“Ah toe, iedereen uit mijn klas heeft er één en ze gaan nu zelfs een WhatsApp-groep met de hele klas aanmaken. Ook niet leuk als ik daar aan niet mee kan doen, toch?” Het is hier thuis een behoorlijk ding aan het worden, een hot-item: de smartphone! 

Bijna de hele klas

Vooral het afgelopen half jaar komt onze dochter steeds vaker met de vraag of ze ook een mobiele telefoon mag. Nu ze van school is gewisseld dit schooljaar lijkt het wel alsof het meer speelt dan voorheen. Zoals ze zelf zegt heeft bijna, ik citeer ‘bijna’ — dus dat kan ook zijn met een bandbreedte van 5 of 15 kindjes verschil ; ) — de hele klas een eigen telefoon. We hebben het hier over groep 5 en 6  kinderen. Kinderen met een gemiddelde leeftijd van 9 jaar. Die steeds meer vrijheid nodig hebben en gevoelig zijn voor gadgets.

Veelzijdig apparaat

Want een telefoon is tegenwoordig zoveel meer dan alleen maar een apparaat waar je mee kunt bellen. Vooral de vele apps die je er op kunt zetten spreken kinderen aan. En dat begint eigenlijk al heel jong. Wanneer je met je kind een Snapchat-selfie maakt of via FaceTime contact maakt met familie, zullen ze daarin geïnteresseerd raken. Ook zijn er steeds meer producten uit de speelgoedwereld gekoppeld aan apps.

Meer vrijheid en ruimte

Afgelopen zomer hebben we goed nagedacht over wat we nu eigenlijk een goede leeftijd voor een mobiele telefoon vinden. Onze dochter speelt veel buiten in de zomer en hoewel ze zich altijd op de afgesproken tijd even meldt, begon het voor mij vervelend te voelen dat ik niet precies wist waar ze soms uithing. Ik wilde haar graag meer vrijheid geven en vergrootte het gebied waar ze mocht gaan spelen. Ze had er de leeftijd voor maar ik was blij als ze dan weer thuis was. Helemaal als ze alleen ging spelen met slechts een horloge om.

De wereld van de mobiele telefoon

Voor ons is het belangrijk dat ze leert omgaan met de vrijheid die ze krijgt. Dat ze zich niet beperkt voelt door onze angsten of moeite met loslaten. Duidelijk dus dat we iets moeten aanschaffen wat ons met haar verbindt als ze op pad is. Een mobiele telefoon is voor ons nog geen optie, we willen daar mee wachten tot ze een jaar of tien is. Uiteraard begrijpen we dat het lastig is als bijna de hele klas er één heeft maar er zitten ook nadelen aan een telefoon. Het kan een ‘ruis’ zijn op het gebied van verbale communicatie. In zekere zin kan het gebruik er van ook ‘verslavend’ werken en met de toegang tot allerlei apps en WhatsApp spelen er ook zaken als privacy en digitaal pesten mee.

Goed op de hoogte blijven

Voordat we een telefoon gaan aanschaffen als ze oud genoeg is, zullen we ons daar zeker goed in gaan verdiepen. Want haar wereld wordt dan een stuk groter. Erg leuk voor haar maar voor ons als ouders ook spannend en er zullen dingen zijn waar we dan extra goed op moeten letten. Zo zullen we af en toe in gesprek gaan met haar over met wie ze appt. Hoe leuk het voor haar ook allemaal zal zijn, een extra zorg levert het wel op als we daar niet goed mee omgaan.

Bereikbaarheid en traceerbaar

De reden dat wij een mobiele telefoon voor onze kinderen zouden aanschaffen is bereikbaarheid. We vinden het prettig als we onze dochter kunnen bereiken wanneer ze buiten ons zicht ergens speelt. Wanneer we haar een telefoon geven zullen we ons ook buigen over de vraag: een prepaid toestel of een telefoon met abonnement? Met haar 8 jaar is dat met name handig in het voorjaar en in de zomer, verder is ze altijd bij ons in de buurt of speelt ze bij kindjes waarvan we de ouders kunnen bereiken. Voor nu volstaat een horloge met GPS tracker waar overigens ook een — zij het beperkte — belfunctie opzit.

Morgen vieren we pakjesavond en bovenaan het lijstje van onze dochter prijkt met grote letters haar allerliefste wens: een mobiele telefoon. Hoewel ze sinds dit jaar niet meer gelooft en begrijpt waar de cadeautjes vandaan komen, probeert ze toch nog even of Sinterklaas misschien wel te bewerken is. De schat. : )

Ik ben heel benieuwd op welke leeftijd jouw kindje een telefoon kreeg en met welke reden. Laat je het weten in de comments? Dank en een heel gezellig sinterklaasweekend gewenst! 

 

-Artikel tot stand gekomen in samenwerking met KPN-