Hoe krijg je je kinderen nou toch aan de groentjes? Een vraag die bij vele moeders dagelijks door het hoofd blijft spoken. Genoeg groente en fruit eten is erg belangrijk om voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen en daarnaast bevat het ook nog heel veel vezels.

Onze kids vinden groenten vaak niet zo lekker en daardoor is het erg lastig de aanbevolen 50-100 gram per dag naar binnen gewerkt te krijgen. Ook hier is het elke dag weer ‘strijd’. Rond de klok van vijf uur heb ik dagelijks een totaal over de rooie, krijsende peuter die net doet of de wereld vergaat. Want er ligt groente op zijn bord … Als ik hem op woensdag van het kinderdagverblijf ophaal, krijg ik steevast de vraag: “Mama wat eten we vandaag?”. Na het antwoord krijg ik altijd de aanvullende vraag: “Zit daar groente in?” En aangezien ik graag gezond kook is het antwoord altijd ja. Het drama begint dan al op het kinderdagverblijf. Om deze reden ben ik ook zo’n fan van soep. Hier kun je groente namelijk lekker in verstoppen zonder dat je kroost het door heeft. Op deze manier maken ze toch kennis met de verschillende smaken en krijgen ze op een makkelijke manier de juiste hoeveelheid binnen. Een lekker soepje staat hier dan ook vaak op het menu!

Ork, ork, ork, soep eet je met een … ?

Vorige week stond er bij ons een heerlijk spitskoolsoepje op het menu. De basis van deze soep is zoals de naam al doet vermoeden spitskool. Doordat je het geheel met een staafmixer of blender fijn pureert, is de soep wat gebonden en zit er stiekem een groot deel van de groente doorheen. Een beetje bite vind ik zelf altijd wel lekker en daarom bak ik er apart nog wat spitskool bij om later ter garnering door de soep te mengen. Aan je kids de keuze of een bite of een gladde soep. Deze soep bevat naast de spitskool ook heerlijke warmgerookte zalm. Erg gezond vanwege de visvetzuren ter ondersteuning van een goede hersenontwikkeling. Ook de zalm kun je meepureren maar in kleine stukjes door de soep mengen is ook heerlijk!

Recept spitskoolsoep 4 personen

Ingrediënten:
– wokolie
– 2 teentjes knoflook
– 1 ui
– 1 eetlepel gedroogde gember
– ½ theelepel kerriepoeder
– 1 grote spitskool
– 1 liter water
– 2 blokjes groentebouillon
– 400 ml kokosmelk
– 250 gram warmgerookte zalm
– bakje verse bieslook
– naar smaak peper, zout, vissaus en chilisaus

Extra nodig:
– blender of staafmixer

Bereidingswijze:
1. Verhit een eetlepel wokolie in een soeppan en fruit de ui, de knoflook, gemberpoeder en kerriepoeder op zacht vuur tot de uien glazig zijn en alles lekker gaat geuren.
2. Snijd de spitskool fijn en voeg ongeveer de helft toe. Bak dit op een hoog vuur een paar minuutjes mee.
3. Voeg het water, de kokosmelk en de bouillonblokjes toe en breng aan de kook. Laat de soep ongeveer 10 minuutjes koken tot de spitskool gaar is.
4. Bak ondertussen de overige spitskool in een wok met wokolie lichtbruin en voeg de fijngesneden zalm en bieslook toe.
5. Wanneer de soep gaar is kun je alles in de blender doen en mixen tot een gladde soep ontstaat. Dit kan natuurlijk ook met de staafmixer.
6. Garneer de soep met de gebakken spitskool, zalm en bieslook en voeg naar smaak nog wat peper, zout, vissaus en/of chillisaus toe.

Slurpen maar!!