De kerstdrukte is nog maar net achter de rug of aankomend weekend staat de jaarwisseling alweer voor de deur. Ik ben nog aan het uitbuiken van al het lekkers rondom kerst en zie ik ineens iets nieuws voorbij komen: Oviebollen van het merk bekend om zijn vele kant-en-klare mixen. 

Oviebollen dus, oftewel oliebollen uit de oven. Mijn nieuwsgierigheid is gewekt — een oliebol uit de oven — zou dat echt kunnen? Als ik achterop de verpakking de ingrediëntenlijst bekijk, schrik ik wel een beetje. Er zitten allerlei toevoegingen in, zoals emulgatoren, kaliumchloride, weipoeder en meelverbetermiddel. Wel ideaal dat je de frituurpan of de pan met olie niet meer hoeft aan te zetten om je oliebollen te bakken. Niet meer die enorme vette walmen in je huis maar gewoon je oliebollen uit de oven.

Ik bedacht nog een mooie laatste uitdaging voor dit jaar: geen oviebollen van een kant-en-klare mix met allerlei toevoegingen maar mijn eigen recept voor oliebollen uit de oven! En mijn uitdaging is hartstikke geslaagd. Dus hierbij het recept en natuurlijk het heerlijke eindresultaat, aanrader om nog snel te maken voor morgenavond!

Het idee van oliebollen uit de oven
Eigenlijk is het heel simpel. Met onderstaand recept maak je een oliebollenbeslag waar je naar eigen wens allerlei lekkers aan toe kunt voegen. Je kunt denken aan krentjes en rozijntjes maar ook aan een geraspte appel. En gedroogd fruit dat je van te voren even welt, is ook erg lekker. En dan hebben we de ouderwetse sukade nog. Geef je fantasie de vrije loop en leef je uit! Het is belangrijk het beslag goed te laten rijzen, hierdoor worden de oliebollen lekker luchtig. Daarna is het alleen nog een kwestie van het beslag met twee eetlepels in een muffenvorm scheppen die je van te voren goed met olie hebt ingevet. Dan kunnen de oliebollen de oven in en met ongeveer 25 minuutjes zijn je oliebollen klaar!

Helaas krijg je door het gebruik van de muffinvorm niet de perfect ronde oliebollen die je gewend bent van de oliebollenkraam. Ook merkte ik tijdens het bakken dat je na een kwartiertje de oliebollen even moet omdraaien zodat de onderkant ook knapperig bruin wordt. De oliebollen uit de oven zijn heerlijk krokant van buiten en zacht van binnen. Bij een normale oliebol proef je dat deze in olie is gebakken. De oliebol uit de oven heeft dat een stuk minder. Ik vind ze erg lekker en het gemak dat je ze in de oven kunt bakken vind ik een groot voordeel!

Recept oliebollen uit de oven 

Ingrediënten:
– 500 gram bloem
– 7 gram gedroogde gist
– 1 tl suiker
– 1 tl zout
– 1 ei
– 500 ml melk op kamertemperatuur
– zonnebloemolie

Eventueel extra:
– 200 gram appel, sukade, rozijnen, krentjes etc naar keuze
– poedersuiker ter garnering

En verder:
– oven
– muffinvorm met 12 gaten

Bereidingswijze:
1. Doe voor het beslag de bloem in een grote beslagkom en voeg de gist en de suiker toe.
2. Maak een kuiltje in het midden en giet daar een losgeklopt ei in. Voeg de theelepel zout toe aan het ei (zout en gist gaan niet goed samen dus liever niet direct bij de gist doen).
3. Voeg al roerende de melk op kamertemperatuur toe en mix het geheel met een garde tot een glad beslag zonder klontjes. Gebruik eventueel een handmixer of keukenmachine hier voor.
4. Wanneer je vulling wilt toevoegen, moet je deze eerst voor een paar minuutjes wellen in heet water. Laat dit goed uitlekken en voeg eventueel toe aan het beslag. Roer goed door!
5. Verwarm de oven voor op ongeveer 30 graden Celcius. Dek de beslagkom af met een vochtige theedoek en zet de kom in de oven. Laat het beslag rijzen voor 30-60 minuten. Het beslag moet verdubbeld zijn in volume.
6. Schenk in elk bakje van de muffinvorm een halve theelepel zonnebloemolie. Smeer dit met een kwast goed uit naar de zijkanten.
7. Wanneer het beslag goed gerezen is, kun je met behulp van twee eetlepels het beslag in de muffinvorm scheppen. Per vormpje heb ik twee volle eetlepels gebruikt. Het beslag moet net tot onder de rand komen. Verwarm de oven alvast voor op 210 graden Celcius.
8. Zet de muffinvorm in de voorverwarmde oven en stel de timer in op ongeveer 15 minuten. Keer de oliebollen daarna voorzichtig om en plaats ze vervolgens voor nog eens 10 minuten terug in de oven.

 

Je oliebollen uit de oven, ‘Anne’s Oviebollen’, zijn hierna klaar. Serveer ze op een mooie schaal rijkelijk bestrooid met poedersuiker en smullen maar!

Ik wens jullie allemaal een fijne jaarwisseling en een prachtig 2017 toe!! Geniet ervan! 

Lees ook: Annes heerlijke amuse.