Hoi! Mijn naam is Monique (voor altijd 30), ik woon in Haarlem met mijn man en onze kleuter Bent. Mocht je een keer langslopen en stiekem bij ons naar binnen gluren, dan zul je zien dat we graag een gek dansje doen, onze keukentafel regelmatig te klein is voor de visite die altijd mag aanschuiven (met een mooi glas wijn!), de boekenplanken chronisch te kort zijn en de snoepkast altijd gevuld is. Nou ja, tenzij mijn mannen bezig zijn geweest…

Als trotse moeder en ‘foodie’ pur sang, houd ik mij graag bezig met gezond eten. Mijn eigen website www.hetmeisjemetdevoedselallergie.nl is hét platform voor iedereen die van lekker eten houdt. Of je nu net als ik coeliakie, een voedselallergie of enorme trek hebt; hier inspireren wij jou met veel tips en lekkere & gevarieerde recepten. Altijd zonder pakjes, vrij van geraffineerde suikers, soja, gluten en lactose. Naast het bloggen geef ik trainingen aan restaurants op het gebied van allergenenwetgeving en koken voor mensen met een speciaal dieet. Daarnaast ben ik binnenkort afgestudeerd orthomoleculair voedingsdeskundige en sta ik te popelen mensen te leren wat voeding allemaal voor je kan doen!

Profielfoto (2)
Vanaf vandaag mag ik elke woensdag een heerlijk en gezond recept, tips en leuke weetjes met jullie delen op mamaisthuis! En dat niet alleen; heb je vragen over voeding, wil je weten hoe je bepaalde ingrediënten kunt vervangen of hoe je jouw lievelingsrecept wat gezonder kan maken? Stel ze hieronder en wie weet zie je jouw recept de laatste woensdag van de maand in aangepaste vorm voorbij komen!

Twixtaart

Taartjes en lekkernijen, daar mag je mij altijd voor wakker maken. En voor die ene lievelingsknuffel die ’s nachts uit bed gevallen is. Nou ja, bij voorkeur niet meer dan twee keer per week… 😉 Maar ik dwaal af, in de titel lees je Twixtaart! De gouden chocolade repen uit de winkel kennen we allemaal maar die passen nu niet bepaald binnen een gezond voedingspatroon. Toegegeven, van mijn recept moet je er alsnog geen 10 per dag eten, maar deze heerlijke snack kun je zonder schuldgevoel snoepen.

Dat kan gezonder!
In tegenstelling tot de meeste candybars bestaat de bodem van deze kleine taartjes uit (glutenvrije) havermout voor langdurige verzadiging en kokosolie (gezonde vetten). Het karamel laagje maak je van medjouldadels die alleen natuurlijke suikers en vooral veel vezels bevatten. De chocolade? Die koop je zo puur mogelijk met minimaal 74% cacao (voor je dagelijkse portie antioxidanten). De taartjes zijn wel tot twee weken houdbaar in de koelkast. De chocolade is dan wel wat hard dus vaak eet het handiger ‘op zijn kop’.  Klinkt goed toch?

twixtaart (2)

Aan de slag!
De taartjes maak ik zelf altijd in kleine siliconen cupcake vormpjes, een grote vorm kan ook. Gebruik je een springvorm? Vergeet dan niet bakpapier te gebruiken!

Per 10 stuks heb je nodig:

  • 100 gram havermout (een combi met hazelnoten is ook heerlijk!)
  • 10 medjouldadels (o.a. bij de Turkse groentewinkel te koop)
  • 8-10 el gesmolten kokosolie
  • 5 el honing
  • ca. 125 gram extra pure chocolade

Bereiding:
Maak als eerste de bodem; smelt de kokosolie en maak met een staafmixer de havermout fijn. Meng de havermeel met de gesmolten kokosolie en honing en verdeel over de vormen in een laagje van ongeveer 4-5 mm. Druk het geheel goed aan met een lepeltje zodat het een harde bodem vormt. Zet de vormpjes in de koelkast om uit te harden.

Smelt ondertussen de chocolade ‘au bain marie’ zodat het vloeibaar wordt.

Maak de staafmixer schoon, ontpit de dadels en maal met de staafmixer alles fijn. Als de dadels wat hard zijn, kun je ze eerst even 10 min laten weken in warm water. Verdeel vervolgens de dadel karamel over de vormpjes.

Giet tot slot de chocolade over de vormpjes en zet ze weer terug in de koelkast om uit te harden. Het ‘vieze’ pannetje met de restjes chocolade die je overhoudt, krijg je gemakkelijk weer schoon door er wat melk naar keuze bij te gieten en op laag vuur op te warmen. Zo heb je in een handomdraai een schoon pannetje én een lekkere warme chocolademelk!

Vond je dit een leuk recept? Wees welkom voor een kijkje op mijn website ‘Het Meisje met de voedselallergie‘ voor meer gezonde en gevarieerde recepten en tussendoortjes!

Tot volgende week woensdag!

Liefs, Monique