Je kleintje wordt iets ouder en gezond eten aanbieden kan soms een hele klus zijn. Een dreumes of peuter lust niet alles en soms heb je simpelweg de energie of inspiratie niet voor een leuk ontbijt- of lunchmoment.

Als ouder begin je vaak vol enthousiasme aan nieuwe fases. De fase waarin je kleintje zelf begint te eten is dan ook best een halleluja moment waarbij alles uit de kast wordt getrokken en bergen foto’s worden gemaakt en gedeeld. Na een tijdje weten jij en je mini wat hij of zij lekker vindt en begint het gevecht om verantwoord voedsel dat lijfje binnen te krijgen.

En dat kan best pittig zijn, weet ik uit ervaring. Mijn oudste valt inmiddels in de categorie ‘ peuter met eigen mening’ en weet mij goed te manipuleren. Zo beginnen we ’s ochtends met een broodje. Tegenwoordig gaat er op dat broodje het allerliefst hagelslag, pindakaas, jam of honing. Of.. pesto (serieus? jazeker!). Dus begint iedere ochtend aan mijn keukentafel een debat met een felheid waar menig politicus de vlekken van in zijn nek krijgt. Ik ben niet op m’n best in de vroegste uurtjes, dus dit kost me enige moeite. Na een onderbroken nacht, ben je op die momenten al gauw de wanhoop nabij. En dan heb ik nog het geluk dat mijn kleine man zich snel gewonnen geeft en eerst braaf een broodje met gezond beleg naar binnen werkt. Daarna volgt dan toch echt nog wel een broodje zoet. Naast die standaard broodjes ben ik nogal inspiratieloos. Het wordt een broodje in stukjes of in streepjes, wat meneer wenst verschilt per maaltijd. Het fruit gaat in stukjes, doormidden of noem maar op. Maar veel feestelijker dan dit wordt het op een gemiddelde dag aan onze eettafel niet. Hero eet wel verrassend veel, maar eet ook heel consequent dingen met de verkeerde kleur of substantie niet op. Het wordt niet eens geprobeerd. “Mama, ikke lekker niet”, oftewel: Dit ga ik niet eten.

bento2

Je vraagt je dan wel eens af hoe je je kleine peuter een beetje om de tuin kunt leiden. Hoe je hem of haar met enthousiasme verschillende soorten groenten en fruit kunt laten uitproberen. Hoe je er een spelletje van maakt en vooral ook hoe je zelf plezier krijgt in het maken van ontbijt, lunch en diner. Maar ik heb het ontdekt! Ik leerde kortgeleden het bento concept van de Bentofabriek kennen. Bento is in een eerdere winactie voorbij gekomen met de ‘Yumbox’. Vandaag stel ik jullie voor aan een ander product uit de Bentofabriek collectie, dat gezond en met plezier eten een eitje maakt. Het is de ‘ Monkey platter’ en aangezien we met een behoorlijke vaart richting december koersen, heb ik voor jullie het Sinterklaasthema uitgeprobeerd. Een groot succes hier in huize van der Eijk.

14961408_10157648519490137_1674345898_n

“Uhm.. bento?”, dacht ik. Daar had ik nog nooit van gehoord. Maar dat is verleden tijd, want wat is dit een gaaf product van de Bentofabriek! De simpele boterhammen en stukjes appel zijn verleden tijd en moeders staat zich ontzettend uit te sloven in de keuken. Ik heb mezelf erop betrapt dat ik echt veel plezier heb gehad in het bedenken van deze Sinterklaas uitvoering van de Monkey platter. Hero vond het reuze interessant en kon bijna niet van het bordje afblijven toen ik het aan het vullen was. De foto’s die ik voor jullie heb gemaakt waren dus nogal een uitdaging. Steeds was er wel een peutervingertje in beeld dat probeerde een stukje uit mijn creatie weg te kapen.

Nog even een korte omschrijving van de term ‘ bento’, voor diegenen die onze vorige winactie hebben gemist:
Bento is van origine een Japanse lunch. Moeders geven hun kinderen, maar ook wel hun man, een bentobox mee om te kunnen lunchen op het werk of op school. Deze lunchbox wordt daarbij gevuld met rijst, groente en vlees of vis. De opmaak is erg belangrijk. Het eten moet namelijk niet alleen lekker smaken, het moet er ook zeker mooi uit zien.

14996295_10157648528750137_521087974_n (1)

Met bovenstaande informatie over de betekenis van bento, ben ik zelf aan de slag gegaan met de Monkey platter en de Sinterklaasuitstekers. Wat een feest, ik voelde me even weer als een klein kind in een snoepfabriek. Online is veel over bento inspiratie te vinden. Toen ik het een en ander was tegengekomen, heb ik mijn eigen draai gegeven aan het maken van Hero’s Monkey platter. Het resultaat zie je hierboven. Van komkommer, braam, tomaat en een blaadje van een stronk broccoli maakte ik een pietje. Ja, die van mij is nog donker, maar kan dus ook anders gemaakt worden als je de braam vervangt. Daarnaast legde ik een uitgesneden broodje in de vorm van een pakje, met streepjes kaas eroverheen. In het derde vakje heb ik een mijter uit een partje appel gesneden en heb ik nog een paar losse bessen en bramen gelegd. In het vakje linksonder heb ik twee uitgestoken boterhammetjes onbelegd gelaten om zelf te smeren en in het vakje daarnaast liggen mijn eigengemaakte zandkoekjes in sinterklaasthema. Het resultaat? Hero werd wild! Ik bespaar jullie de foto’s, want die waren niet meer fatsoenlijk te maken. Hij wilde alles direct opeten. Ik heb de koekjes apart gelegd voor bij de thee die middag, de rest heeft hij heerlijk als lunch opgegeten. Hij was zo blij, dat ik die middag de Monkey platter nog een keer heb gebruikt voor vers fruit. Zie foto hieronder.

bento1

Het fijne van de producten van bento in het algemeen, en dus ook specifiek van de Monkey platter, is dat het materiaal voedselveilig is. Dit is een kernwaarde voor de Bentofabriek en geldt dan ook voor alle producten. De Monkey platter kan veilig gebruikt worden om eten in klaar te maken, maar ook om te bewaren. Hij wordt namelijk geleverd met een gekleurd deksel, je kunt kiezen uit meerdere kleuren. Op deze manier kun je het bord veilig afsluiten en neem je het eten gemakkelijk mee naar vriendjes, school of een lunchafspraak.. Geen gehannes meer met eten op een lunchkaart wat je eigenlijk niet aan je kleintje wilt geven. Daarnaast vertelde ik boven de fruitfoto al hoe wild Hero werd van de Monkey platter. We hebben een gezellige lunch gehad en hij werd uitgedaagd om tegelijkertijd te eten en spelenderwijs te ontdekken. Toen het bord leeg was, zag hij dat het in de vorm van een bus gemaakt is. En laten peutermannen nu net geobsedeerd zijn door alles wat op wielen rijdt. De ‘heeele mooie bus’ was een schot in de roos en ik kon zelf in alle rust genieten van mijn eigen broodje kaas (dat dan weer wel).

Met het bento concept en het gebruik van een Monkey platter krijg je de meest dwarse eters aan de gezonde voeding. Want lekker en gezond eten hoeft helemaal niet saai te zijn. Met de bijbehorende accessoires kun je aan de slag om een echt gezellige lunch te maken met en van gezonde voeding. Doordat het eten er vanwege het speelse uiterlijk veel aantrekkelijker uitziet, gaat er vaak moeiteloos een extra stuk groente of fruit naar binnen. Gezond eten wordt een ‘eitje’ en het is een echte verrassing als het deksel van de Monkey platter wordt gehaald. Hero is al onder de indruk van Sinterklaas, dus dit thema was een extra groot succes.

Wij blijven dit leuke bordje zeker gebruiken, hieronder dan ook onze meest recente Monkey platter foto! Een beetje gezond en, vooruit, een beetje hagelslag! Stukjes Kiwi gold in de bovenste vakjes, een beetje hagelslag om zelf op de broodjes (linksonder) te doen en verse zalm in het onderste vakje. Ja, mijn peuter eet dus wel zalm, haha! Lekker eten is nu nog veel makkelijker geworden!

14938084_10157648554365137_1520362312_n

Ik heb deze blog niet zomaar voor jullie geschreven, we hebben namelijk een ontzettend gave nieuwe winactie met Sinterklaas als thema!

Winactie

We mogen één van onze volgers blij maken met een Monkey platter naar keuze en een exclusieve set Sint-uitstekers zoals afgebeeld op bovenstaande foto. Voor informatie over de verschillende kleuren Monkey platter klik je hier. Dus wil jij je kind ook verrassen met dit unieke concept, doe dan mee:

De actie loopt tot en met vrijdag 11 november. De winnaar wordt hier bekendgemaakt. Succes allemaal met meedoen en een mooie dag gewenst!

Winnaar:

Hoera, voor de kleine van Merel Frieser wordt gezond eten vanaf nu een feestje! Van harte, jullie hebben een prachtig pakket gewonnen van De Bentofabriek. Iedereen bedankt voor het meedoen en een gezellig weekend gewenst!