonden, wanneer je drinkt ben je een echte levensgenieter.

alcohol vrij stoppen met drinken

De confrontatie met de waarheid

Al jaren probeer ik gezond te leven. Juist met name ook omdat mijn immuunsysteem een eigenwijze is. En ik er alles aan wil doen om mij beter te voelen dan hoe ik mij de meeste dagen voel. Altijd wanneer ik bij een specialist een formulier in moest vullen, en de vraag ‘drinkt u en zo ja hoeveel per week’ kwam, voelde ik me daar heel vervelend bij. Ik durfde eigenlijk nooit eerlijk te antwoorden dat ik in het weekend een wijntje (of twee, drie misschien wel vier) dronk en ook soms door de week. Dit zou namelijk altijd tegen mij gebruikt kunnen worden. Logisch; het breekt heel veel goede stoffen af die mijn lichaam juist zo goed kan gebruiken.

Twee keer een verdacht knobbeltje

Tevens merkte ik de laatste twee jaar dat ik steeds angstiger werd wanneer ik bedacht wat de schadelijke effecten kunnen zijn van een glas wijn. Want hoewel ik ooit begon met drinken in de tijd dat er nog wel eens gezegd werd: ‘Een glaasje iedere dag is goed voor het hart, voor de bloeddruk’, weten we nu allemaal wel dat alcohol nog veel schadelijker is dan eerder gedacht. Met name vrouwen moeten zich bewust zijn van het feit dat een glas wijn direct een verhoogd risico op borstkanker geeft.

Daardoor zat ik de laatste jaren tot twee keer toe op een stoel voor een lange rij met deuren. Te wachten tot er een mammografie gemaakt kon worden van een verdacht knobbeltje in mijn borst. Iedere keer zat ik daar met de gedachte dat het wel eens heel erg mis kon zijn en dat ik dat dan zeker ook aan mijzelf te danken had. Aan die gewoonte die veel te gewoon was geworden en die niet langer meer positief en ‘relaxt’ voelde in mijn hoofd.

Helemaal klaar mee

Ik begon een challenge voor mijzelf 8! maanden geleden. Ik wilde kijken of ik een maand zonder wijn zou kunnen en wat het effect zou zijn. Nooit gedacht dat het zo makkelijk zou zijn. De knop was volledig om en van mijzelf weet ik: om is om, voor 200%. Er was geen enkel gevoel van gemis, ik verbaasde niet alleen mijzelf maar ook de mensen in mijn omgeving. Ik, liefhebber van wijn, was er helemaal klaar mee.

Inmiddels zijn er gewoon acht maanden voorbij en zit drinken niet meer in mijn systeem. Ik vind het erg bevrijdend. Wat vooraf onmogelijk leek en echt een straf is de beste keuze ever voor mij gebleken. Nu ben ik een stuk minder bang voor ‘een ernstige ziekte als negatief effect van’. Ik ben veel helderder in mijn hoofd en slaap anders, zelfs iets beter. Het gehoopte positieve effect op mijn energielevel is nog uitgebleven maar wie weet is dat de winst na een jaar niet meer drinken.

Lees ook: Dag lieve jongen! Na school weer even knuffelen?

Dry vacance en France

In elk geval staat mijn eerste ‘dry-vacance’ op de planning. Ik ga naar het land van de beste wijnen en voor het eerst sinds jaren zal ik mij storten op de alcoholvrije kaart. Geen Chardonnay of Sauvignon Blanc in Frankrijk, zó niet ik maar juist daardoor des te mooier. Niets is onmogelijk, zo blijkt maar weer en zelfs gewoonten kun je laten voor wat het is, als je het maar echt wilt en je doel niet uit het oog verliest!

Verhaal delen met respect voor de andere kant

Misschien goed om te vermelden dat — hoewel ik stoppen met alcohol iedereen kan aanraden — ik niet anti ben en mij nooit zo zal opstellen. Na mijn vorige post kreeg ik best veel vragen over de hoeveelheid die ik dronk en dat ‘zij’ hun alcoholgebruik helemaal niet als problematisch ervaren. Dat een wijntje heus geen kwaad kan. Ik denk dat ik wat dat betref leek op het gros dat dit artikel nu zal lezen. Alleen was het voor mij een vervelende gewoonte geworden en daar wilde ik vanaf. Dat anderen dat anders ervaren is helemaal prima, leef!

Ik vind het alleen fijn mijn verhaal te doen omdat ik ook weet dat er mensen zijn die zich misschien hierin herkennen en ook liever diezelfde stap maken die ik heb gemaakt. Go for it!