Wanneer ik naar mijn puberdochter kijk dan zie ik mijzelf als jong meisje. Wij lijken zowel qua persoonlijkheid als interesses veel op elkaar. We houden van mooie kleding en accessoires maar hebben ook oog voor de gezondheid van onze planeet. 

omoda bewust duurzaam mode fashion

Fashion was eerste levensbehoefte

Hoewel de beïnvloeding tegenwoordig veel groter is door social media, herken ik de fases die zij nu doormaakt. Ook ik was als tiener en jongvolwassene bezig met mijn uiterlijk en volgde de laatste mode. Toen ik op kamers ging wonen ging het geld van mijn bijbaantje en uitwonende beurs met name op aan kleding en stapavonden. Eten was bijzaak en geen directe levensbehoefte. Er goed gestyled uitzien wel! Dat was de basis voor een dag werken in de schoenenzaak en een avond uitgaan. Twee keer dezelfde outfit aan kan echt niet want zeker wel dat dat opvalt in een stampvolle rokerige kroeg. Duh! Het waren legitieme excuses om te kunnen blijven shoppen. Shop till you drop; ik denk dat mijn generatie dit credo verzonnen heeft. ; )

Bizar eigenlijk als ik er aan terugdenk hoe ik toentertijd maar kocht en kocht. Het was echt een tijd van ‘The sky is the limit’. Ik besef mij zo ontzettend goed hoe anders de generatie van nu het heeft. We hadden het hartstikke goed. We konden bijverdienen, een beetje leren, een beetje slapen en vooral veel shoppen en uitgaan.

Al jong milieubewust

De woorden duurzaam en minimalisme bestonden nog niet in mijn vocabulaire. Wel was ik milieubewust en lette ik erg op mijn energieverbruik. Ja nu hoor ik je denken: ‘Tuurlijk, lekker in de kou en in het donker zitten maar wel in je nieuwste fashion’. Maar nee, dat was niet de situatie. Ik was mij al jong bewust dat ik ook persoonlijk een verschil kon maken door bijvoorbeeld lampen uit te doen als je een vertrek verlaat. Dit is ook iets wat we onze kinderen leren. Waar je niet bent, hoeft de lamp niet te branden. Misschien een druppel op de gloeiende aardkost maar het is in elk geval een druppel.

De laatste tijd ben ik meer en meer geïnteresseerd in duurzaamheid op het gebied van kleding. Niet dat ik al een capsule wardrobe heb maar ik vind dit wel erg interessant en wil dit in de toekomst nastreven. Ik hoef geen kast vol kleding, zolang ik maar items heb die ik onderling goed kan combineren dan ben ik helemaal happy.

Eerlijke en schone items

Daarnaast ben ik mij aan het verdiepen in de schaduwkant van de kledingindustrie, hoe vervuilend deze nog altijd is. Gelukkig zijn er steeds meer merken die zich hiermee bezighouden en staan voor duurzaamheid en groene productie. Wanneer ik twijfel over de plek waar het item vervaardigd is dan koop ik het niet. Mijn kinderen probeer ik dat ook bij te brengen. Ik leer ze dat ze vragen mogen stellen bij een keten die kleding voor bizar lage prijzen verkoopt. Want hoe kan een item dat aan de andere kant van de wereld is vervaardigd en de wereld over verscheept moet worden zo goedkoop zijn terwijl er ook nog eerlijk betaald moet worden voor de arbeid? Zelf ben ik mij meer aan het verdiepen in de giftige stoffen (onder andere verf) in kleding. Helaas is veel fashion niet schoon en door het te wassen komen deze stoffen onder andere in de natuur terecht. Een boeiend hoofdstuk waar ik meer over wil weten en waar ik persoonlijk nog veel in te leren heb zodat we nog bewustere keuzes kunnen maken voor onszelf en voor de planeet.

These boots are made for walking

Met bovenstaande in mijn achterhoofd heb ik voor de vakantie op Ibiza een paar hele toffe items geshopt. Normaliter koop ik vooral voor de kinderen nieuwe items als we op vakantie gaan omdat zij ieder seizoen weer uit kleding gegroeid zijn. Maar dit jaar dacht ik: Ibiza is de reden om ook wat hippe dingen aan te schaffen. Nu waren boots sinds de aanrijding en mijn letsel niet echt meer een optie maar ik wilde toch nog eens een kansje wagen. Vroeger woonde ik echt in mijn Sendra laarzen en nog altijd vind ik dat onwijs leuk staan bij een jeans of rok. Daarnaast was ik na drie jaar iedere dag sneakers dragen ook een beetje zat. Ik vond hele toffe duurzame bij Omoda van het Spaanse merk Toral. In eerste instantie ging ik voor een voorzichtige kleur – want 45 you know – maar toen dacht ik ‘de time is now’. Doen wat ik leuk vind zonder steeds weer die belemmerende overtuigingen. So witte boots it is! Ze lopen superfijn; Toral besteedt namelijk veel zorg aan pasvorm en voetbed en ze hebben een lage hak. Ik voel me weer een beetje zoals vroeger. : )

Bewustzijn en zelfonderzoek

Ik vind Omoda al jaren een hele fijne winkel  en nu helemaal met de uitbreiding van kleding naast het aanbod aan schoenen. Ik wil proberen de komende jaren nog bewuster te kopen, mijn kledingkast meer te minimaliseren per seizoen maar wanneer ik dan echt nieuwe items nodig heb, kan ik bij Omoda prima terecht. Begin dit jaar kocht ik sneakers van Womsh bij Omoda. Mooi te zien dat ze ook dit soort groene fashionitems aanbieden. Het merk maakt vegan sneakers met oog voor de gezondheid van de koper en Moeder Aarde. Hoewel het een zoektocht is om alles zo gezond en milieubewust te doen, maken dit soort merken de keuze wel makkelijker. En daarnaast draait alles om balans. Het roer ineens helemaal omgooien is een uitdaging maar met kleine stapjes kom je er ook. Het begint bij bewustzijn en zelfonderzoek. Ook op het gebied van fashion.

Benieuwd of jullie ook anders naar mode kijken dan vroeger? Ben je behoudender in wat je draagt? En maak je bewustere keuzes waar het gaat over duurzaamheid en gezondheid? Lijkt mij leuk om jullie ervaringen te lezen … ♥

 

 

-Artikel tot stand gekomen in samenwerking met Omoda-