Ik had het al een paar keer voorbij zien komen in de Allerhande; de bloemkoolrijst van Albert Heijn. Een nieuw en gezond product, dat ik zeker wilde gaan uitproberen alleen wist ik nog niet in welk gerecht.

Wij zijn niet zo dol op rijst, eten het eigenlijk nooit, dus als vervanger voor rijst sprak dit product mij niet zo aan. Toen ik van de week een advertentie van Magioni zag, kwam ik op het idee; ik maak van de rijst een pizzabodem! Magioni is de bedenker van de eerste gezonde pizza. Inmiddels liggen de pizzabodems van rode biet en bloemkool al bij veel winkels in de koeling. Aangezien ze bij ‘onze’ Albert Heijn deze nog niet hadden en het ook iets voordeliger is om zelf een bodem te maken, ging ik de uitdaging aan.

Op Internet had ik gelezen dat het maken van de bodem nog best een dingetje is want hij wordt namelijk snel te vochtig en dat wil je natuurlijk niet met een pizzabodem. We willen een krokante bodem. Maar goed, met een theedoek binnen handbereik zou alles goed komen, dus vol vertrouwen ging ik aan de slag! Hoewel ik gek ben op pizza, vooral de kaas óf vis varianten, eet ik het vanwege de gluten die er in zitten niet vaak. Mijn hoop was dus ook gevestigd op dit keuken avontuur; zou hiermee voorgoed een ander pizza tijdperk aanbreken??

Voor de topping kun je kiezen wat je maar wilt, de bodem is de basis en als die klaar is kun je naar eigen smaak gaan stapelen. Ik koos voor een tonijnpizza. Achteraf denk ik voor deze bodem niet de beste keus, want door de tonijn kwam er extra vocht op de bodem en werd de uitdaging om deze droog en krokant te krijgen nog groter. Het kan wel en het is ook echt lekker maar let erop dat de tonijn helemaal droog op de pizzabodem gelegd wordt anders blijft de bodem in het midden vochtig.

IMAG2181

Wat heb je nodig voor de de bodem van 1 pizza:

  • Een grote bloemkool of een bak bloemkoolrijst van AH (400 gram)
  • 1 ei
  • Een snufje peper en zout
  • Een klein handje (50 gram) geraspte kaas (parmezaanse of belegen)
  • Naar smaak een beetje verse kruiden bijvoorbeeld oregano

Zo maak je de bodem:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Kook de bloemkoolrijst in 5 minuten gaar, laat het daarna goed uitlekken in een vergiet
  • Het laatste vocht druk je uit de bloemkool door deze in een theedoek uit te wringen
  • Als al het vocht er helemaal uit is, meng je het ei en de kaas door de bloemkoolrijst
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel het mengsel hierover
  • Druk het stevig aan met de bolle kant van een lepel tot een pannenkoek van ongeveer 20-25 cm doorsnede
  • Bak de pizzabodem in ongeveer 20 minuten gaar

IMAG2188

Wat heb je nodig voor de topping:

Je kunt de pizza beleggen met alles wat je lekker vindt. Als basis breng je een tomatensaus aan en daarna de topping naar wens! Voor deze tonijnpizza heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • De tomatensaus: 3 grote zoete tomaten, beetje paprikapoeder en wat verse basilicum. Even pureren in de keukenmachine of Nutribullet en klaar!
  • Een blikje tonijn (goed uit laten lekken)
  • Een handje zwarte olijven zonder pit
  • Een halve puntpaprika in reepjes
  • Klein beetje olijfolie

Als de bodem gaar is dan haal je deze uit de oven. De oven kan aanblijven want na het garneren van de pizza moet de pizza nog afgebakken worden op dezelfde temperatuur. De bodem kun je bestrijken met de verse tomatensaus en daarna beleggen met de ingrediënten. Als laatste strooide ik er nog wat Parmezaanse kaas over en wat verse basilicum. Is de pizza klaar, bak hem dan in 8 tot 10 minuten af en besprenkel eventueel met een paar druppeltjes olijfolie.

14089278_893548200749822_3867218545725805349_n (1)

Buon appetito!

Benieuwd naar jouw ervaring, maak jij wel eens een verse pizza?