De kerstdagen komen steeds dichterbij, zo ook het kerstdiner. Ontzettend gezellig en een heerlijk momentje om samen te zijn met je familie. Elk jaar is het wel weer een uitdaging om te bedenken wat je wilt gaan koken.

Ga je voor een traditioneel kerstdiner of trek je de stoute schoenen aan en ga je voor iets heel anders? Iets wat makkelijk te bereiden is en waarvoor je de voorbereidingen al in de ochtend kunt doen, is natuurlijk heel fijn. Daarnaast is het ook handig als je zelfgemaakte creatie in de smaak valt bij de kids. Kinderen en kerstdiners kunnen een gewaagde combinatie zijn. Fijn dus als kinderen ook blij worden van het eten en het kerstdiner voor hen ook een feestje wordt!

christmas-ornament-1823940_960_720

Kruidenpoffertje met geitenkaas en honing
Dit lekkere kleine gerechtje heb ik jaren geleden al eens een keertje gemaakt voor een gezellig avondje met een vriendin. Het viel toen erg in de smaak en het leek me leuk dit recept met jullie te delen. Je kunt het gebruiken als hapje bij het borrelen of als amuse bij het kerstdiner. Wil je er een voorgerechtje van maken? Dat kan ook prima als je een aantal poffertjes op een bedje van rucola legt en aankleedt met wat gesneden tomaatjes. Het poffertjesbeslag kun je in de ochtend al maken, dan is het ’s avonds alleen nog maar een kwestie van bakken van een aantal poffertjes en het snijden van de geitenkaas. Makkelijk en snel dus! En voor de kids is het natuurlijk ook een feestje; allemaal lekkere poffertjes! In plaats van geitenkaas kun je ook een andere zachte kaas naar keuze kiezen zoals brie. De combinatie met honing maakt het hemels!!!

Recept kruidenpoffertje met geitenkaas en honing voor 16 hapjes (ongeveer 4 voorgerechtjes)

Ingrediënten:
– 100 gram poffertjesmix (1/4 pak)
– 200 ml melk
– ½ eitje los geklopt
– verse kruiden zoals peterselie en bieslook
– fijn gesnipperd sjalotje
– teentje knoflook
– boter of kokosolie om te bakken
– rolletje zachte geitenkaas
– honing
– eventueel rucola en tomaatjes ter garnering

sdr

En verder:
– Poffertjespan

Bereidingswijze:
1. Giet de melk in een beslagkom en voeg de poffertjesmix toe. Natuurlijk kun je de poffertjes zelf met bloem en boekweitmeel maken maar met de kerstdrukte vind ik een kant- en klaar pak mix wel handig.
2. Roer met een garde het beslag glad en voeg dan een half losgeklopt ei toe. Roer dit door het beslag.
3. Snipper een sjalotje heel fijn en pers een teentje knoflook uit. Voeg dit samen met een flinke hand fijn gesneden peterselie en bieslook toe aan het beslag. Roer dit goed door. Dit beslag kun je al in de ochtend maken en in de koelkast wegzetten.
4. Laat de poffertjespan warm worden en doe er wat boter of kokosolie in. Besmeer elk kuiltje met wat gesmolten boter of olie.
5. Giet in elk holletje wat van het beslag. Omdat er kruiden in het beslag zitten vind ik het makkelijk om dit met een eetlepel te doen. Precies genoeg voor een holletje.
6. Zet het vuur laag en laat de poffertjes stollen totdat het beslag niet meer vloeibaar is.
7. Keer de poffertjes om met een vork en laat de andere kant op middelhoog vuur ook nog even bruin worden.
8. Als de poffertjes goudbruin en klaar zijn kun je ze op een bord in een voorverwarmde oven van 50 graden leggen. Zo blijven ze lekker warm. Zorg dat je 32 poffertjes bakt (ongeveer 2 pannen).
9. Snijd de geitenkaas in 16 plakjes.
10. Nu het opmaken van je heerlijke amuse: leg een poffertje klaar en doe daar een plakje geitenkaas op. Leg er een ander poffertje bovenop. Je kunt er een prikkertje doorheen doen maar dat hoeft niet. Giet er een beetje honing op en klaar is je feestelijke amuse.

Wil je er een voorgerechtje van maken? Doe wat rucola aangemaakt met een beetje olijfolie op een bordje. Leg daarop 4 kruidenpoffertjes met geitenkaas en honing en garneer met wat gesneden snoeptomaatjes.

Smakelijk eten!

Ik wens iedereen een hele fijne en smaakvolle feestdagen en een super goed 2018!!

Lees ook: Annes makkelijke pizza.