Echt de tijd nemen voor jezelf, even niets anders dan alleen maar jij; wie doet dat zo af en toe? We roepen het allemaal, we moeten meer me-time inplannen maar uiteindelijk laten we ons leiden door de plichten en zorgtaken die er liggen. 

Een weekend alleen maar jij. In een klooster omringd door mensen die je niet kent. Ook niet uitvoerig zult gaan leren kennen maar wel een grote connectie mee zult voelen, namelijk me-time, verbinding en verstillen. 

Ik heb hier een paar maanden geleden voor gekozen en ben intens blij dat ik dat gedaan heb, het heeft mij veel gebracht. Rust en ruimte in mijn hoofd. Eind van het jaar ga ik weer. Waarom ik vind dat eigenlijk iedereen dit zichzelf moet gunnen, kun je hieronder lezen. Mocht je nu benieuwd zijn, het gevoel hebben dat jij jezelf dit ook moet gunnen: doen! 

Speciaal voor de lezers van mamaisthuis hebben we een unieke actie. Wanneer je je voor het Oplaadweekend van 26-27 mei of 27-28 oktober aanmeldt krijg je €70 korting. Deze actie geldt niet in combinatie met andere acties. Voor deze actie gebruik je de code: mamaisthuis 2018. 

Het stond al heel lang op mijn bucketlist maar iets weerhield mij van het daadwerkelijke doen. Ik denk dat het vooral de mix van angst voor het onbekende en het kiezen voor mijzelf was.

Een retraite, een heel weekend voor mij. Een weekend van rust, ruimte, stilte en ‘het niets’. De leegte, de galmen in mijzelf en de geluiden van de omgeving. Het grote genieten van … niets. Het niets hebben, het niets moeten en het niets denken. Ultieme me-time!

Oplaad Weekend voor Ouders De Olifant Retraite De Innerlijke Krijger

Houden van emotionele balans is key

Weg bij mijn kinderen, ze loslaten voor een paar dagen. Even niet zorgen voor maar ook geen knuffels en lieve kusjes. Ik vond het echt een dingetje en had altijd wel weer een reden om het niet te doen. Uiteraard had ik alle vertrouwen in de opvoedkunsten van het andere teamlid maar het lag vaak meer aan mijn energie. Ik was bang dat ik niet de juiste energie had om aan zoiets te beginnen. Want hoewel het doel van een weekend retraite opladen is, wordt er ook gewerkt. Je gaat bewust en onbewust met jezelf aan de slag en dat kost soms ook energie. Andere energie dan de energie die je thuis in het gezin stopt en het zorgen voor … maar toch.

Opvoeden en het runnen van een gezin kost enorm veel energie. Hoewel je er ontzettend veel voor terugkrijgt blijft ‘het houden van emotionele balans’ the key. Daar ben ik van overtuigd! Ik was deze balans een beetje kwijt. Door voor jezelf te kiezen zo nu en dan, ben je een leukere en evenwichtigere ouder en daar worden je kinderen ook blij van.

Oplaad Weekend voor Ouders De Olifant Retraite De Innerlijke Krijger

Niets meer down to earth dan aarden

Ik geloof dat alles gebeurt met een reden en dat dingen op je pad komen wanneer het er tijd voor is. Toen het Oplaad Weekend van De Olifant voor Ouders mijn pad kruiste werd ik er meteen door gegrepen. Ineens vielen alle ‘maars’ van mijn schouder en ervoer ik rust en plezier toen ik eenmaal besloten had mijzelf dit te gunnen. De vraag van Wendy Aldewereld — begeleider Oplaad Weekend — of ik mij wilde aansluiten bij het weekend en mijn ervaring wilde delen kwam echt als geroepen, ik was er aan toe!

Vooraf voelde het wel een beetje onwennig niet te weten wat het met mij zou doen en wat het weekend los zou maken maar ik voelde ook dat het goed was. Ik was al wat langer bezig meer uit essentie te leven. Nu klinkt het misschien een beetje zweverig maar dat is het absoluut niet. Een oplaadweekend, retraite is juist enorm down to earth. Het gaat vooral om eerlijk kijken naar jezelf en uiteindelijk is er niets meer aards dan aarden. Met beide benen op de grond staan en vanuit je eigen kracht, je eigen basis te leven.

Oplaad Weekend voor Ouders De Olifant Retraite De Innerlijke Krijger

Hoe dan ook raken we dat soms allemaal een beetje kwijt. Het is bijna knap om niet een stukje van je essentie, van je basis af te dwalen gaandeweg je leven. Ook al heb je een onbezorgde jeugd gehad, we groeien allemaal op in een maatschappij waarin we beïnvloed raken en daar op reageren met bepaald gedrag. Je daar bewust van zijn is belangrijk om dicht bij jezelf te blijven. Een weekend verbonden met de stilte in jezelf, je eigen essentie helpt je daarbij.

Het gedachtegoed van De Innerlijke Krijger voelt vertrouwd

Het weekend begon op zaterdagochtend om negen uur en eindigde op zondagmiddag rond half vijf. Toen ik aan kwam rijden bij Samaya — het voormalig klooster gelegen in Werkhoven — overviel mij meteen een heel rustig en blij gevoel. Ik maakte mij van te voren een beetje zorgen wat het leven in primitiviteit met mij zou doen. Maar al bij aankomst op de parkeerplaats van het klooster voelde ik dat ik hier moest zijn. Ik keerde volledig in mijn eigen innerlijke rust, iets wat ik thuis niet meer voor elkaar krijg doordat je daar toch meer in hectiek leeft en volgens routines.

Oplaad Weekend voor Ouders De Olifant Retraite

Het weekend werd begeleid door Wendy Aldewereld en Ronald Gabel. Het programma dat je volgt is vormgegeven vanuit het gedachtegoed van De Innerlijke Krijger van het VU medisch centrum. In 2008 hebben Wanda Straatman en Angelique Schueler dit samen ontwikkeld. Ik kende het gedachtegoed nog niet maar tijdens het weekend werd mij wel snel duidelijk dat ik al kennis had van waar het voor staat. Vanuit eerdere manifestaties was ik al bekend geraakt met het innerlijke kind, je eigen kracht en het effect van emotionele blokkades op je lichamelijk functioneren.

Oplaad Weekend voor Ouders De Olifant Retraite De Innerlijke Krijger

De naam De Innerlijke Krijger® staat symbool voor innerlijke moed: eerlijk naar jezelf willen kijken, weten wat belangrijk voor je is en daarvoor gaan staan.

Wie ben je nu eigenlijk echt

Al vanaf het eerst moment voelde de groep — bestaande uit twee mannen en vier vrouwen — veilig en vertrouwd. De eerste dag begonnen we met een paar oefeningen om meer over onszelf te vertellen maar allemaal vanuit essentie en gevoel. We leerden om ‘wie we zijn’ niet af te leiden uit wat we doen of welke baan we uitoefenen. Een echte eyeopener want wie ben je nu eigenlijk? Los van moeder, vader of werknemer … Wie ben je nu eigenlijk echt?

Door bij onszelf op zoek te gaan naar wie we zijn groeide de verbinding in de groep. Een mooie, intense en emotionele reis waarin we allemaal mochten zijn wie we waren zonder oordeel. Deze dag hadden we ook een heerlijke yogasessie staan en een meditatie, een welkome afwisseling van fysieke en mentale ontdekkingen. De yoga was goed te doen, ook als je weinig ervaring hebt. Goed om weer even helemaal in je lijf te zijn en uit je hoofd.

Wendy verzorgde de meditatie die dag. Onder het genot van klankschalen raakte ik in een diepe ontspanning waarbij blokkades de ruimte kregen en ik vanuit verbinding met deze mooie groep mensen mij daarin niet geremd voelde. Het was goed, dit weekend was voor mij en ik mocht er zijn. Dat voelden we allemaal als groep en dat was een rijke en waardevolle ervaring. Een ieder nam zijn ruimte om te ontdekken, ervaren, huilen, lachen en te mijmeren … Het kwam zoals het kwam en dat was goed!

Oplaad Weekend voor Ouders De Olifant Retraite De Innerlijke Krijger

In stilte loslaten

De dag sloten we af bij het kampvuur. Eenieder met een briefje in de hand met daarop geschreven wat losgelaten mocht worden. Het was een mooi moment. In stilte liepen we er naar toe wanneer een ieder heel bewust en vanuit essentie zijn of haar briefje in het kampvuur gooide. Ik vond het bijzonder om dit met een groep mensen te delen die ik 24 uur daarvoor nog niet kende, maar wel mijn diepste emoties durfde te tonen. De kracht van De Innerlijke Krijger is de kracht in jezelf, dat blijkt wel!

Oplaad Weekend voor Ouders De Olifant Retraite De Innerlijke Krijger

Deze avond sliep ik in het klooster, in een eigen sobere maar ruime kamer. Wat een fantastische ervaring om te mogen overnachten op een plek waar vroeger de nonnen sliepen. Ik heb heerlijk geslapen en werd uitgerust wakker. Het uitzicht vanuit mijn slaapkamer over de weilanden was een mooie start van deze laatste dag van het Oplaad Weekend.

Het labyrint met haar inzichten

De dag begonnen we met een heerlijke meditatie waarna we naar buiten gingen. De prachtige tuin van Samaya in. We liepen het labyrint, een intense en zeer bijzondere ervaring. Doordat er bij mij die dag ervoor al heel veel blokkades waren aangeraakt, had ik echt het idee dat ik hier iets kon gaan oplossen. Het was het moment van nieuwe inzichten en de kracht in mij voelen. Het labyrint gaf mij antwoorden en dat was zo ontzettend fijn.

Het lopen van een labyrint is behulpzaam bij het zoeken naar je kernwaarden: datgene waar je echt voor gaat in het leven. Het kan op verrassende wijze leiden tot het aangaan van nieuwe verbindingen.

Oplaad Weekend voor Ouders De Olifant Retraite De Innerlijke Krijger

Genoten van de leerzame creatieve afsluiter

Aan het einde van het weekend stond nog een creatieve activiteit gepland. Voor mij best een ding want ik voel dan altijd een beetje weerstand. Ik ben namelijk niet creatief en dat zorgt ervoor dat ik vaak ook niet begin aan een activiteit. Ik heb altijd verwachtingen en ben een perfectionist. Die twee dingen gaan slecht samen met iets waar ik niet goed in ben. Hoe gaaf is het dan om het weekend af te sluiten met het gewoon doen, het aangaan van iets waar je niet goed in bent. We gingen iets creëren met speksteen. Nooit gedacht dat ik dit überhaupt leuk zou vinden maar ik heb er echt van genoten. Het leerde mij iets te maken vanuit het niets zonder verwachtingen of vooraf bepaald doel. Een hele mooie leerzame afsluiter!

Oplaad Weekend voor Ouders De Olifant Retraite De Innerlijke Krijger

Liefde voor de schoonheid van Samaya

Tijdens het weekend in Samaya genoten we van het heerlijke eten in het klooster. De maaltijden zijn bijzonder lekker en worden gemaakt met verse en pure ingrediënten. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van biologische- en streekgerechten. Je proeft de liefde voor de natuur in de gerechten! Ik ga Samaya binnenkort weer bezoeken, deze plek heeft mijn hart gestolen. De rust, de schoonheid van de natuur en de bijzondere grond. De levensenergie die ik letterlijk door mijn lijf voelde stromen toen ik bij de magnoliaboom stond, wil ik graag nog eens voelen. Liefde voor deze plek!

Oplaad Weekend voor Ouders De Olifant retraite De Innerlijke Krijger

Leven zoals het bedoeld is

Het weekend met een groep onbekenden onder de fantastische begeleiding van Wendy en Ronald zat er op. Wat een waanzinnige reis was dit! Niet eerder bracht iets mij zoveel inzichten, zoveel rust, zoveel stilte en … zoveel oprechte verbinding. Ik kan het iedereen aanraden. Een groot cadeau aan jezelf maar uiteindelijk ook aan je gezin of eenieder die je liefhebt. Want leven vanuit essentie is niets anders dan hoe het bedoeld is. Alleen loopt het pad soms net een beetje anders …

Wil je meer lezen over het Oplaad Weekend voor Ouders en het gedachtegoed van De Innerlijke Krijger, klik dan hier! 

Heb jij wel eens een retraite gedaan? Ben heel benieuwd naar jouw ervaring, laat je het weten in de comments …