Hiep hiep hoera! Fynn is 3 jaar geworden. Op 12 oktober was het alweer 3 jaar geleden dat onze stoere bink geboren is. Wat vliegt de tijd en wat is hij groot geworden. Van kleine baby naar inmiddels grote broer. Nog een jaartje en dan gaat hij alweer naar school.

Na een echt Mickey Mouse verjaardagsfeest thuis en een dagje Plopsaland op zijn verjaardag moest er ook nog getrakteerd worden op het kinderdagverblijf. Fynn keek er echt naar uit omdat er altijd een leuk feestje van gemaakt wordt. Daarbij hoort een verjaardagsmuts. Natuurlijk koos hij voor een mooie Mickey Mouse verjaardagsmuts die de leidster voor hem gemaakt heeft. Bij een verjaardagsfeestje op het kinderdagverblijf hoort uiteraard ook een traktatie. Het eerste jaar hebben we lekkere fruit- en groentespiesjes gemaakt en vorig jaar een heerlijke smoothie met appelkrentenbrood sandwiches. Voor dit jaar was het dus weer een uitdaging iets leuks, lekkers en gezonds te maken!

jarig

Hartig slakje
Na heel wat denken, googelen en op Pinterest kijken kwam ik uit bij een super leuke slak! Er stond helaas niet heel duidelijk bij hoe ze gemaakt zijn, dus heb ik daar mijn eigen fantasie op losgelaten. Op ons kinderdagverblijf willen ze graag dat de traktatie redelijk gezond is en dat is ook terecht. Wanneer kinderen meerdere dagen op het kinderdagverblijf zijn, krijgen ze al gauw vele traktaties in een jaar. Dat mag ook want het is natuurlijk feest. Omdat de totale energiebehoefte van peuters op de dag lang niet zo groot is als van een volwassene kunnen ze met een traktatie ook al snel teveel binnen krijgen. Het is daarom belangrijk de traktaties klein te houden en niet te calorierijk te maken! Groente en fruit in een leuk jasje steken is daarom altijd goed. Ook kun je kleine porties maken van producten die niet teveel calorieën bevatten zoals popcorn, een soepstengel, peperkoek etc. Als laatste kun je natuurlijk ook trakteren met een klein cadeautje zoals stickers of een kleurboekje. Mijn hartige slak sluit perfect aan bij een kleine traktatie die niet teveel caloriëen bevat.

Recept hartige slak 24 kindjes

Ingrediënten:
– blikje knakworstjes
– volkorenwraps
– kruidenzuivelspread
– kipfilet, vleeswaren
– wortel- of komkommerreepjes
– cocktailprikkers
– slablaadjes ter decoratie

slak

Bereidingswijze:
1. Pak een platte schaal waar je wat slablaadjes op legt ter decoratie. Hierop komen de slakken te staan.
2. Snijd het knakworstje net iets voor de helft schuin af. Doe dit ook de andere kant op. Je kunt dan uit één knakworstje twee slakkenlijfjes halen. Het snijgedeelte zet je op de slablaadjes zodat het knakworstje schuin omhoog steekt. Voor een gezondere versie kun je uiteraard ook worteltjes gebruiken die je schuin afsnijdt maar ach… het is ook een beetje feest!
3. Besmeer de wraps met kruidenroomkaas en leg er in het midden 2 plakjes kipfilet op. Smeer nog een klein beetje roomkaas op de kipfilet zodat alles goed blijft plakken als je de wrap oprolt. Rol de wrap strak op.
4. Snijd dunne plakjes van de wraprolletjes, ongeveer een centimeter breed. Dit worden de huisjes van de slak.
5. Prik het rolletje met een cocktailprikker op het knakworstlijftje.
6. Snijd met een schilmesje voorzichtig twee gleufjes in het knakworstje. Hierin kun je twee wortel- of
komkommerreepjes steken als voelsprieten.
Een slakje bevat ongeveer 40 kcal. Smullen maar!

De volgende keer zal ik een leuk sinterklaasrecept met jullie delen, groetjes Anne