Als ouders wil je niets liever dan je kinderen laten opgroeien in een veilige en vriendelijke wereld. Een wereld waarin ze zichzelf kunnen zijn en zich kunnen ontwikkelen tot een gelukkige en evenwichtige volwassene. 

Ik ben nu ruim acht jaar moeder van twee heerlijke kinderen en ontdek — helaas — steeds meer over de gevaren die in hun leven kunnen spelen. Ben je als newborn-mama vooral bang dat je baby zich niet goed ontwikkelt of in iets stikt, wanneer je kindje groter wordt, lijken gevaren steeds meer aanwezig en van grotere omvang.

loslaten-2292x1166v1-1500x763

Steeds groter wordende wereld

Nu mijn kindjes groter worden en vooral de oudste meer vrijheid krijgt waar ze goed mee om lijkt te kunnen gaan, krijgen mijn angsten er een een nieuwe dimensie bij. Internet. YouTube. Social media. Als volwassene weet ik het op een goede manier in te zetten en is het vooral een positieve tool. Maar wat is die wereld enorm groot en ondoorzichtig.

Ik ben mij er al langere tijd van bewust dat de kracht van social media ook een hele imponerende, gevaarlijke en negatieve kant heeft. En vooral tegen die kant wil ik mijn kindjes beschermen. Toen ze klein waren was dat eenvoudig, ze gingen gecontroleerd op de tablet en er werden alleen spelletjes op gedaan en filmpjes op Kindertube bekeken. Nu mijn meisje ouder wordt, wil ze iets meer zelf ontdekken. Snap ik, ik zou ook nieuwsgierig zijn en wil haar die vrijheid zo nu en dan geven.

Ze kijkt vooral filmpjes van vloggers die wij goedgekeurd hebben en ze kijkt heel veel Voice Kids filmpjes; zingen, meeblèren in alle toonhoogtes en octaven dat is wat zij het liefste doet, de hele dag. So far so good. Ik maak mij geen zorgen.

Ik weet namelijk dat er ook een andere tijd aan zal breken: de pubertijd. De tijd waarin we vaak genoeg niet op één lijn zullen liggen, mama maar stom is en ‘Ik nooit maar dan ook nooit eens iets mag, andere kinderen mogen véél meer’. Wat hoop ik dat we die tijd goed doorkomen en dat ze altijd de veiligheid bij ons zal voelen. Dat ze ons altijd in vertrouwen durft te nemen, mocht er iets zijn.

Hopelijk kijkt ze over een paar jaar nog steeds alleen maar jeugdige hysterische vloggers op YouTube of onschuldige Voice Kids performances. Vast niet. Ook zij zal weet krijgen van wat er nog meer ‘te koop’ is in de grote mensenwereld. Ik moet haar loslaten, vertrouwen op de basis die we gelegd hebben. Hopen dat ze mij zoveel mogelijk deelgenoot maakt van wat ze doet, bekijkt en wat er in haar hoofd speelt.

Het nieuwe gevaar: challenges

Vandaag las ik weer vol ongeloof en verbazing een artikel in de krant over het fenomeen: choking games. Een wurgspel waarbij tieners elkaars keel dichtknijpen. Het zuurstoftekort dat zo ontstaat, geeft een korte roes. Maar dit ‘spel’ heeft nog een variant, een levensgevaarlijke: het ombinden van een strop om zo dezelfde hallucinatie te bereiken.

Lees ook: Dag lieve jongen! Na school weer even knuffelen?

Slachtoffers wurgspel

Een nieuwe trend op internet, tieners zoeken elkaar online op en dagen elkaar uit. Een spel waartoe gevoelige, onzekere tieners en tieners die weinig aansluiting vinden ‘in het echte leven’ zich aangetrokken zullen voelen. Vreselijk, ik wist niet wat ik las.

Tim, een vrolijke, voorzichtige en lieve 16-jarige jongen uit Arkel die niets liever wilde dan Rechten studeren en advocaat worden. De ideale zoon. Tim is dood. Op een afschuwelijke noodlottige manier gestorven. Het meedoen aan een ‘challenge’ werd hem fataal. Hij gleed uit op de trap, terwijl hij de ‘wurging’ als challenge-bewijs filmde met zijn smartphone.

Afgelopen weekend overleed Clay, een leergierige en veelbelovende judoka van 15 jaar oud. Zijn ouders hebben nu een onderzoek naar zijn doodsoorzaak aangevraagd. Zij zijn er van overtuigd dat hun zoon meedeed aan een gevaarlijke challenge. Deze challenges vormen een groot gevaar op internet en er zullen vast en zeker nog meer slachtoffers vallen als er geen goede voorlichting komt.

Maak het bespreekbaar

De challenges zijn er en dat er onder de jeugd over gesproken zal worden, dat is misschien lastig te voorkomen. Belangrijk is om er met je kind over te praten en vooral begrip en interesse te tonen voor de aantrekkingskracht van het spel. Wanneer je het alleen maar verbiedt door te zeggen ‘Dat moet je absoluut niet doen’ kan het averechts werken en zal je kind zich onbegrepen en misschien zelfs eenzaam voelen. Wat ertoe kan leiden dat contact maken nog lastiger is en juist dat wil je zo graag behouden.

Mogelijke signalen challenge

Praat er over, vertel wat het inhoudt en leg de gevaren uit. Laat vooral je kind zelf ook praten zodat je in elk geval voldoende informatie krijgt over hoe het naar deze challenges kijkt en wat er in het hoofd omgaat. Je moet er niet aan denken maar mocht je bloeduitstortinkjes in de ogen, blauwe plekken op het lichaam of rode vlekken in de hals bij je kind zien dan heeft het mogelijk de challenges al ontdekt.

Praat jij met je kind over dit soort gevaren op internet of komt je kind zelf met vragen als het iets heeft gezien of gehoord?