Het is groen dus dat lust ik niet…
Je herkent het misschien wel; je kookt gevarieerd, je past alle geijkte trucjes toe zoals rauwkost als snack aanbieden, extra veel groenten door je spaghettisaus ‘blenderen’, een handje verse spinazie door een smoothie doen, je kinderen laten meehelpen met koken maar ondanks dat blijft het soms toch lastig je kinderen de gewenste hoeveelheid groenten te laten eten. Het kan ook anders! Het is echt mogelijk door bijvoorbeeld groenten te ‘verstoppen’ in een brownie of een heerlijk voedzaam bananenbrood. Als jullie niet verder vertellen dat hier stiekem groenten doorheen zit, doen wij het ook niet!

Dit lusten ze wel
Vandaag deel ik graag mijn recept voor bananenbrood met courgette. Doordat je hem van boekweitmeel maakt is hij glutenvrij en door de bananen heeft hij een heerlijke zoete smaak, iets waar kinderen sowieso dol op zijn. Een brood boordevol goede vitaminen en vezels en met een langdurige verzadiging. De courgette in het brood is bijna niet te verslaan op gebied van groenten met grote hoeveelheden mineralen. Met onderstaand recept maak je in een handomdraai een betaalbare ‘superfood’ van eigen bodem. De courgette in het brood levert geen bijsmaak of onnodige calorieën. Een gezondere manier om je dag te beginnen of verantwoord te snoepen is er niet!

bananenbrood

Aan de slag!
Dit recept kun je heel goed samen met je kindje maken zodat ze ook weten wat ze gaan eten en hoe het gemaakt is. Mijn zoontje Bent vindt het een feestje om de bananen met de grote stamper fijn te stampen, daarna alles door elkaar te roeren en natuurlijk stiekem vast wat nootjes (voor) te proeven.
Let op: je valt dan natuurlijk wel door de mand met het geheime ingrediënt; de ‘verborgen’ groente!

Voor 1 brood (ca 12 plakken) heb je nodig:

  • 3 rijpe bananen
  • 200 g boekweitmeel
  • 2 tl bakpoeder
  • ca 150 g geraspte rauwe courgette (ongeveer een halve)
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl vanillepoeder (die zwarte, geen zakjes vanillesuiker)
  • 3 eieren
  • noten naar keuze (lekker met walnoot, pecannoten en pompoenpitten als garnering)

Bereiding:
Prak de bananen tot moes, voeg de kaneel, vanille, courgette en eieren toe. Meng dit allemaal goed door elkaar en voeg daarna de boekweitmeel en bakpoeder toe. Voeg nu noten naar keuze toe. Let op dat je geen harde noten gebruikt en de noten goed klein maakt i.v.m. verstikkingsgevaar voor kleine kindjes.

Stop daarna alles in een cakevorm. Ik heb een siliconen vorm en vind deze echt ideaal want ik hoef hem nooit in te smeren. Deze vorm kun je onder andere bij Action of Blokker kopen. Gebruik je een normale cakevorm, leg er dan bakpapier in of vet het in met kokosolie. Tip: garneer het brood met wat extra noten of pompoenpitten, niet alleen lekker en super gezond maar het ziet er ook nog eens extra mooi uit.

Bak het brood in 45 minuten gaar op 175 graden. Als het brood goed afgekoeld is, is het zeer geschikt om in porties te snijden en in te vriezen. Zo heb je een heerlijk snel en voedzaam ontbijt voor op drukke dagen. Een keer iets anders: even toasten in de pan is ook erg lekker!

Vergeet niet om hieronder je vragen te stellen over eten; hoe je bepaalde ingrediënten kunt vervangen of hoe je jouw lievelingsrecept wat gezonder kunt maken? Wie weet zie je dan de laatste woensdag van april jouw recept in aangepaste vorm voorbij komen.

Tot volgende week, Liefs Monique

Over Monique:
Als trotse moeder en een ‘foodie’ pur sang, houd ik mij graag bezig met gezond eten. Mijn eigen website www.hetmeisjemetdevoedselallergie.nl is hét platform voor iedereen die van lekker eten houdt. Of je nu net als ik coeliakie, een voedselallergie of enorme trek hebt: hier inspireren wij jou met veel tips en lekkere & gevarieerde recepten. Altijd zonder pakjes, vrij van geraffineerde suikers, soja, gluten en lactose.
Naast het bloggen geef ik training aan restaurants op gebied van de allergenenwetgeving en koken voor mensen met een speciaal dieet. Daarnaast ben ik binnenkort afgestudeerd Orthomoleculair Voedingsdeskundige en sta ik te popelen mensen te leren wat voeding allemaal voor je kan doen!

Profielfoto (2)